Kahramanmaraş merkezli  7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından, gözler yeniden sık sık uyarılan bölge olan Erzincan, Bingöl, Karlıova’ya çevrildi. 

Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür’ünde sık sık uyarılarda bulunduğu Erzincan-Bingöl fayı hakkında, “Burası yakında kırılır. Çok beklemeyeceğimizi düşünüyorum” demesinin ardından bir açıklamada Yerbilimci Prof. Dr. Celal Şengör’den geldi.

Yerbilimci Prof. Dr. Celal Şengör, Kahramanmaraş merkezli iki depremin ardından hangi bölgelerde deprem riskinin arttığını anlattı.

Erzincan’ın çok yanlış bir yerde kurulduğundan bahseden Şengör daha önceki açıklamasında; "Burada tabiatla inatlaşmanın anlamı yok. Tabiat bizden güçlü bunu anlamamız lazım. Palavrayla da tabiatın önüne geçemeyiz. Dolayısıyla işi ciddiye almalıyız. Devlet vatandaşı eğitmek zorunda." demişti. Şengör,  son açıklamalarında ise hangi illerde şehirleşme olmamalı sorusuna Erzincan cevabını verdi

Girlevik Şelalesi'nde hafta sonu yoğunluğu Girlevik Şelalesi'nde hafta sonu yoğunluğu

‘Fay hattı üzerine ev yapılır mı?’

Sosyal Medya üzerinden bu soruyu yanıtlayıp depremle ilgili uyarılarda bulunan Şengör, Erzincan’ın “Çek Ayır Havzası” olarak adlandırılan “Çöküntü Ovası” içinde bulunduğunu ifade etti.  ‘Bu ilde şehirleşme olmamalı, buraya böyle binalar yapılmamalı’ dediğiniz en dikkat çekici şehirler hangileri? Sorusuna ise Şengör, “Mesela Erzincan. Kuzey Anadolu Fay Hattında bulunan Erzincan Şehir kurulmaması gereken bir bölgede” cevabını verdi.

1939 depreminde İsmet İnönü’ün uyarıldığı fakat devletin bu konuda yeterli iktisadi gücü olmadığı için aynı yere yeniden inşa etmek zorunda kalındığını açıkladı.

Taşımak mümkün değilse ne yapılmalı?

Şengör; Asla bir şehir kurulmaması gereken bölgede yer alan Erzincan’ı “taşımak mümkün olmadığına göre zeminin iyi incelenip binaların ona göre yapılması” lazım dedi.

Merve KİRAZ

Editör: Merve Kiraz