Kemaliye’yi, Divriği-Sivas güzergahından, Ankara-İstanbul yönüne bağlayan bir yol projesi olan ve 1870 yılında inşasına başlanan Taş Yolu, Karanlık Kanyon'un geçit vermeyen kayalıklarını ilkel aletlerle oyan ve adeta iğneyle kuyu kazan yöre halkı tarafından 132 yıllık çalışma sonucu devletin de verdiği destekle 2002'de tamamlandı.   

Gerçek Bir Hayat Hikayesi "Bese" Basım Aşamasında! Gerçek Bir Hayat Hikayesi "Bese" Basım Aşamasında!

Erzincan'da, "dünyanın en zorlu yolları" arasında gösterilen ve yapımı 132 yılda tamamlanan Kemaliye-Divriği arasındaki Taş Yol, çok sayıda tünel, viraj ve keskin uçurumlarıyla hem yaya hem de araçla gezinti yapmak isteyen macera tutkunlarını cezbediyor.
Yapılma fikri Osmanlı dönemine kadar uzanan Taş Yolu projesinde ilk yol yapma çalışması 1949 yılında kazma ve kürek gibi ilkel araçlarla başlatıldı, ancak başarılı olunamadı. Her Kemaliyelinin özlemi olan projenin yapımına devlet ve vatandaş işbirliği ile 1993 yılında yeniden başlandı. Kemaliye ilçesi Fırat vadisi izlenerek en kısa yoldan Ankara ve İstanbul’a ulaşmayı amaçlayan proje için yol 220 kilometre kısaltıldı. Ayrıca 7 köyün ilçe merkezi ile ulaşımı sağlandı. Taş Yolu projesi tamamlanarak Karanlık Kanyon ile Divriği-Kemaliye ve Harput güzergahı turizme açıldı.

Kemaliye Taş Yol (3)_1280x576

Erzincan'ın Karanlık Kanyonu Kemaliye ilçesinin hemen yanı başında yer alıyor. Her iki tarafı yer yer 400-500 metrelik sarp kayalık yamaçlardan oluşan Kanyon yol boyunca macera tutkunlarına nefis manzaralar sunuyor. Öte yandan 7 kilometre uzunluğundaki yolda içinde irili ufaklı 38 tünel ve çok sayıda keskin viraj bulunuyor.

Editör: Sena ERDOĞAN