Sonbahar, oldukça romantik olmanın yanı sıra hüzünlü hissettiren bir mevsimdir. Doğanın kışa hazırlandığı bu mevsimde havalar bir anda soğumaya ve yazın renkleri silinmeye başlar. Yaşam alanlarınızda yazın renklerinin var olmasını sağlayacak sonbaharda çiçek açan ev bitkileri ile motivasyonunuzu artırabilir, ruhsal olarak daha iyi hissedebilirsiniz.

Çuha Çiçeği

Çuha Çiçeği

Bakımı oldukça kolay olan çuha çiçeği, Latince Primula ismiyle anılır. Çok yıllık bir bitkidir ve nazlı bir çiçek değildir. Kırmızı, mor, beyaz, sarı renklerde çiçekler açar. Anavatanı Çin olan bu güzel çiçeği ev çiçeği olarak veya bahçe ile balkonlarda tercih edebilirsiniz. Evlerde cam kenarları onun için daha uygundur. Nemli topraklardan hoşlanan bu güzel bitki, kış sonlarında ve bahar mevsimlerinde çiçek açar. Arada gübreleyerek ve düzenli toprak bakımını yaparak daha çok çiçek açmasını sağlayabilirsiniz.

Japon Balığı Çiçeği

Japon Balığı Çiçeği

Nematanthus Tropicana bilimsel ismiyle anılan Japon balığı çiçeği, Gesneriaceae familyasına bağlı, çok yıllık bir salon bitkisidir. Etli, koyu yeşil ve parlak yaprakları ile oldukça dikkat çekici görünür. Asılan saksılar içerisinde yetiştirilmesi bitkinin gelişimi için daha iyi olur. Tropikal bir bitki olduğundan güneşten hoşlanır ve 16 derecenin altındaki sıcaklara pek dayanıklı değildir. Az sulanmayı sever ve ilkbaharda hafif bir budama yapmanız gerekir. Ek olarak nemli havayı sevdiğinden sık sık yapraklarına su püskürtebilirsiniz. Yapraklarının altından tüm sene boyunca portakal rengi ve çizgili çiçekler açar. Bu çiçekler oldukça hoş bir görüntü sunmaktadır.

Uyku Çiçeği

uyku

A-101'e Kiwi Koltuk ve Halı Yıkama Makinesi,  Buhar Kazanlı Ütü, Ankastre Seti geliyor! A-101'e Kiwi Koltuk ve Halı Yıkama Makinesi, Buhar Kazanlı Ütü, Ankastre Seti geliyor!

Anavatanı Güney Amerika olan uyku çiçeği, Oxalidaceae sınıfından bir bitkidir. Oxalis triangularis bilimsel ismiyle anılır. Farklı iklim koşullarına uyum sağlama yeteneği sayesinde dünyanın birçok yerinde sıklıkla yetiştirilir. Yaşam alanlarında da oldukça fazla tercih edilen uyku çiçeği, yıl boyunca sadece bir kez çiçek açar. Çiçek açma dönemi bakımına göre değişkenlik gösterse de genelde sonbahar aylarına denk gelir. Çiçek geceleri kapanıp boru şeklini alması nedeniyle uyku çiçeği olarak adlandırılmıştır. Torf toprakları sever ve küçük saksılar bikti için daha idealdir. Sabah güneşini alan ama sonrasında gölge olan bir yerde konumlandırılması gerekir. Ek olarak toprağı kurudukça sulamanız yeterli olacaktır.

Bromeliad – Guzmanya

Bromeliad – Guzmanya

Bromeliad ailesi oldukça geniş bir bitki topluluğudur. Bu familya içerisinde yer alan Guzmania Lingulata tropikal ve subtropikal bölgelerde yetişir. Sukulentlere benzeyen bu güzel bitki, ev ve ofis çiçeği olarak oldukça fazla tercih edilmektedir. Farklı renklerde çiçekler açan bitkinin renklerinin anlamı da başkadır. Kırmızı guzmanya aşkı, sarı guzmanya şansı ve zenginliği, pembe guzmanya ölümsüz aşkı, turuncu guzmanya ise başarıyı temsim eder. Çok soğuk veya sıcak ortamları sevmeyen bitki, aydınlık ve havadar yerlerde yaşamayı sever. Başka bir bitki veya cisimle temas etmeyi sevmez. Ek olarak sararan yaprakları olursa kendiliğinden düşmesine izin vermeniz daha sağlıklı olacaktır.

Güzel Hatun Çiçeği

Güzel Hatun Çiçeği

Güzel hatun çiçeği ya da bilimsel ismiyle Amaryllis, göz kamaştırıcı çiçeklere sahiptir. Uzun saplı yapısı ve narin çiçekleriyle soğanlı bir türdür. Tek soğandan birkaç farklı dal çiçek açabilir. Bakımı kolaydır ve iç mekan bitkisidir. Soğuğa nispeten dayanıklı olsa da çok soğukta kalmaması gerekir. Güneşi seven bir türdür. Öğle güneşini direkt almamak dışında sabah ve akşam güneşlerini alması faydalıdır. Suyu seven bir bitki olması nedeniyle toprak nemi kontrol edilerek sulama yapmanız gerekir. Toprağı uzun süre kuru kalmamalıdır. Ancak çok sulama yaparak soğan köklerini çürütmemeye dikkat etmelisiniz. Çiçeklerini bahar aylarında açar ve oldukça güzel görünür.

Antoryum

Arum familyasından gelen antoryum çiçeği, flamingo çiçeği olarak da bilinmektedir. Latince ismi ise anthurium schott çiçeğidir. Kırmızı ve kalp şeklindeki çiçeklerin ortası yeşil veya sarı renkte olur. Oldukça güzel görünen bu çiçeğin beyaz, mor ve pembe renkli olanları da vardır. Sıcak, gölge ve nemli ortamları sever. Bakımı zor değildir ve genelde çok büyük saksılarda bulunmaz. Yıl boyu çiçek açma halindedir ve sonbaharda da çiçeklerini görebilirsiniz. Ek olarak bu güzel bitkiyi arada sprey su ile yapraklarını nemlendirmeniz ve toprak nemini kaybetmeden oda sıcaklığındaki su ile sulamanız gerekir.

Editör: Saliha Kara