Uzmanların yaptığı açıklamaya göre hamilelikten önce dişeti rahatsızlıkları olan kadınlar hamilelik döneminde erken doğum ya da düşük doğum riski taşıyor.
Hamilelik süresinde tükürüğün daha asidik özellikler gösterebileceğini ve bu durumun dişleri çürüğe daha yatkın hale getireceğini söyleyen uzmanlar, anne adaylarının gebelik öncesi ağız temizleme rutini kazanmış olmasını ve dişeti tedavilerinin yapılmış olmasını öneriyor. 

Uzmanlara göre dişeti sorunu nedeniyle dişetleri kanayan, dişlerinde hassasiyet sorunu olan anne adaylarının dişlerini fırçalamaması durumunda ağız dişeti hastalıkları ve çürükler gelişebilir. Ayrıca hormon seviyelerindeki ani artış dişeti iltihaplarına eğilimi artırabilir. Bu nedenle uzmanlar, eğer dişler ve dişetleri üzerinde biriken plak yeterince temizlenemezse kolaylıkla dişeti iltihabı (dişetlerinde şişlik, kanama, kızarıklık) ve dişetinde hamilelik tümörünün gelişebileceğini aktarıyor.

Öte yandan gebeliğin özellikle ilk dönemlerinde görülen kusmanın ağız içinde asidik bir ortam oluşturarak dişlerde aşınmalara, hassasiyetlere ve çürüklere sebep olduğuna dikkat çeken uzmanlar, özellikle kusmayı takiben hemen dişleri fırçalamanın diş yüzeyindeki aşınmaları artıracağını bu nedenle kusma sonrası ağzın bol su ile çalkalanarak dişlerin yarım saat sonra fırçalanmasının daha doğru olduğunu belirtiyor. 

Parkinson hastalığı: Parkinson hastalığı nedir? Nasıl tedavi edilir? Parkinson hastalığı: Parkinson hastalığı nedir? Nasıl tedavi edilir?

Diş hekimi kontrolünden geçin

Uzmanlara göre gebelik döneminde ağız içinde meydana gelen değişikliklerden kaynaklı yaşanabilecek sorunlardan korunmak için hamilelik boyunca her üç ayda bir diş hekimi kontrolünden geçmek önem arz ediyor. 

Öte yandan hamileliğin her döneminde gebeliğin takibini yapan hekimle görüşerek ve tedavinin güçlük derecesine göre yapılacak tedavilere karar verilebileceğini söyleyen uzmanlar genellikle hamileliğin 3. ve 6. ayları arasında diş tedavileri ve diş taşı temizliğinin yaptırılmasının daha doğru olduğunu açıklıyor. 

Yapılan açıklamaya göre gebeliğin ilk ve son üç aylık döneminde sadece acil tedaviler gebeliğin takibini yapan hekimle birlikte planlanabilir. Anne adayının herhangi bir alerjisi yoksa ve hamileliğin seyrinde bir problem yoksa gerekli durumlarda anestezi de uygulanabilir.
 

Editör: Sena ERDOĞAN