Erzincan'ın Kemaliye ilçesinde, 29 yıl önce 33 sivilin teröristlerce katledildiği ve terör örgütü PKK'nın en büyük sivil katliamlarından birisi olan Başbağlar Katliamı'nın acısı 29 yıldır dinmiyor.

Köyde, şehit edilenler törenle anılıyor. Törene, katliamda hayatını kaybedenlerin yakınlarının yanı sıra Erzincan Valisi Mehmet Makas, 3. Ordu Komutanı Korgeneral Yavuz Türkgenci, Kemaliye Kaymakamı Emre Yeşilbaş, 3’üncü Ordu Kurmay Başkanı ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Davut Ala, Erzurum Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Mehmet Çimen, İl Jandarma Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Hüsamettin Erol, İl Emniyet Müdürü Kenan Kurt, Kemaliye Belediye Başkanı Mehmet Karaman, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.

Başbağlar köyü muhtarı Ali Akarpınar: "29 yıldır adaletin tecelli etmesini bekleyen Başbağlar, mazlumları ve mağdurları suçluların ve arkasında bulunan hainlerin adalet önünde hesap vermelerini beklemektedir. Adalet istiyoruz bu talebimiz yalnız Başbağlar şehitleti için değil ülkemizde tüm faili meçhul kalmış davaların mazlumları için de adalet istiyoruz. Yaşanan acılara rağmen vatan sevgisi imandandır düsturu ile vatanımız, bayrağımız ve dinimiz için şehadete yürüyen aziz şehitletimizi rahmet ve minnetle yadediyoruz" dedi.

Erzincan Belediye Başkanı Bekir Aksun: "Aslında iki duyguyu burada birlikte yaşıyoruz.O günü hatırladıkça üzülüyoruz, çünkü yaşadığınız acının tarifi olmadığını biliyor ve şehitlerimizin acısını dün gibi yüreğimizde hissediyoruz.

Fakat sizlerin bu dik duruşunu, vakarını gördükçe de gururlanıyoruz.Sizlerin vatana, millete, bayrağa ,ezana olan sevginiz ve sadakatiniz bize güç veriyor. Ezan saati katliam planlayanlar kadın, erkek, çocuk ayırt etmeden, savunmasız vatandaşlarımızı kahpece kurşuna dizenler, evlerimizi ateşe verenler 33 vatandaşımızı şehit etmiş, 30 kadını dul,100'e yakın evladımızı yetim bırakmıştır. Ama unutmasınlar ki! Geride kalanlar bize önce Allah'ın, sonra şehitlerimizin emaneti, başımızın tacıdır. Hain terör örgütü ne yaparsa yapsın,bizleri asla yıldıramaz. Kardeşliğimize zeval getiremez. Biz dün olduğu gibi bugünde hep birlikte,aynı ülkü ve idealler ile buradayız ve ebediyette kadar da burada olacağız Allahın izniyle. Biz büyük bir aileyiz,Biz Necip Türk Milletiyiz.Buradan ülkemizin her bölgesindeki vatandaşlarımıza ifade etmek isterim ki; Madımak da yanan can ile Başbağlar da akan kan biziz. Yanan canda bizimdir,akan kanda" dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba: "2 Temmuz da Sivas'ta Madımak'ta yanan otelde 33 vatandaşımız canının kaybetti. Ardından hemen 2 gün sonra Başbağlar'da 33 yurttaşımız kardeşimiz maalesef ellerinde silah değil sopa yokken tarihimizin en karanlık cinayetine katliamına kurban gitti. Burada yakılan sadece Başbağlar'da ki kardeşlerimiz değildi. Aslında burada yakılmak istenen yok edilmek istenen yüzyıllardan beri Anadolu'da ekilen hoşgörü kardeşlik toplumun birliğiydi. Başbağları tebrik etmek isteriz. Başbağlar'da yaşayan insanları da tebrik etmek isteriz. Çok vakur bir duruşla onların amaçları önünde diz çökmeyerek önemli bir duruşu gösterdiler. Ben bir kez daha 33 yurttaşımızı katleden PKK terör örgütünü kınadığımı belirtmek istiyorum" dedi. 

AK Parti Erzincan Milletvekili Süleyman Karaman: "Şehitler vurulunca değil unutulunca ölür. Biz Erzincanlılar diyiyoruz ki çevre illerden gelen ve Erzincan'dan gelen arkadaşlar bu şehitleri unutmayacağız, unutturmayacağız, sizin desteklerinize de çok teşekkür ediyorum. acısı ile adeta kapanmayan bir yara kalbimizde dinemeyen bir sızı olan Başbağlar katliamı 29'uncu yıl dönümünde tüm şehitlerimize Cenab-ı Allah'tan rahmet kederli ailelerine sabır ve sıhhat diliyorum" dedi.

Son olarak konuşan Erzincan Valisi Mehmet Makas: “Bu millet tarihi ve kutlu yürüşünü hep insan odaklı, adaleti sağlamanın ve hoşgörüyü sağlayalım, ilahi Kelimetullah’tan yana bir millet olmuştur. İlahi Kelimetullah’ı tüm dünya yayalım diye yürüyüş yapmış bir millettir. Ama bütün bunların üstünde İslam’dan müşerref olmadan öncede ve sonrasında da merhametiylede dünyaya iz bırakmış bir millet. Bizim milletimiz Atatürk’ün tarifinde, ‘Ne mutlu Türküm diyene’ şiarıyla hareket edip, kendini Türk hissedebilen, milletimiz tarihin hiç bir safhasında Ergenekon’dan, üç kıtada at koşturduğu dönemlere kadar ve Türkiye cumhuriyeti tarihi de dahil, hiç bir millete zulüm etmeşitir. Madımak’ta canlarımıza kıyan kimse, Başbağlar’da kurşunu sıkan ve içimizi kanatan kim ise bu milletin ferdi olmaz olamaz. Çünkü bu milletin fertleri hiç bir zaman mazluma silah çekmemiştir. Mesele vatan milet olmadığı müddetçe silah çekmemiş, cana kıymamış hak hukuk olmadığı müddetçe böyle bir hareket içine girmemiştir.” diye konuştu.

Editör: Doğu Gazetesi