Çözünen flor elementinin başka elementlerle bileşik oluşturarak iyot formu yakalamasına florür denir. Flor ise, su ve hava etkenleri ile bitkilerde ve hayvanlarda farklı miktarlarda bulunan; vücut için gerekli temel elementler arasında yer alan bir halojendir.

Florür ne işe yarar?

Florür diş sağlığını direkt etkiler. Diş çürümesini engellemeye yardımcı olarak dişlere ek koruma sağlar.

Demir eksikliği olanlar nasıl kahvaltı yapmalı? Demir eksikliği olanlar nasıl kahvaltı yapmalı?

Florür hangi besinlerde bulunur?

Yüzeysel ve Yeraltı Su Kaynakları

Sular vücudun ihtiyaç duyduğu florürü besinlerden alabilmenin en önemli yardımcılarından biridir. Su sistemleri içerdiği florür iyonu sayesinde özellikle gelişmekte olan çocukların diş sağlığı açısından önem taşır. Suların içerdiği florür miktarı pek çok çevresel etken olması nedeniyle değişkenlik gösterebilir. Su dağıtım sistemlerinde florür iyonu doğal olarak bulunabilir ya da florür iyonunun yetersiz olması durumunda yapay olarak eklenebilir.

Hayvansal Gıdalar

Hayvanların çeşitli tüketim alışkanlıkları ile vücutlarında değişen oranlarda flor depolanıyor. Pek çok hayvanın etinde ve iç organlarında önemli oranda flor bulunabilir. Bunun yanı sıra yumurta da flor elementi içeren besinlerden biridir. Deniz suyunda flor bulunması nedeniyle balık ve diğer deniz ürünleri de bu açıdan zengin besin kaynaklarıdır.

Bitkiler

Bitkiler de flor içerirler. Bitkilerin içerdikleri flor miktarı ise bulundukları toprağın özelliklerine ve çevre koşullarına göre değişiklik gösterebilir. Çayl en yüksek oranda flor içeren bitkiler arasında yer alır. Sebzeler arasında ıspanak, meyveler arasında ise elma yüksek flor içeren besinlerdendir. Bakliyatların arasında ise pirinç ve yulaf önemli oranda flor içerebilir.

Editör: Yasemin Dülgeroglu