Sinema sektöründe kendini kanıtlayan Marvel Comics, her yıl vizyona soktuğu sinema filmleri ile sektörde inanılmaz bir iz bırakıyor. Gişede rekorlar kıran ve birçok film severin vazgeçilmez saydığı Marvel sinema evreni serisi fantastik film serileri arasında ilk sırada ki yerini kimseye bırakmıyor.

Süper kahraman hikayeleri ile dünya genelinde büyük ses getiren ve gişe rekorları kıran Marvel serisine yeni karakterlerin eklenmesi ile birbirleri ile bağlantılı hale gelmeye başladı. Bu yüzden Marvel filmleri izleme sırası önem kazandı. Filmin tam olarak anlaşılabilmesi için kronolojik sıralamaya dikkat etmek gerekiyor. Ancak Marvel filmlerinde çıkış tarihi değil hikaye bazlı sıralama önemli. Bu sıralamayı haberimizin detayında sizlerle paylaşacağız ama öncelikle bu Marvel evrenini anlamaya çalışalım.

Marvel sinema evreni size sürekli takip edebileceğiniz bir evren varlığını sunuyor. Bu evrenin sinema projeleri insanlar tarafından seviliyor ve bir sonraki proje merakla bekleniyor. Marvel Comics, geçmişte çıkardığı süper kahramanların hikayelerini günümüzde sinema filmi haline getirerek onların devamlılığını sağlıyor. Günümüze kadar yayınladığı filmleri arasında bir ilişki kurarak izleyicilere yeni ve çok geniş bir dünya sunuyor. Marvel Comics’e ait filmlerin oluşturduğu bu sinema evrenine Marvel Sinematik Evreni (Marvel Cinematic Univers) adı verilmekte. Çocukların hayran olduğu ve kıyafetlerini giyip mutlu olduğu bu süper kahramanlar ve bulundukları film serisi aslında yetişkinler için müthiş bir felsefik dünyaya pencere aralıyor.

Hanya’yı Konya’yı Görmek Deyimi Nereden Geliyor? Hanya’yı Konya’yı Görmek Deyimi Nereden Geliyor?

Bu mistik sinema evreni Demir Adam’dan Örümcek Adama, Kaptan Amerika’dan Thor’a bir çok süper kahramanı bir araya getirerek bir çok tehlikeyle savaşan kahramanların evrenler arası giriştikleri savaşları anlatıyor. Dolayısıyla fantastik film severleri mistik dünyaya enfes bir yolculuğa çıkartıyor. Bir filmi anlamak için diğer filmler, ve sıralamalarını iyi bilip ona göre izlemek ise marvel sinematik evreninin olmazsa olmazı. Çünkü her film bir diğeri ile bağlantılı. Bu sinema evreninde her vizyona giren film sizi müthiş bir beyin jimnastiğine sürüklüyor. Bir gerçeğe sizi inandırmış olan bu evren birçok gerçeklik ve varoluşu gözler önüne seriyor. Hemen hemen her filmin sonunda bir sonraki evren için gerçekleşmesi muhtemel olan birçok olasılık kafanızda beliriyor. Kafanızda oluşan bu merak müthiş bir tutkuya kapılarını aralıyor. 

Nedir bu ortalığı kasıp kavuran Marvel Sinematik Evreni?

Film sıralamasına geçmeden önce  bilmeyenler için bu evrene bir göz atalım.

Marvel Sinematik Evreni (kısaca MCU), Marvel Comics yayınlarında görünen karakterlere dayanan ve Marvel Studios tarafından üretilen süper kahraman filmlerine ilişkin hikâyenin geçtiği yer, bir Amerikan medya imtiyazı ve paylaşılan kurgusal bir evrendir. İmtiyaz, çizgi romanlar, filmler, kısa filmler, televizyon dizileri ve dijital dizileri içerir. Ortak evren, çizgi romanlardaki orijinal Marvel Evreni gibi almaşık kurgu yapısıyla ortak olay örgüsü ögeleri, ortamlar, oyuncular ve karakterlerle oluşturuldu.

İlk MSE filmi Iron Man (2008) olup imtiyazın birinci evresini başlattı, evre almaşık kurgu Yenilmezler (2012) filmiyle sonuçlandı. İkinci evre Iron Man 3 (2013) filmiyle başlayıp 2015'te piyasaya çıkan almaşık kurgu Yenilmezler: Ultron Çağı ve ardından çıkan Karınca Adam ile tamamlandı. Üçüncü evre, Kaptan Amerika: Kahramanların Savaşı'yla başladı ve Örümcek-Adam: Evden Uzakta filmiyle sona erdi. Serinin ilk üç aşaması toplu olarak "The Infinity Saga" olarak bilinmektedir. Dördüncü evrenin, Black Widow (2021) filmiyle başlaması ve vizyon tarihi henüz açıklanmayan Fantastik Dörtlü filmiyle tamamlanması planlanmakta
Kıssa bir not; Marvel Comics, filmlerin kapanış sahnelerinden sonra bir sonraki filme ve Marvel Sinematik Evrenine ait kesitler vererek bir sonraki filmin beklentisini arttırıyor. Marvel filmleri arasındaki ilişkileri ve bağlantıları anlamak istiyorsanız kapanıştan sonraki sahneleri mutlaka izlemelisiniz.

İşte marvel sinematik evreni ve izleyecek olanlar için filmlerin tam listesini aşağıda veriyoruz;
1. Demir Adam (Iron-man) - 2008
2. İnanılmaz Hulk (The Incredible Hulk) - 2009
3. Demir Adam 2 (Iron-man 2) - 2010
4. Thor – 2011
5. Kaptan Amerika: İlk Yenilmez (Captain America: First Avenger) – 2011
6. Yenilmezler (Avengers) – 2012
7. Demir Adam 3 (Iron-man 3) – 2013
8. Thor: Karanlık Dünya (Thor: The Dark World) - 2013
9. Kaptan Amerika: Kış Askeri (Captain America: The Winter Soldier) – 2014
10. Galaksinin Koruyucuları (Guardians of the Galaxy) – 2014
11. Yenilmezler: Ultron Çağı (Avengers: Age of Ultron) – 2015
12. Karınca Adam (Ant-Man) – 2015
13. Kaptan Amerika: Kahramanların Savaşı (Captain America: Civil War) – 2016
14. Doktor Strange (Doctor Strange) – 2016

2016 kasım ayına kadar olan sürede vizyona giren filmler bunlardır. Marvel Comics’in ileri tarihlerde beyaz perdeye yansıtacağı filmlerde şu şekildedir:
1. Galaksinin Koruyucuları 2 (Guardians of the Galaxy 2) – 05.05.2017
2. Örümcek Adam: ? (Spider-Man: ?) – 28.07.2017
3. Thor: Ragnarok – 03.11.2017
4. Yenilmezler (Avengers: Infinity War Part 1) – 04.05.2018
5. Siyah Panter (Black Panter) – 06.07.2018
6. Kaptan Marvel (Captain Marvel) – 02.11.2018
7. Yenilmezler (Avengers: Infinity War Part 2) – 03.05.2019
8. Inhumans – 12.06.2019

Sinema evreni dışında bazı süper kahramanlarını televizyon evreninde seyirci ile buluşturan Marvel Comics, izleyicinin bağlılığını kaybetmek istemiyor gibi. Süper kahramanları dışında S.H.I.E.L.D. ajanlarının hikayelerini de televizyon dizisi şeklinde izleyiciye sunan Marvel Comics’in dizi ve sinema evrenini ileri bir dönemde bir araya getirip getirmeyeceği hakkında farklı görüşler vardır. 3. Evre takviminde INHUMANS dışında seyirci ile ilk kez buluşacak “Kaptan Marvel” adlı filmde yer alıyor.


 

Editör: Merve Kiraz