İnsanlar ara ara parmaklarını çıtlatır ve zamanla bunu alışkanlık haline getirir. Halk arasında bir kesim parmak çıtlatmanın çok zararlı olduğunu söylerken diğer bir kesim ise zararının bulunmadığını iddia ediyor. Peki parmak çıtlatmak zararlı mı değil mi? İşte yanıtı.

Parmak çıtlatmanın artrite neden olduğu ile ilgili birçok efsane var. Ancak uzmanlar  parmak çıtlatmanın artrite neden olabileceğini gösteren bilimsel bir kanıtın bulunmadığını aktarıyor.

Aynı zamanda parmak çıtlatmanın eklemleri zayıflattığına dair söylentilere yönelik açıklama yapan uzmanlar bu konu ile ilgili de herhangi bir kanıt olmadığını ancak yine de parmak çıtlatmayı önermediklerini belirtiyor.

Parmak ve eklem bölgeleri arasında hareket etmesini sağlayan birçok işleve yardımcı olan bir eklem sıvısı bulunduğunu söyleyen uzmanlar, bu sıvı içerisinde oksijen, nitrojen ve karbondioksit gibi gaz tanecikleri olduğunu parmakların her çıtladığında ise eklem yüzeylerinin birbirinden uzaklaşarak eklem içerisinde bir basınç oluşturduğunu bu nedenle de çıtlama sesinin çıktığını açıklıyor.

Neden Parmak Çıtlatıyoruz?

Grip vakalarında artış: Maske takın Grip vakalarında artış: Maske takın

Bilimsel olarak yapılan açıklamanın yanı sıra psikolojik olarak da parmak çıtlatmanın nedenleri araştırılıyor. Araştırmaya göre gerginlik, stres, alışkanlık, çıkan sesi sevme, çıkan sesin hissettirdiği rahatlama parmak çıtlatmayı tetikleyen önemli etkenler arasında yer alıyor.
 

Editör: Sena ERDOĞAN