Çağımızın en yaygın sorunlarından biri olan göz bozukluğu teknolojinin ilerlemesi ile her geçen gün daha da yaygın bir hale gelmekte. Sürekli gelişen teknolojik araçlarla gerek iş yerinde gerek evde kıssaca hayatımızın her anında sıkça meşgul olmaktayız. Televizyon, bilgisayar, telefon sürekli hayatımızın içinde ama tabi ki bunun bir bedeli var. Uzun süre az veya çok ışığa maruz kalmamız sonucu gözlerimizi tahrip etmekteyiz. Eskiden daha çok yaşlılarda görülen göz hastalıkları yaş aralığı  artık minik çocuklara kadar inmiş durumda. Gözlük kullanmak zorunda kalmak istemeyen kişilerin imdadına ise lensler yetişiyor. Hem estetik hem de sağlık açısından tercih edilen bu lenslerin avantaj ve dezavantajları, nasıl kullanılacağı, hakkında bilenen doğru ve yanlışlar beraberinde merak edilen birçok bilgiyi sizler için derledik.

Lens mi yoksa gözlük mü ?
Gözlük, kontakt lense göre çok sayıda fayda sağlar. Çok az temizlik ve bakım gerektirirler, takmak için gözlerinize dokunmanız gerekmez (göz enfeksiyonları riskinizi azaltır). Ne kadar lenslerin daha ucuz olduğu algısı günümüzde yaygın olsa da  gözlük, sık sık değiştirilmesi gerekmediğinden uzun vadede kontakt lensten daha ucuzdur. Ama lensinde kişiye göre değişecek avantajları mevcut.

Kontakt Lens Nedir?

Korneaya takılarak göz bebeğini tamamen kaplayan ve gözlüğe alternatif olarak kullanılan mercekler kontakt lens olarak adlandırılır. Göz renginin değiştirilmesi, kırma kusurlarının iyileştirilmesi ya da kornea hastalıklarında prostetik olarak kontakt lensler tercih edilebilir.

Bir çeşit protez olan kontakt lens arka ve ön yüzeyden oluşur. Bu yüzeylere ek olarak, lensin türüne göre farklı standart eğim ve çap uzunluğu seçenekleri bulunur. Lensin kornea ile temas ettiği nokta arka yüzeydir. Korneaya temas etmeyen ön yüzey ise kırma kusurlarının iyileştirilmesini ve ışığın kırılmasının düzgün bir şekilde gerçekleşmesini sağlayan bir eğime sahiptir.

Kontakt lenslerin gözde batma hissine sebep olmaması ve rahat kullanılması için ön ve arka yüzey eğimlerinin denk olması gerekir. Bu anlamda, arka yüzeyin yarıçapı olarak da bilinen temel eğrinin kornea ile uyumlu olması oldukça önemlidir. Lensin gözle uyumunu gösteren çap değeri ise dış kenarlar arasındaki ölçüdür. Genel olarak sert lenslerin çapı ortalama 7.5-8.5 mm arasında bir değerdeyken, yumuşak lenslerin çapı ise 13.5-15 mm arasındadır.

Kontakt Lens Özellikleri ve Avantajları Nelerdir?

Korneanın üzerinde herhangi bir batma hissi, sulanma ya da ağrıya neden olmayacak şekilde tasarlanan kontakt lensler, görme bozukluğu olan bireylerin rahat ve net görmesine yardımcı olur. Bununla birlikte, kontakt lenslerin sağladığı diğer avantajlar şu şekilde sıralanabilir:
Gözlüklere oranla çok daha geniş bir görüş açısı sağlar.
Gözlük çerçevesi olmadığı için kesilen görüntü gibi bir durumla karşılaşılmaz.
Derinlik algısı artar.
Gözlüklerin yarattığı buğu ya da ıslanma gibi sorunların önüne geçilir.

Spor veya egzersiz yaparken kolaylık sağlar.

•    Kontakt lensler; yumuşak, yarı-sert ve sert gibi pek çok farklı çeşide ayrılır. Günümüzde ise yumuşak, sert ve renkli lensler en çok kullanılan lens çeşitleridir.
•    Yumuşak Lensler
•    Oldukça ince bir yapıya sahip olan ve hidrojel lens olarak da adlandırılan yumuşak lensler su tutma özelliğine sahiptir. Korneayı tamamen kapatan bu lensler; miyopi, hipermetropi, astigmatizm ve presbiyopi tanısı konmuş bireyler tarafından kullanılabilir. Genellikle şeffaf olarak tercih edilen yumuşak lensler takıldığı süre boyunca geçici olarak bu kırma kusurlarının iyileştirilmesini sağlar.
•    Yumuşak lensler farklı süreler boyunca kullanılmak üzere tercih edilebilir. 1 günlük kullan-at, 1 haftalık, 1 aylık ve 1 yıllık gibi farklı süreler içinde kullanılabilen yumuşak lens çeşitleri bulunur. Yumuşak lensler şeffaf görünümün yanı sıra renkli olarak da tercih edilebilir.
•    Sert Lensler
•    Sert lensler göze yüksek seviyede oksijenin aktarılmasını sağlar. Gaz geçirgen lens olarak da adlandırılan bu lens türü, oldukça dayanıklı bir yapıya sahiptir. Bu lens çeşidi her kırma kusurunda kullanılsa da genel olarak astigmatı bulunan bireyler tarafından tercih edilir. Bunun en önemli nedeni, sert lenslerin korneaya tam olarak oturmamasıdır.
•    Sert lenslerin diğer bir kullanım alanı da keratokonus hastalığıdır. Korneada bulunan enzimlerin dengesizliği sonucu ortaya çıkan keratokonus, korneanın zaman içinde sivrileşmesine neden olur. Bu hastalıkta görme kusurunun düzeltilmesi için genellikle sert lens kullanımı önerilir.
•    Renkli Lensler
•    Renkli lensler ise genel olarak kozmetik amaçla kullanılır. Göz rengini geçici de olsa değiştirmek isteyen kişiler farklı renklerde ve derecesiz yumuşak kontakt lensler tercih edebilirler. Renkli lensler aynı zamanda dereceli olarak da kullanılabilir. Miyopi ya da hipermetropi kırma kusuru bulunan kişilerin de renkli lens takması mümkündür.

Lens Takma Yöntemi

•    Lensi kabından çıkartın.
•    Lensin iç yüzeyinin dışa dönmemiş olmasına dikkat edin, dönmüşse düzeltin. (Kenarları yukarı bakmalıdır)
•    Sol orta parmağınızla göz kapağınızı kaşınıza doğru çekin.
•    Sağ işaret parmağınızın üzerine lensi koyup  sağ orta parmağınızla göz kapağınızı aşağıya çekin. Sonra işaret parmağınızla lensi gözünüzün ortasına hafifçe yerleştirin.
•    Bu duruşunuzu bozmadan aşağıya bakarak lensin yerine tam oturmasını sağlayın. Sonra göz kapaklarınızı yavaşça bırakın.
•    Aynı işlemi sol lens için de uygulayın.

Lens Çıkarma Yöntemi

•    Ellerinizi yıkayıp iyice kurulayın.
•    Yukarı bakın. Sol elinizle üst göz kapağını yukarı kaldırıp sağ elinizin orta parmağı ile alt göz kapağınızı sabit tutarken işaret parmağınızı lensin alt kenarına yerleştirin.
•    Lensi işaret parmağınızla gözünüzün renkli kısmından aşağıya doğru kaydırın ve başparmağınızla işaret parmağınız arasında hafifçe sıkıştırarak çıkarın.
•    Tırnaklarınızı kullanmaktan kaçının.

Lens Bakımı ve Temizliği Nasıl Yapılır? Lenslerin Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

•    Lens bakım malzemeleriniz elinizin altında bulunsun.
•    Temiz, düz bir yüzey üzerinde çalışın.
•    Lensleri tutmadan önce ellerinizi lanolin içermeyen sabun ile yıkayıp iyice durulayın.
•    Karıştırmamak için temizliğe her zaman aynı lensten başlayın. (sağ ya da sol)

Temizleme

•    Lensi avucunuza koyun.
•    Lensin üzerine birkaç damla solüsyon damlatın.
•    İşaret parmağınızı ileri geri oynatarak lensin iki yüzünü hafifçe ovalayın (tırnak değdirmeden).
•    Lensleri her çıkarışınızdan sonra temizlemek, üzerindeki depozit tabakasını kaldırır.

Durulama

•    Lensi temizledikten sonra durulanana kadar üzerine solüsyon damlatın.
•    Lensleri her temizleyişinizden sonra durulamak, temizleme sırasında lensin üzerinden sıyrılan depozit ve toz tabakasının akıp gitmesini sağlar.

Dezenfeksiyon

•    Lensleri saklama kabındaki bölümlere yerleştirin.
•    Lenslerin solüsyonun içine iyice batmasına özen gösterin.
•    Kabın kapağını iyice kapatın.
•    Lensleri kabında en az dört saat veya bir gece boyunca bırakın.
•    Lensleri her çıkarışınızdan sonra dezenfekte etmek, tahrişe veya enfeksiyona neden olan mikroorganizmaların yok olmasını sağlar.

Lensler ne kadar süre kullanılır?

Aylık lenslerde, lensi bir aydan fazla kullanmak hem alerjik şikayetleri artırır hem de bulanık görmeye yol açar. O nedenle, lenslerin kullanım süresini aşmamalısınız. Günlük lensler ise sabah takılıp, gece uyumadan önce çıkartılıp atılmalıdır.

Kontakt Lens Kullanmanın Avantajları Nelerdir?

Kontakt lens görme bozuklukları bulunan hastalar tarafından sıklıkla tercih edilen tedavi yöntemlerinden biridir. Gözlük yerine lens kullanmayı tercih eden bireyler aynı zamanda birçok avantajdan da kolaylıkla faydalanabilir. Kontakt lensin avantajları genel olarak şu şekildedir;
 
1.   Daha Net Görüntü

Bahar alerjisine karşı Anadolu propolisi Bahar alerjisine karşı Anadolu propolisi

Kontakt lensler gözlüklerin aksine direkt olarak gözle temasa geçer. Bu sayede net bir şekilde gözler daha net görebilir. Özellikle gözlüğe oranla lenslerde meydana gelecek görüntü netliği daha fazladır. Bu sebeple kontakt lens kullanımının en büyük avantajı görüntü netliğidir.
 
2.   Daha pratik kullanım imkanı

Spor, eğlence, aktif yaşam ve benzer tarzlara sahip olan hayatlarında sık sık bunlara yer veren kişiler gözlük kullanmakta büyük oranda sorun yaşayabilir. Bu tip alanlar ve yaşam stilleri için gözlük kullanımı fazlasıyla zahmetlidir. Ancak bu durum lensler sayesinde tamamen ortadan kalkmaktadır. Lensler, gözlüklere oranla daha pratik bir kullanım imkanının görme bozuklukları olan bireylere sunar. Bu sayede bireyler daha rahat bir şekilde aynı zamanda hiçbir şekilde hareketleri kısıtlanmadan spor, egzersiz ve benzer alanlar ile ilgilenebilir. Bununla birlikte kontakt lens sadece spor veya eğlence sırasında değil günlük yaşantının genelinde büyük oranda pratiklik sağlar.
 
3.   Kozmetik avantajları bulunur

Kontakt lens kullanımının en büyük avantajları arasında kozmetik de yer alır. Yani lensler sadece görme bozukluklarını düzeltmek amacıyla değil aynı zamanda kozmetik amaçlar doğrultusunda da kullanılabilirler. Bu sayede hem renkli lens kullanılabilir hem de farklı stillerde gözlere de sahip olmak mümkün olabilir. Gözlük yerine lens kullanımının en büyük avantajları arasında istenilen görünüme daha kolay bir şekilde ulaşmak da yer alır.
 
4.   İhtiyaçlarınız daha olay karşılanır

Gözlükler genel olarak tek bir görme bozukluğuna yönelik hazırlanır. Ancak kontakt lensler birden fazla göz sorununa karşın kullanılabilir. Tek bir soruna yönelik hazırlanan veya birçok sorunla mücadele eden lensleri kullanabilmek mümkündür. Bu sebeple bireylerin göz sağlığına ilişkin ihtiyaçları lensler sayesinde daha kolay bir şekilde karşılanmaktadır.
 
5.   Buğulanma veya sislenme olmaz

Gözlük kullanan bireylerin en sık karşılaştığı sorunlardan biri gözlüklerinin buğulanmasıdır. Bu da sürekli olarak gözlüğü çıkarmalarını ve silmelerini gerektiren bir problemdir. Bununla birlikte gözlükler çok daha çabuk kirlenebilir. Ancak kontakt lens çeşitlerinin hiçbirinde buğulanma ve kirlenme sorunu meydana gelmemektedir. Bu sayede lenslerin bakımı da daha kolaydır.
 
6.   Daha güvenilir ve uzun ömürlüdür

Gözlükler, birçok darbe sonucunda kırılabilirler. Bu da gözlük kullanan kişilerin hem ekstra maliyetlere girmesine hem de sürekli olarak gözlük değiştirmesine sebep olabilir. Ancak kontakt lenslere direkt olarak darbe gelmesi ve darbelerin ardından lenslerin zarar görmesi neredeyse imkansızdır. Bu sebeple lensler daha uzun süre kullanılabilir.
 
7.   Düşük maliyetlidir

Lens kullanımı genele bakıldığında gözlüklere göre daha düşük maliyetlidir. Bu sayede görme bozuklukları olan kişilerin yüksek maliyetlerde harcama yapmalarına gerek kalmadan kullanabilmelerine olanak sağlar. Lenslerin en büyük avantajlarından biri de budur.
 
Lens Kullanmanın Dezavantajları

Lens kullanmanın birçok avantajı vardır. Ancak bu tedavinin belirli dezavantajları da bulunmaktadır. Özellikle yeni başlayan kişilerin karşılaştığı birçok problem bulunmaktadır. Lens kullanmanın dezavantajları ise aşağıdaki gibidir;
 
1.   Alışma süreci
Yeni başlayan kişiler lens takıp çıkarmayı öğrenene kadar kısa bir alışma süreci yaşarlar. Genel olarak lenslere alışma süreci, diğer tedavilere göre daha zorludur. Ancak alışma süreci tamamlandıktan sonra bu sorun ortadan kalkmaktadır. Yine de bu süreç kişiden kişiye farklılık gösterebilir.
 
2.   Ekstra bakım, ekstra hijyen gerektirir
Bu konuya tam olarak dezavantaj demek mümkün olmasa da bazıları için dezavantajlı olabilir. Lensler bilindiği gibi direkt olarak göze temas eder. Bu sebeple lensler üzerinde bulunan herhangi bir bakteri veya mikrop, çeşitli göz problemlerini tetikler ve hatta tamamıyla görme kaybına yol açabilir. Bu sebeple lenslerin özenle temizlenmesi ve hijyen kurallarının aksatılmadan kullanılması gerekmektedir.
 
3.   Dikkat alerjiniz olabilir
Kontakt lens kullanmadan önce buna herhangi bir alerjiniz olup olmadığını bilmeniz pek de mümkün değildir. Ancak gözlerinizin lenslere karşı alerjisi olabilmesi mümkündür. Ayrıca lensler farklı göz alerjilerini de tetikleyebilir. Bu sebeple göz alerjisine ekstra olarak dikkat edilmesi gerekir. Göz alerjisine dikkat etmek için lens ve lens kabı düzenli olarak lens solüsyonu ile temizlenmelidir.
 
4.   Göz kuruluğu
Bazı lensler göz kuruluğu yapabilir. Bu nedenle bazı durumlarda göze batmayı engellemek için göz damlası kullanmak zorunda kalabilirsiniz. Kontakt lenslerin göz kuruluğu yapmaması için nem oranı ve hava geçirgenliği yüksek lensler tercih edebilirsiniz.
 
5.   Lens kutusu ve lens solüsyonu
Lens kullanan kişiler özellikle seyahatlerde veya benzer planlamalarda lens kutularını ve solüsyonlarını yanında taşımak zorundadır. Bir seyahat sırasında lens kabınızı veya solüsyonunuzu unutursanız bu durum sizin için bir dezavantaj olabilir. Ancak lens kabı ve lens solüsyonunu her eczaneden, optik mağazalarından veya online mağazalardan hemen temin edebilirsiniz.

Kontakt lens muayenesi neden normal göz muayenesinden farklı bir işlemdir?

Normal göz muayenesi kırılma kusurlarının saptanması ya da değişik göz hastalıklarının tanısını sağlamak amacıyla gerçekleştirilir. Kontakt lens muayenesi ise kontakt lens uygulanması düşünülen gözlerin bu görme rehabilitasyon aracına uygun olup olmadığını saptamaya, eğer uygunsa hangi tür kontakt lenslerin kullanılabileceğinin değerlendirilmesine, eğer görme rehabilitasyonu dışında başka amaçlarla (kozmetik, tedavi edici vb) kontakt lens uygulanacaksa bunların kullanımı ile ilgili durumu saptamak için yapılan bir muayenedir. Dolayısı ile kontakt lens kullanımı için göz muayenesi ve kontakt lens uygulaması ancak ve kesinlikle bunun için uzmanlık düzeyinde eğitim almış göz hekimleri tarafından gerçekleştirilmelidir.

Kontakt Lens muayenesini ve uygulamasını kim yapar ?

1219 sayılı yasa bu yetkiyi sadece göz hekimlerine tanımıştır.
Gözün saydam tabakasının ileri doğru aşırı bombeleştiği durumlarda (keratokonüs) göz hekimi gözlük camlarından yararlanmayan ve görmesi arttırılamayan hastasına öncelikle kontakt lens muayenesi ve uygulaması tavsiye eder. Hastanın onayını aldıktan sonra tıbbi işlemlere başlar.
Hastalar görme kusurlarının telafisinde kontakt lensleri tercih edebilirler, optik amaçlı bu kontakt lenslerin yanı sıra tedavi amaçlı kullanılan kontakt lensleri de ancak göz hekimleri hastalarının gözlerine uygulayabilirler.

Renkli kontakt lensler estetik amaçla veya tıbbi amaçlarla kullanılırlar. Bu kontakt lensler içinde ayni tıbbi işlemler uygulanır.
Kontakt lens gözün saydam tabakası üzerine takılan bir yabancı cisimdir. Tıbbi takip, bakım ve disiplin gerektirir.
Hastalar gelişigüzel piyasadan kontakt lenslerini temin etmemelidir. Promosyon amaçlı dağıtılan kontakt lenslere itibar etmemelidir. Tibbi denetimden uzak uygulanan kontakt lenslerin körlüğe kadar giden göz hastalıklarına neden olabileceği unutulmamalıdır.

Kontakt Lens Kullanımı ile İlgili Doğru Bilinen 10 Yanlış

Optik sektöründe yaşanan teknolojik gelişmeler ile birlikte göz kusurlarının hemen hepsinde gözlük kullanımına kıyasla kontakt lens kullanımının çok daha konforlu ve sağlıklı olduğu araştırmalarca açıklanmıştır. Bu nedenle, kontakt lens kullananların sayısı gün geçtikçe artmaktadır.
Önceleri sadece miyop (uzağı görememe) veya hipermetrop (yakını görememe) kusurlarında kullanılabilen kontakt lensler günümüz teknolojisiyle birlikte astigmat, presbiyopi, keratakonus ya da renk körlüğü gibi göz kusurları için de geliştirilerek kullanıcılara sunulmuştur.
Kullanıcının kişisel tercihine göre günlük, haftalık, aylık ve yıllık kullanılabilen birçok kontakt lens çeşidi üretilmektedir. Aynı zamanda bu kontakt lenslerin renkli ve şeffaf seçenekleri de bulunmaktadır.

1.Yanlış:
Kontakt lens kullanımı göz kusurunun derecesini ilerletir. Miyop, hipermetrop ya da astigmat gibi herhangi bir göz kusurunu düzeltmek için lens kullanmaya başladığınızda, göz dereceniz gittikçe artar.

Doğru: Göz kusuru derecesi genetik ya da çevresel faktörlere bağlı olarak ilerler ya da geriler. Kontakt lens kullanımının göz derecesinin artmasına ya da azalmasına herhangi bir etkisi yoktur. Örneğin miyop (uzağı görememe) göz kusuru için gözlük yerine lens kullanmaya başladığınızda lens dereceniz artıyorsa, bunun sebebi lens değildir. Lens yerine gözlük kullanmış olsaydınız da göz dereceniz artmış olacaktı.

2.Yanlış:
Kontakt lens derecesi ile gözlük derecesi aynıdır. Gözlüğünüz derecesi ne ise, aynı derece lensi satın alabilirsiniz.

Doğru: Kontakt lens kullanmak isteyen kullanıcıların göz doktoruna danışarak tekrar ölçüm yaptırması gerekmektedir. Kontakt lens ile gözlük dereceleri arasında değerler 0,25 - 0,50 derece değişebilmektedir. Doğru karara, yapılan ölçümden sonra göz doktoru tarafından varılabilir.

3.Yanlış:
Kontakt lensler göze yapışır. Bu sebeple kontakt lens kullanımı güvenli değildir.

Doğru: Kontakt lenslerinizi uygun lens solüsyonu ile kullandığınızda böyle bir sorunla karşılaşmanız mümkün değildir. Lens solüsyonlarının birçok farklı çeşidi bulunmaktadır. Bunun için detaylı bir araştırma yaparak kendinize ve göz yapınıza en uygun lens temizleme solüsyonunu bulmanız gerekmektedir. Ayrıca lensleri önerilen zaman diliminde kullanmalısınız. Örneğin gece çıkartılması gereken lensi uyurken çıkartmayı unutmamalısınız.

4.Yanlış:
Kontakt lens kullanımı belirli bir yaş aralığı içindir. Sadece yetişkinler kontakt lens kullanabilir, çocukların kontakt lens kullanması uygun değildir.

Doğru: Kontakt lensler göz doktorunun muayene sonrası tavsiyesi ile her yaş aralığındaki kişilerde kullanılabilir. Hatta yeni doğan bebeklerde ileri görme problemleri için bile doktor tavsiyesi ile kullanılabilmektedir. Lens kullanmaya başlamak için belirli bir yaşı beklemeye gerek yoktur. Göz doktorunun onayı alındıktan sonra, lens kullanımı ile ilgili bilgileri uygulayabilecek ve lens kullanmayı isteyen bireyler tarafından rahatlıkla kullanılabilir.

5.Yanlış:

Kontakt lensin bakımı ve hijyeni zordur. Kontakt lenslerin bakımı çok zaman alır.

Doğru: Kontakt lensler pratik ve uğraş gerektirmeyen bir şekilde temizlenebilmektedir. Uygun lens solüsyonu ile bu işlemi hızlı bir şekilde yapabilirsiniz. Alışana kadar yavaş yapılsa da bakımı gün geçtikçe hızlanacaktır.

6.Yanlış:
Kontakt lensler gece görüşünü kötü anlamda etkiler. Gece görüşünü azaltmasından dolayı kontakt lensleri gece kullanmak güvenli değildir.

Doğru:  Kontakt lensler günümüz gelişen teknolojisi ile üretilmektedir. Gece görüşü ve güneş duyarlılığı ile alakalı durumlar için de özel çeşitleri bulunmaktadır. Örneğin gündüz güneş ortamında rengi kendiliğinden koyulaşan, güneşsiz ortamda ise rengi kendiliğinden açılan özel kontakt lens çeşitleri vardır. Bu sayede güneşte göz kısma veya güneş gözlüğü kullanma ihtiyacının azaltılması sağlanmıştır.
 
7.Yanlış:

Kontakt lensler göze zarar verir. Hiçbir zaman gözlük kadar sağlıklı değildir. O sebeple kontakt lens yerine gözlük tercih edilmelidir.

Doğru: Her tıbbi malzemede olduğu gibi doğru kullanım kurallarına uyulduğunda, örneğin gözde kalabilme süresini geçirmediğinizde veya doğru hijyen kuralları ile kullandığınızda göze herhangi bir zararı olmayacaktır.
 
8.Yanlış:
Kontakt lens kullanırken gözünüzün mikrop kapma olasılığı çok fazladır. Kontakt lens kullanırken gözünüz mikrop kaparsa, gözde kalıcı hasar meydana gelir.

Doğru: Kontakt lens kullanırken lens bakım kurallarına tamamen uyulduğu taktirde herhangi bir sağlık problemi meydana gelme olasılığı bulunmamaktadır. Ancak gözlük kullanımından farklı olarak her gün göze direkt temas olduğundan dikkatli olunmalı ve temizliğe dikkat edilmelidir. Göz enfeksiyonları gözlük kullanırken de çevresel faktörlerden kaynaklı olarak meydana gelebilir. Elinizle gözünüze dokunmanız, rüzgar, toz ve güneş gözlük kullanırken de gözde batma, kızarıklık ve yanma hissi oluşturabilir. Bu anlamda gözlük ve lens kullanımı aynı koşullarda aynı enfeksiyonlara sebep olabilir. Böyle bir durumla karşılaştığınızda, lensinizi çıkartıp göz doktorunuza en kısa zamanda başvurmalısınız. Genellikle gözdeki enfeksiyonlarda lens kullanımına enfeksiyon geçene kadar ara vererek, göz doktorunun önerdiği ilaçlar kullanılır ve tedavi tamamlandıktan sonra lens kullanımına devam edilebilir.
 
9.Yanlış:
Kontakt lens gözde kuruluğa sebep olduğundan batma hissi oluşturur. Kuru gözlerde kontakt lens kullanımı uygun değildir.

Doğru: Her şeyden önce, kontakt lens kullanıp kullanamayacağınıza muayeneden sonra göz doktorunuz tarafından karar verilebilir. Göz kuruluğu Schimmer testi ile belirlenir. Bu test sonrasında göz kuruluğu tanısı almış iseniz, doktorunuzun önerdiği suni göz yaşı damlalarını kullanarak gözünüzün nemli kalmasını sağlayabilirsiniz. Bu sırada kontakt lens kullanabilirsiniz. Yine de her rahatsızlık hastaya özeldir, tüm durumlarda göz doktorunuzun önerileri doğrultusunda hareket etmeniz en doğrusu olacaktır.
 
10.Yanlış:
Kullandığım kontakt lens gözümde yanma, kızarıklık, batma ve kaşıntıya sebep oldu. Artık mecburen gözlük kullanmak zorundayım

Doğru: Kontakt lensler tüm kullanım ve bakım önerilerine uymanıza rağmen yanma, kızarıklık, batma ve kaşıntı gibi rahatsızlıklara neden oluyorsa, bu rahatsızlıklarınızın altında yatan başka bir sebep (örneğin enfeksiyon) yoksa, kullandığınız lens çeşidini değiştirerek yeni bir çeşit deneyebilirsiniz. Örneğin silikon-hidrojel materyalden yapılmış bir lens bu rahatsızlıklara neden olabilirken, hidrojel materyalden yapılmış bir kontakt lens bu rahatsızlıklara sebep olmayabilir. Ya da bu örnektekinin tam tersi de olabilir. Bu durum kişiden kişiye göre değişir. Kişiye özel alerjilerden kaynaklı rahatsızlıklar olabilir. Böyle bir duruma göz doktorunuzun önerisi ile lens çeşidini değiştirerek bu sorunun üstesinden gelebilirsiniz.

Tüm bu bilgilere dayanarak anlıyoruz ki lens kullanımının avantaj ve dezavantajlarının etkisi kişiden kişiye farklılık göstermekte. O halde seçim yaparken genel bir bakış açısı ile olaya yaklaşmak yerine biraz olayı kişiselleştirip kendimize uygun olan yönleri de
 

Editör: Merve Kiraz