Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı’nın(AFAD) yürüttüğü AFAD Sivil Savunma Gönüllülük Kampanyası kapsamında, 5 ilde gerçekleştirdiği eş zamanlı ‘Sivil Savunma Tatbikatlarının’ heyelan ayağı Erzincan’da yapıldı. Refahiye ilçesi Aşağı Sütlü Köyünde gerçekleşen heyelan tatbikatında, heyelan altında kalan yaralıların senaryo gereği kurtarılması nefesleri kesti. Jandarma arama kurtarma köpeğinin de katıldığı tatbikat gerçeğini aratmadı.

            Erzincan’da AFAD, UMKE, 112 Acil Servis ve Jandarma ekiplerinin katılımı ile heyelan afet tatbikatı yapıldı. 2016’nın Eylül ayında Refahiye ilçesine bağlı Aşağı Sütlü Köyünde meydana gelen heyelan bölgesinde gerçekleşen tatbikata, Erzincan ve Erzurum AFAD Başkanlığında görevli yaklaşık 50 kişilik ekip katıldı.

            Heyelanın yaşandığı bölgede Jandarma ekipleri arama kurtarma köpeği yardımıyla canlı olabilecek bölgelerde arama yaptı. Bölgeye hızlı bir şekilde ulaşan AFAD ekipleri, yaralıların bulunduğu yıkıntılara ulaşarak, yaralıları buradan kurtarmaya başardı. UMKE ekipleri kurtarılan yaralılara ilk müdahaleyi yaptıktan sonra 112 Acil Servis ambulanslarına taşıdılar. Heyelan bölgesinde hayatını kaybedenler ise ceset torbalarına konularak, heyelan bölgesinden çıkarıldılar.

            Gerçeğini aratmayan tatbikatta, ekiplerin koordineli ve en hızlı bir şekilde afetzedelere ulaşarak onların ihtiyaçlarına cevap verdiler.

            Erzincan ve Erzurum AFAD Müdürlüklerinde görevli personelin yanı sıra Jandarma, UMKE ve 112 Acil Servis ekiplerinden oluşan 50 kişilik personel ile heyelan tatbikatını gerçekleştirdiklerini söyleyen Erzincan İl Afet ve Acil Durum Müdürü Selami Mutlu, buradaki genel amacın; ekiplerin en hızlı bir şekilde afet bölgesine ulaşarak, burada enkaz altında kalan vatandaşların çıkararak tedavilerinin sağlanması ve ekiplerin yaşanabilecek bir afete karşı her an hazırlıklı olmaları için böyle tatbikatların yapıldığını söyledi.

Editör: Doğu Gazetesi