Kanserin artışına sebep olan faktörler neler? Bu kabusla nasıl savaşmalıyız? Kanserin artışına sebep olan faktörler neler? Bu kabusla nasıl savaşmalıyız?

Son zamanlarda marketlerde sıkça rastlanan pirina yağı hakkında uzmanların birçok farklı görüşü bulunuyor.  Pirina yağının zeytinyağı üretiminde kullanılan zeytinlerin çekirdeğinden ve posasından üretildiği belirtiliyor. Kimi uzmanlar bu yağın, zeytinyağından sonra sağlıklı bir alternatif olduğunu ifade ederken bazı uzmanlar ise yağın kullanımını oldukça zararlı buluyor.

Fabrikalarda sıkılan zeytinlerin posasında kalan bu bir miktar yağ, teknik olarak zeytinyağı olarak kabul edilmiyor ve pirina yağı olarak adlandırılıyor. Pirina, genellike gübre veya hayvan yemi olarak kullanılıyor. Geçmiş dönemlerde sabun üretiminde de kullanıldığı biliniyor.

Söz konusu yağ için bazı kesimler insan sağlığı için tehlikeli bir ürün olduğunu ifade ederken bazı kesimler ise pirina yağının özellikle ekmek ve kızartmalarda en sağlık alternatif yağ olduğunu belirtiyor. Ayrıca pirina yağının damar sağlığını güçlendirdiğini, kolesterolü ve yüksek tansiyonu düşürdüğünü ve cilt kuruluğuna iyi geldiği de iddialar arasında yer alıyor.

 

Editör: Sena ERDOĞAN