Törene Erzincan Valisi Abdurrahman Akdemir, Belediye Başkanı Yüksel Çakır, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mehmet Göktan AK Parti Milletvekili Sebahattin Karakelle, AK Parti İl Başkanı Burhan Çakır, AK Parti Erzincan Belediye Başkan Adayı Cemalettin Başsoy, askeri, sivil erkân ve vatandaşlar katıldı. Törende ilk olarak Erzincan Valisi Abdurrahman Akdemir, Belediye Başkanı Yüksel Çakır, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mehmet Göktan ve Muharip Gaziler Derneği Erzincan Şube Başkanı Sabri Taş tarafından Atatürk Anıtı’na çelenk sunuldu. Ardından Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı okundu. Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapan Belediye Başkanı Yüksel Çakır, “Bugün Erzincan’ımızın düşman işgalinden kurtarılışının 96. Yıldönümünü kutluyor olmanın haklı onur ve gururunu hep birlikte bir kez daha yaşıyoruz.
Erzincan’ımız tarih içerisinde yaşanan çok büyük acılar felaketler ve yokluluklarla birlikte geçtiğimiz yüzyılda yaşanan işgal günleri ve muhacirlik günleri de ecdadımız için yokluk yoksulluk ve çile dolu yılları da beraberinde getirmiştir. Bölgedeki Ermeni çeteleri birlikte hareket ettikleri Rus kuvvetlerinin Bolşevik İhtilali sonrası bölgeden çekilmesi ile birlikte kontrolü tamamen ele geçirerek Erzincan ve havalisinde yaptıkları zulüm ve katliamlarla zaten yokluk ve çaresizlik içerisindeki milletimizi neredeyse yok olma tehlikesi ile karşı karşıya bırakmışlardır. 13 Şubat Çarşamba günü öğleden sonra Çardaklı Boğazı ve Fırat vadisinden başlatılan taarruz zayıf direnişler ile karşılaşmış Erzincan ve civar köyleri kurtarılarak semalarında Türk Bayrağı dalgalandırılmıştır.
Erzincan’ımızda tüm köy ve ilçelerin kurtarılması 17-18 Şubat tarihlerine kadar devam etmiş katliam ve vahşetin boyutları düşmanın çekilişinden sonra ortaya çıkmıştır. Köylerden gelen haberlere göre taş üzerinde taş kalmadığı zulümden kaçamayanların tümünün vahşice katledildiği ortaya çıkmıştır. Erzincan’ın kurtuluşunu temin eden harekatın komutanı 3. Ordu Komutanı olarak görev yapan Mehmet Vehip Paşa’dır. Mehmet Vehip Paşa’da şehir merkezinde Türk Bayrağı altında yaptığı konuşmada Mustafa Kemal Atatürk ve Kazım Karabekir Paşa’ya seri müdahale ve baskınlarda şehrin düşman işgalinden kurtuluşunu temin ettikleri için Erzincan halkı adına dualarını ve teşekkürlerini bildirmiştir. Tüm Erzincanlılar Milli Mücadelenin Anadolu’da dalga dalga yayıldığı yıllarda Mustafa Kemal’in yaktığı hürriyet meşalesinin ardında birer nefer olmayı kendilerine onur ve şeref kabul etmiş şehrimize yakın yerlerde yapılan kongrelere iştirak ederek, yayınlanan tamimleri emir saymış Anadolu’daki Milli Mücadele hareketini destekler miting ve gösteriler düzenlemişlerdir. Bizler güzel Anadolu’muzun birlik ve beraberlik içerisinde yaşayan iyi bir modeliyiz. Aramızda kavgalar çıkarmak isteyen güçlerin ve onların işbirlikçilerinin maksat ve amaçlarının ne olduğunu ve neye hizmet etmeye çalıştıklarını en iyi Erzincan halkı bilir. Bu vesile ile Türkiye Cumhuriyeti Devleti Kurucusu ve Kurtuluş Savaş’ımızın Başkomutanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının bedelini kanlarıyla canlarıyla ödeyerek bu toprakları bize vatan kılan ölümsüz şehitlerimizin gazilerimizin önünde saygıyla ve şükrana eğiliyorum.” dedi. Belediye Başkanı Yüksel Çakır’ın konuşmasının ardından Erzincan Belediyesi önündeki törenler sona erdi. 
GARNİZON ŞEHİTLİĞİ’DE ŞEHİT MEZARLARINA KARANFİL BIRAKILDI
       Erzincan Belediyesi önündeki törenler sonrası Garnizon Şehitliği ziyaret edilerek çelenk sunumu ve şehitlerin mezarlarına karanfil bırakıldı. Garnizon Şehitliği şeref defterini imzalayan Belediye Başkanı Yüksel Çakır; “ Erzincan’ımızın düşman işgalinden kurtarılışının 96. Yıldönümünün sevincini ve onurunu bir kez daha hep birlikte yaşıyoruz. Gözlerini bile kırpmadan canlarını vererek şahadet şerbetini içerek Rus ve Ermenileri ve onların işbirlikçilerinin heveslerini kursaklarında bırakan şanlı ecdadımızın yolundan giden aziz şehitlerimizin ve gazilerimizin manevi şahsiyetlerini şükran ve minnetle yad ediyoruz. Vatanımızın ve milletimizin bölünmez bütünlüğüne kastetmeye çalışmanın ne kadar ağır bedeli olduğunu dün bugün ve gelecekte herkes bilecektir. Bu millet vatanını namusu gibi gördüğünü her zaman ortaya koyacak duyarlılık ve hassasiyete sahiptir. Türkiye’miz kendisine işret edilen muasır medeniyetler seviyesine inanmış olarak yoluna devam etmektedir. Bu hedefe dünden daha yakın olduğumuza milletçe inanıyor ve çok çalışıyoruz. Hedefimiz hedefiniz yolumuz yolunuzdur. Vatan ve millet size minnettardır. Ruhlarınız şah olsun.” ifadelerine yer verdi. Konuşmanın ardından Erzincan Valisi Abdurrahman Akdemir, Belediye Başkanı Yüksel Çakır, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mehmet Göktan AK Parti Milletvekili Sebahattin Karakelle, AK Parti İl Başkanı Burhan Çakır, AK Parti Erzincan Belediye Başkan Adayı Cemalettin Başsoy ve beraberindekiler şehit mezarlarına karanfil bırakarak dua ettiler. 
Editör: Doğu Gazetesi