Yaz sıcakları ve tatil dönemine girilmesiyle birlikte güneş gözlükleri aksesuar olarak hemen herkeste yerini aldı. Ancak bilinenin aksine güneş gözlükleri bir aksesuardan daha fazlası. 

Uzmanlar özellikle güneşin tepede olduğu, yoğun güneş ışınlarına maruz kalınan saatlerde her yaştaki vatandaşın güneş gözlüğü kullanmasını öneriyor. Sahte güneş gözlüklerinin güneşten gelen zararlı ışıklara karşı gözü korumadığını belirten uzmanlar, sahte gözlüklerin renginden dolayı gözbebeklerini fazla büyüterek gözü güneşin zararlı ışınlarına maruz bıraktığına ve kalıcı zararlara hatta körlüğe dahi yol açabileceğine dikkat çekiyor.

Kiwi Koltuk Halı Yıkama Ve Leke Çıkartma Makinesi Alınır mı? Gerçek Kullanıcı Yorumları Kiwi Koltuk Halı Yıkama Ve Leke Çıkartma Makinesi Alınır mı? Gerçek Kullanıcı Yorumları

Sahte gözlük takmak yerine hiç gözlük kullanmamanın daha sağlıklı olacağını söyleyen uzmanlar, güneş ışınlarının katarakt, göz arkasında sarı nokta hastalığı ve gözde et oluşumu diye tabir edilen pterjium hastalığı gibi göz önünde sarı kabarcıkların oluşmasına neden olduğunu, güneşin zararlı etkilerini gözlerin hemen aldığını ve zararlı etkilerin uzun vadede görüldüğünü aktarıyor.

Gözlük alırken bunlara dikkat!

Uzmanlar, koyu renkli her camın koruyucu olmadığını, gözlük alırken estetik kaygıyla değil sağlık açısından damga ve ultraviyole ışınlardan koruma düzeyine bakmanın doğru olacağını dile getiriyor.

Güneş gözlüklerini optisyenlerden ve optikçi dükkanlarından alınmasını öneren uzmanlar, gözü koruyan gözlüklerin gözleri kapatacak kadar büyük olması gerektiğini, renginin önemli olmadığını fakat sarı camları çok önermediklerini belirtiyor. Kahverengi ve siyah camların koruma açısından daha iyi olacağını dile getiren uzmanlar, araba kullanan kişilerin polarize camlar kullanmasını tavsiye ediyor.
 

Editör: Sena ERDOĞAN