Peynirli lokma nasıl yapılır? Peynirli lokma nasıl yapılır?

Hem bulunduğu coğrafya, hem de tarihi ile oldukça geniş yelpazeli mutfağı bulunan Sivas, yöresel lezzetleri ile adını duyuruyor.
Et ve sebzenin bir arada kullanıldığı baharatlar ve soslarla zenginleştirilen Sivas yemekleri,  yarma (dövme) yapılışından hamur işlerine çorbasından katmerine birbirinden lezzetli yemekleriyle her damak tadına hitap ediyor.

Baviko (Babikko): Sivas yöresinde en çok sevilen, özellikle misafir geldiği zaman yapılan Babiko, Sivasın farklı bölgelerinde farklı isimlerle anılır

Kesme Aşı: Ana malzemeleri erişte ve yeşil mercimek olan kesme aşı, Sivas’ın yöresel çorbalarından biri.

Madımak yemeği

Madımak: Sivas’ta yaz aylarında sofraların vazgeçilmezi olan madımak, görüntüsü itibariyle ıspanağa benziyor ancak yapı ve lezzet açısından oldukça farklı. Sivaslıların meşhur yemeği madımak yoğurtlanarak servis ediliyor.

Divriği Pilavı: Pirinç, nohut, kuzu eti, kuru üzüm ve badem ile hazırlanan divriği pilavı, bayram, düğün gibi kalabalık sofralarda sunulur.

Cılbır: Çiğ yumurtanın suda pişirilmesiyle hazırlanan çılbır, yoğurt ve sarımsak ile zenginleştirilerek Sivas mutfağında kahvaltılık olarak sunulur.

Hingel mantı: Sivas'ın meşhur yemekleri arasında bulunan hingel, patatesli ya da peynirli olarak yapılır, üzerine yoğurt dökülerek servis edilir.

Peskütan çorbası

Peskütan çorbası: Peskütan, yoğurt ve yarmanın pişirilmesi ve suyunu çekmesiyle hazırlanan kışın Sivas’ta en çok tüketilen çorbalardan biri. Yapımında özel peskütan yoğurdu kullanılır. Üzeri ise naneli sos ile zenginleştirilir.

Bat: Yeşil mercimek, ince bulgur ve ceviz içiyle hazırlanan bat, yemeklerin yanında servis edilir. Hazırlanan iç harç, asma yaprağının üzerine eklenir.

Sivas ketesi: Sivas'ın en lezzetli kahvaltılıklarından biri olan kete, çayın yanında servis edilir. Genellikle sade olarak sunulsa da, reçel veya marmelat ile tatlandırılabilir.

Kelle tatlısı: Fındık, badem, ceviz, tarçın, kuru üzüm ve erişte ile hazırlanan kelle tatlısı, sofraya bir bütün halinde getiriliyor ve rengi nar gibi oluyor. İlk bakışta baklava gibi görünse de içi kadayıfa benziyor.
 

Editör: Sena ERDOĞAN