Son zamanlarda hemen hemen herkeste uyuz görülürken uyuzun nedenleri, belirtileri ve tedavisi vatandaşlarca en sık aratılan konulardan biri oldu. Hal böyle oluncan uyuzun tedavisinde kullanılan ilaçlar ve doğal tedavi yöntemleri tekrar gündeme geldi.

Bulaşıcı bir cilt hastalığı olan uyuz, ciltte yoğun kaşıntı, kızarıklık ve deri döküntüsü ile içi sıvı dolu kabarcıklar oluşmasına neden oluyor.

UYUZ NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Hastaların doktora başvurması durumunda hastaya bir insektisit olan permetrin krem veya losyonu boyundan aşağı uygulatıp, ciltte 8-24 saat arasında bekletitirerek akarlar ve bıraktıkları yumurtaların öldürerek hastalığı tedavi etmeyi önerebilir.

Bir başka tedavi yönteminde ise antiparaziter hap olan ivermektin'i önce tek bir dozda ve ardından 1-2 hafta sonra ikinci bir doz vererek bir tedavi planı uygulanabilir.

DİKKAT!

Uyuz hastalığının tedavisinde doktor talimatları ile hareket etmek, doktor onayı olmadan herhangi bir ilacı kullanmak tehlikeli olabilir.

Tırnak mantarından kurtulmanın doğal yolları Tırnak mantarından kurtulmanın doğal yolları

UYUZ HASTALIĞINA DOĞAL YÖNTEMLER

Çay ağacı yağı: Cilde uygulanacak çay ağacı yağı uyuz hastalığının meydana getirdiği semptomları azaltır.

Aloe vera:  Aloe vera jeli, uyuza bağlı olarak yaşanan kaşıntı hafifletir ve uyuz akarlarını öldürebilir.

Neem yağı: Uyuz semptomlarını azalttığına yönelik çalışmalar yapılan neem yağı da uyuz tedavisinde kullanılabilir. Ancak öncesinde doktora başvurulması önerilir.

Kırmızı biber: Sıcak banyo suyuna bir bardak kırmızı biber ekleyip su soğuyana kadar bekledikten sonra banyoya girip vücudu durulamak uyuz tedavisinin doğal yöntemlerinden olarak gösterilir. Ancak gözle temas etmemsine özen gösterilmesi gerekir.

Karanfil yağı: Uyuz belirtilerini hafifleten esansiyel yağlardan olan karanfil yağı cilde uygulanabilir.

Biberiye yağı: Uyuz akarlarının meydana getirdiği deri istilasını durdurma gücü içeren biberiye yağı ayrıca ağrıyı azaltır ve ikincil enfeksiyon gelişimini engeller.

UYUZ HASTALIĞININ BELİRTİLERİ NELERDİR?

  • Özellikle geceleri artan şiddetli kaşıntı,
  • Cilt yüzeyinde özellikle parmak aralarında akarın yol açtığı beyaz ya da gri renkli 1-10 mm uzunluğunda çizgiler,
  • Sıcak banyo ile artış gösteren kaşıntı,
  • Akarın neden olduğu tünellerin üst kısmında kir birikimi, siyah nokta benzeri oluşumlar,
  • Cilt yüzeyinde inci tanesine benzeyen, içi sıvı dolu lezyonlar,
  • Yaygın şekilde kızarıklık, döküntü ve yara varlığı.

Editör: Sena ERDOĞAN