20’lik dişler birçok insanın kabusu olabilmekte. Diğer dişlerin gelişim ve ömür sürecine göre daha sancılı bir süreç içeren 20’lik dişler neden bu kadar probleme yol açıyor. Bu konuda ne yapmanız gerekiyor? Uzmanların verdikleri bilgilerden derlediğimiz bilgilerle bu sorularınıza cevap bulabilirsiniz.

20’lik Dişinizi Çektirmeye Gerek Var Mı?

20’lik dişlerin tam olarak çıkamaması, çürümeleri ve buna bağlı olarak görülen bütün rahatsızlıklar çoğu bireyin geceleri uyuyamamasına sebep olmuştur. Yapısal olarak diğer dişlere göre daha çok sorun çıkartabilen bu dişlerin üzerine daha titiz bir şekilde yaklaşılmalıdır.
Siz de 20’lik diş ve benzeri sağlık problemleri ile karşı karşıyaysanız “Ağız ve Çene Cerrahisi” sayfamıza göz atabilirsiniz.

Halk arasındaki inanışa göre 20’lik dişlerin muhakkak çekilmesi gerektiği düşünülmektedir. Genel olarak çabuk çürüyen, ağız yapısını giderek bozan, çoğu zaman şiddetli diş ağrısına sebebiyet veren, artık kullanışlı olmadığı düşünülen bu dişlerin, ağız sağlığına zarar veren bir diş olduğu kanısına varılmaktadır. Halbuki 20’lik dişimiz, bizim ağız düzenimizi bozmayarak, ağız yapısına göre düzenli bir çıkış sergileyebiliyor ise ağızda öğütme görevi görmektedir. Bu 20’lik dişlere özenle bakım yapılıp, ağız ve diş sağlığına önem veriliyorsa, 20’lik diş ağrısı çekilmiyorsa, dişin çıkış şekli ve yapısı da uygun görüldüğü takdirde 20’lik dişi çektirmeye gerek yoktur.
Siz de 20’lik diş problemi ve benzeri sorunlar yaşıyorsanız hemen Milim Dental ile iletişime geçerek bilgi edinip, uzman diş hekimlerimizden muayene için randevu alabilirsiniz.

20’lik Dişler Ne Zaman Çıkar?

Bu dişlerin çıkması, yaşa ve vücut gelişimine bağlı olarak kişiden kişiye değişir. Her ne kadar 20’lik diş olarak dillere pelensenk olmuş olsa bu dişlerin genel olarak 18-30 yaş arasında çıkması muhtemelen ve doğaldır.
Siz de 20’lik diş problemi yaşıyorsanız hemen Milim Dental ile iletişime geçerek bilgi edinip, uzman diş hekimlerimizden muayene için randevu alabilirsiniz.

20’lik Diş Herkeste Aynı Zamanda Mı Çıkar?

20’lik dişin çıkması, kişilerin çene ve diş yapısının gelişimiyle alakalıdır. Arka dişlerin bulunduğu yerdeki darlık veya yan dişlerin engeli nedeniyle, 20 ‘lik diş çıkarken kendisine yer bulmakta zorlanabilmektedir. Bu durumda 20’lik uygun çıkış yönüne ve yere sahip olamaz, bu sebeple diş gömülü kalabilir. Kişi de bu doğal engeller yoksa veya önceden olup, diş hekimleri tarafından tedavi edilip uygun yer ayarlanabilirse 20’lik diş, olması gerektiği gibi çıkabilir.

20’lik Diş Ağrıya Sebep Olur Mu?

20’lik diş yarısı çıkmış, yarısı çene kemiğinde gömülü kalmışsa, etrafını çevreleyen diş etiyle arasında bir yuva oluşturur. Yediğimiz yemek kalıntılarının ve bakterilerin bu bölgede birikmesi için müsait olan bu boşluk, çürük oluşumlarına zemin hazırlamaktadır. 20’lik dişlere diş fırçasıyla ulaşmak zor olduğundan dolayı, dişteki plağın yeteri kadar temizlenmemesine sebep olmaktadır.

Böylelikle diş eti enfeksiyonlarını meydana getirerek diş ağrısına veya çene ağrısına sebebiyet verebilir. Burada çoğalan bakterilerin oluşturduğu enfeksiyon, yüz bölgesini şişirebilir, uyuşturabilir ve rahatsız edici acı hissi vererek sizi uykularınızdan alıkoyabilir. Bu tarz belirtilerden sonra acil olarak bir diş hekimine veya diş hastahanesine gidilmediği takdirde oluşabilecek diş apseleri, diş iltihabı veya diş enfeksiyonları kiste dönüşebilmektedir.

20’lik Diş Ağrısı Vücudumuzda Hangi Bölgelere Etki Eder?

20’lik diş çıkmaya çalıştığı alana göre vücudumuzda farklı etkilere yol açarak kendini belli etmektedir. 20’lik diş eğer üst çene bölgemizde çıkmaya başlıyorsa, kulak bölgemizde veya şakak bölgemizde şişliğe veya ağrılara yol açabilmekte. Alt çene bölgesinde çıkmaya başlıyorsa, boyun bölgemizde veya başımızda ağrıya yol açabilmektedir.

Siz de 20’lik diş problemi ve benzeri sorunlar yaşıyorsanız hemen Milim Dental ile iletişime geçerek bilgi edinip, uzman diş hekimlerimizden muayene için randevu alabilirsiniz.

20’lik Diş Çektirirken Nelere Dikkat Edilmelidir?

20’lik dişinizi çektirmeye karar vermeden önce mutlaka uzman bir diş hekimine veya diş hastanesine muayene olmanız gerekir. Diş çekimine ancak uzman bir diş hekimi karar vermelidir çünkü 20’lik diş çekiminin öncesi de sonrası da önem arz etmektedir. 20’lik diş, ağızda ağrıya sebep oluyorsa mutlaka bir diş hekimine muayene olunmalıdır. Yan ve ön dişlerinize baskı ve eğriliğe sebep oluyor, yüzeye çıkamadığında gömülü kalıp ağrıya veya neden oluyorsa, diş hekiminiz dişin çekilmesine karar verebilir.

20’lik dişin çekilmemesi durumunda, diş ya çene kemiğine gömülecek ya da bulunduğu yerde çıkmakta zorlanacaktır. Gömülü diş; yemek artıklarının birikmesiyle bakterilerin yuva yapmasına sebep olacaktır. Bu durum çürümeye sebebiyet verebilir ve oluşabilecek en kötü senaryo, gömülü dişin bulunduğu yerde içi sıvı dolu bir kesecik oluşturarak iltihaplanmaya yol açmasıdır. Apse yapan diş, enfeksiyon kapması durumunda acil olarak, mutlaka uzman bir diş hekimine veya diş hastanesine başvurulmalıdır.

Ağız ve diş sağlığı ile ilgili randevu için almak için Milim Dental ile hemen iletişime geçerek diş ağrılarınızdan kurtulun. 0224 242 30 33

20’lik Diş Hangi Durumlarda Çekilmelidir?

6 ay veya 1 yıl süreler ile dişinizin oluşturduğu tekrarlayan 20’lik diş ağrıları varsa veya diş eti iltihaplanmaları oluşmuşsa, 20’lik diş çekimi için mutlaka uzman bir diş hekimine veya diş hastanesine muayene olunmalıdır. Üst ve alt çenedeki 20’lik dişlerinin bazılarının çıkıp, bazılarının çıkmaması durumunda oluşacak düzensizlikler veya dişte meydana gelen uzamalar, dişin çekilmesini gerektirebilir. Çekilmemesi durumunda ağızda, diş kaynaklı kist veya tümörler oluşabilmektedir.

20’lik Diş Çekiminin Normal Diş Çekiminden Farkı Nedir?

20’lik dişin ağız içindeki durumu, bulunduğu yer, duruş şekli ve hangi yöne doğru çıkmaya çalıştığı gibi durumlara bakılarak çekimi yapılmaktadır. Eğer dişin üsttü kemikle kaplı değilse, normal bir dişin çekimden farkı yoktur.

20’lik Diş Hangi Durumlarda Ameliyat İle Çekilir?

20’lik diş, yüzeye çıkmak için uygun bir ortam bulamamışsa, bu durumda yapısal olarak çene kemiğinin darlığından söz edebilir. Böyle durumlarda çene içine gömülen diş, baskı altında kaldığından dolayı ağrıya sebebiyet verir. Bazı durumlarda da 20’lik diş, gömülü kaldığı yerde iltihaplanma yapar ve apseye neden olabilir. Müdahale edilmezse iltihaplı dişin kiste dönüşme ihtimali bile söz konusudur. Bu durumların ciddiyetine göre diş için ameliyat gerekmektedir. Uzman bir diş hekimine veya diş hastanesine muayene olunarak ameliyata karar verilir.

20’lik Diş Ameliyatı Sonrasında Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Ameliyat sonrası oluşabilecek diş ağrısı durumları için diş hekiminin tavsiyelerine uyulması gerekmektedir. Diş ağrısını azaltmak için ilaç kullanılabilir veya diş hekimi uygun görürse antibiyotik kullanımına geçilebilir. Kanama ihtimali olacağı için, hastaların sıcak yiyecek ve içeceklerden uzak durması faydalı olmaktadır. Yiyecekleri çiğnerken, çekim yapılan ve yeni iyileşmekte olan bölgeyi kullanmamaları önerilir. Diş fırçalarken bir süreliğine 20’lik diş çekimi yapılan bölgeye diş fırçası teması sağlanmamalı veya çok dikkatli fırçalanmalıdır. Mutlaka ağız ve diş sağlığına yüksek hassasiyet gösterilmesi gerekmektedir. Çocukluk yaşlarımızda başlayarak diş ve ağız sağlığımıza önem vermeliyiz. Ağız hijyenine ne kadar önem verilirse, 20’lik dişlerimiz de bir o kadar sağlıklı şekilde çıkar ve sorun yaratmaz.

Yirmilik Dişi Ne Zaman Çektirmeliyiz  Daha Detaylı Bakalım

Çürük: Tükürük, bakteri ve yiyecek parçacıkları yeni çıkmakta olan dişin açtığı yuvada birikerek hem yirmilik dişi hem de yanındaki azı dişini tehdit eder. Bu tip çürükleri erkenden fark ederek tedavi etmek oldukça zordur. Ağrıyla enfeksiyona yol açan ve apseyle sonuçlanan ağır tablolar meydana gelebilir.

Diş eti hastalığı (perikoronit): Kısmen çıkmış bir yirmilik dişin, dişetinde, bakteri ve yiyecek artıklarının depolandığı bir enfeksiyon odağı oluşur. Bunlar ağız kokusu, ağrı, ödem ve ağzın tam açılamamasına neden olur. Enfeksiyon lenfler aracılığı ile yanak ve boyuna yayılabilir. Yirmilik dişin etrafındaki bu enfeksiyona yatkın zemin her seferinde kolayca enfekte olmaya adaydır.

Basınç Ağrısı: Sürme sırasında komşu dişlere de basınç uygulanıyorsa sıkışmadan dolayı da ağrı hissedilebilir. Bazı durumlarda bu basınç aşınmaya yol açar.
Ortodontik Nedenler: Pek çok genç dişlerindeki çapraşıklıkları düzeltmek için ortodontik tedavi görür. Yirmi yaş dişlerinin sürme basınçları diğer dişlere de yansıyacağından diğer dişlerde de bir hareketlilik olur, çapraşıklıklar artabilir.

Protezle İlgili Nedenler: Protez planlaması yapılan bir ağızda yirmilik dişleri hesaba katmak gerekir. Çünkü, yirmilik diş çekildikten sonra değişen ağız yapısına göre yeni bir protez yapmak gerekecektir.

Kist Oluşumu: Gömük bir diş kiste; kist ise kemik yıkımı, çene genişlemesi, çevredeki dişlerin yer değiştirmesi ya da zarar görmesine neden olur. Kemik yıkımını önlemek için diş çekilerek kist temizlenmelidir.

Hiçbir Rahatsızlık Vermiyor Ama Kötü Pozisyonlu Bir Dişim Var…
-Dişin pozisyonunun bozuk olması enfeksiyon için tek başına yeterli bir sebeptir. Böyle bir durumda basınç ağrısı, diş eti problemleri ve benzeri sorunlar aniden ve beklenmeyen bir zamanda gelişirler.
-Yirmilik dişler, fırça ve diş ipiyle ulaşılması zor alanlarda bulunurlar. Zamanla çürümeye yol açan bakteri, asit ve yiyecek artıkları bu bölgede toplanır. Eğer diş çürür ve dolguyla onarılmazsa diş kısa zamanda iltihaplanır.
-Bu dişleri temiz tutmak zor olduğundan biriken bakteri ve yiyecek artıkları kötü ağız kokusuna sebep olur.
-Dişeti altında yatay pozisyondaki gömük bir diş, diğer dişlerin hareketi, sıklaşması ve çarpıklaşmasına neden olacak bir basınç oluşturur.
-Gömük dişin üzerini kaplayan dişetinin altına toplanan bakteriler enfeksiyona yol açar.

Yirmilik dişlerin çekilmesi için en uygun zaman nedir?

Kötü pozisyonlu bir diş şikayete yol açsın ya da açmasın 14 ila 22 yaşları arasında çekilmelidir. Genç yaşlardaki operasyonlar teknik olarak daha kolaydır ve iyileşme daha çabuk olur. 40 yaşın üstündeki operasyonlar daha zordur. Ayrıca yaşın artmasıyla birlikte yan etkiler de artar ve iyileşme dönemi uzar.
Diğer diş çekimlerinden farklı mıdır?
Yirmilik dişin konum, şekil ve boyutuna bağlı olarak uygulanacak işlemin zorluk derecesi değişir. Basit bir çekimden sonra hafif bir şişlik, ağrı ve kanama olabilir. Daha özel işlemler gerektiren bazı kompleks çekimler de uygulanabilir. Diş hekiminizin alacağı önlemler ve bulunacağı tavsiyeler yan etkileri minimalize eder. Bu çekimi takiben çekim boşluğunda kan birikmez ve ağrı da gelişebilir. Birkaç gün içinde durum düzelir. Ayrıca diş hekimini tavsiyelerine uyulduğu takdirde bu olayla hiç de karşılaşılmayabilir. İleri yaşlarda kemik yapısı yoğunlaştığı ve esneklik azaldığı için çekim zorlaşır, iyileşme yavaşlar.

Operasyon sonrası bakım

Yara yerini kurcalamayın. Yoksa ağrı, enfeksiyon veya kanama gelişebilir.
İlk 24 saat boyunca dişinizin çekildiği taraf ile çiğneme yapmayın.
İlk 24 saat sigara içmeyin. Çünkü sigara kanamayı artırıp iyileşmeyi bozar.
Tükürmeyin. Tükürürseniz kanama artar ve pıhtı yerinden oynayabilir.
Kanamanızı kontrol edin. Eğer dikiş atılmamışsa steril gazlı bezle tampon yapılır. Pıhtı oluşumu için tamponu yarım saat ağızda tutun. Tampon alındıktan sonra kanama devam ediyorsa yeni bir tane koyun.
Şişkinliği kontrol edin. Operasyon sonrası bölgeye soğuk bir tampon uygulayarak dolaşım yavaşlatılır ve yüzünüzün şişmesinin önüne geçilir. Uygulama 20 dakika soğuk tampon-20 dakika ara- tekrar 20 dakika soğuk tampon şeklindeki periyotlarla yapılır.
İlk 24 saatten sonra her 2 saatte bir 1 bardak ılık suya 1 çay kaşığı tuz koyarak hazırladığınız karışımla gargara yapın.

Kalça çıkığı ameliyatı hastanın boyunu 6 santimetre uzattı Kalça çıkığı ameliyatı hastanın boyunu 6 santimetre uzattı

Uzmanlardan küçük bir not;   "En hijyenik koşullarla diş bakımının sürekli devam ettirilmesi ağız sağlığınız ile birlikte kendinize güveninizi yeniden sağlayacaktır"
 

Editör: Merve Kiraz