Erzincan’da Sosyal Medya Bağımlılığı ve Bağımlılıkla Mücadelede Medyanın Rolü konulu panel düzenlendi. Yeşilay Cemiyeti Erzincan Şubesi ile birlikte İletişim Başkanlığı Erzincan Bölge Müdürlüğü ortaklığında düzenlenen panel müdürlüğün konferans salonunda gerçekleşti.

Panele Yeşilay Cemiyetinden Psikolog Merve Tunç ve Gümüşhane Üniversitesi Gazetecilik Bölümü Başkanı Doç. Dr. Ali Özcan konuşmacı olarak katıldı.

Bağımlılığı ele alan konuşmacı Merve Tunç, bağımlılığın belirtilerini şöyle açıkladı;

“Kullanılan madde miktarının veya davranışa harcanan vaktin giderek artması,

Kullanım, davranış sıklığı azaldığında huzursuzluk, uykusuzluk, öfke gibi yoksunluk belirtilerinin görülmesi

Sebep olduğu sorunlara rağmen kullanımın sürdürülmesi

Kalp sağlığını iyileştiriyor, Bağışıklık sistemini çalıştırıyor, Kronik hastalık riskini azaltıyor! Kalp sağlığını iyileştiriyor, Bağışıklık sistemini çalıştırıyor, Kronik hastalık riskini azaltıyor!

Zamanın çoğunun söz konusu maddeyle ya da davranışla geçirilmesi

Kullanımın, sorumlulukların önüne geçmesidir.”

İnsan Bağımlılık Noktasına bir anda gelmez, süreç adım adım ilerler

Bağımlılığın başlamadan önlenmesi için öneride bulunan Merve Tunç, 4 aşamadan bahsetti bunlar;

Deneysel Kullanım: Kişinin site veya uygulamayı denemek için uygulaması

Sosyal Kullanım: Kişinin belli bir oyun, site veya uygulamayı kullanan arkadaş grubuna dahil olmak için buraları düzenli olarak kullanması

Amaca Dönük Kullanım: Zevk almak, problemlerden kaçmak amacıyla kullanılır. Yeterli sosyal çevreden yoksun kişiler can sıkıntısından kaçmak, problemleri unutmak amacıyla teknoloji kullanımını tercih eder.

Bağımlı Kullanım: Bu aşamada kullanım başka problemlerden kaynaklanmaz, kullanımın kendisi bir sorun haline gelir.

Konuşmacı Tunç, teknoloji bağımlılığının ise bilgi eksikliğinden, bağımlılığın sonuçlarını bilmemekten veya önemsememekten, meraktan, bağımlı arkadaş çevresinden, can sıkıntısından, dışlanma korkusundan, problemleri çözemeyip teknolojiye yönelmekten, dürtülerini kontrol edememekten, aşırı içe kapanıklıktan, beğenilmeme korkusundan, karamsarlıktan, hedefsizlikten, özgüven eksikliğinden, hayatı sevmemekten, sosyalleşmemekten, kendini tanımamaktan, başarıyı sanal dünyada elde etmeye çalışmaktan kaynaklandığını açıkladı.

Kişinin temel ihtiyaçlarını ihmal ederek bütün vaktini teknolojik araç başında geçirdiğinin altını çizen konuşmacılar bağımlıların yaşamıyla ilgili şu bilgileri aktardı;

Kontrol kalkar: Bağımlı söz konusu teknolojik cihaz da planladığımdan daha çok vakit harcar. Bu yüzden işlerinde ve ilişkilerinde sorunlar yaşar.

Çok vakit harcanır: Teknolojik araç kullanmak hayatın merkezinde yer alır.

Beden zarar görür: Uzun süre teknoloji kullanımı iskelet ve kas sisteminde hasarlara neden olur.

Bağımlıların hayatı fakirleşir: Eskiden keyif alınan faaliyetlerden artık keyif alınmaz.

Yoksunluk sendromu yaşanır: Bağımlı olunan teknolojik araç kullanılmadığı zaman psikolojik güçsüzlük çaresizlik kaygı stres ve sinir fiziksel olarakta baş ağrısı terleme uykusuzluk hissedilir kontrol çabaları başarısız olur.

Psikolojik gelişim yaralar: Teknoloji empati duygusunu körelmesi ne kötülüğün sıradanlaşmasına problem çözme becerisi olarak şiddetin kullanılmasına dikkat eksikliğine tahammülün zayıflamasına sebep olur.

Yalan söylenir: Kişi bağımlı olduğu araç ile geçirdiği zaman konusunda yalan söyler. Duygu durumu bozulur: teknoloji bağımlıları bağımlılığının zararlarını gördükçe kendilerini kötü hisseder.

Çatışma yaşanır: Yakınları bağımlıya yardım etmek istediklerinde çatışmalar yaşanır.

İşlevsellik bozulur: Kişi sorumluluklarını yerine getirmeyi başarısız olur zihin kilitlenir teknoloji bağımlıları teknolojiyi kullanamadıkları vakitlerde kullandıklarında ne yapacaklarını düşünerek zihnini kilitler böylece hayatının dışında kalırlar.

Uyku düzeni bozulur: Bağımlısı olan araç ile daha uzun vakit geçirmek için uykusuz kalmış.

Yemek düzeni bozulur: Teknoloji babamların yemeyi bilgisayar başında televizyon karşısında yemekleri veya yemeği gecikmeleri dengesiz ve sağlıksız beslenmeye bağlı sorunlar doğurur.

Senanur Erdoğan

Editör: Sena ERDOĞAN