Tarih boyunca verimli topraklarda çok sayıda medeniyetler kuruldu. Fırat nehri ise tarihte pek çok savaşa konu olan Mezopotamya'yı oluşturan Dicle nehri ile birleşerek Basra Körfezine dökülüyor. Orta doğunun hayat kaynağı olan Fırat nehri, tarih ve medeniyetler açısından büyük bir öneme sahip.

Kaynağı neresi?

Tarih boyunca stratejik öneme sahip olan Fırat Nehri’ni Karasu çayı ve Tuzlu çayının birleşmesiyle oluşuyor. Erzincan’ın Akyurt beldesinden çıkan Güneybatı Asya'nın en uzun nehri olan Fırat nehri üzerinde birçok baraj bulunuyor.

Hangi illerden geçer ?

Erzincan’dan başlayan nehir, Tunceli, Elazığ, Malatya, Diyarbakır, Adıyaman ve Gaziantep'ten geçerek daha sonra ülke sınırlarından ayrılıyor. 

Nereye dökülür?

Türkiye’den çıktıktan sonra Suriye ve Irak üzerinden geçen Fırat Nehri, ardından Dicle nehri ile birleşerek Basra Körfezine dökülüyor. Fırat ve Dicle nehirlerinin Basra Körfezi'nden denize dökülmeden önce birleştikleri yere ise Şattülarab deniliyor.

Nehrin uzunluğu nedir?

2 bin 800 kilometre uzunluğu ile Güneybatı Asya'nın en uzun nehri olma unvanına sahip olan Fırat nehri, yıl içinde yaklaşık 30 milyar metre küp su taşıyor. Fırat Nehri, rejimi düzenli olan akarsular sınıfında yer alıyor. Türkiye için çok önemli olan Keban, Atatürk, Karakaya, Karkamış ve Birecik Barajları üzerinde bulunan nehir, Türkiye'nin sulama ve enerji ihtiyacının karşılanmasında da önemli bir yere sahip.

 Fırat Nehri'nde gezilecek yerler nerelerdir?

Başlı başına bir turizm kaynağı olan Fırat nehri çok uzun bir yol kat ederek Türkiye'nin sınırlarından çıkıyor. Nehrin güzergahı üzerinde pek çok ziyaret edilip, görülecek doğal ve tarihi güzellikler bulunuyor.
 
Halfeti: Şanlıurfa'nın ilçesi olan Halfeti tarih boyunca Hitit, Asur, Med, Makedon, Roma egemenliğinde kalmış Türkiye’de mutlaka görülmesi gereken yerler arasında yer alıyor.

Nemrut Dağı: Adıyaman ilinde bulunan Nemrut Dağı’nın üzerindeki gösterişli heykeller her yıl binlerce ziyaretçi alıyor.

Zeugma Müzesi: Dünyanın sayılı Mozaik müzelerinden olan bu müze Gaziantep ilinde bulunuyor. Tarihi Zeugma kentinden çıkarılan tarihi eserler ve mozaikler burada sergileniyor.

Habeş Kanyonu: Gaziantep ili, Araban ilçesinde bulunan bu kanyon Fırat nehrinin kıyısında yer alıyor.

Rumkale: Fırat nehri ile Merzimen Çayı'nın birleştiği ve yüksek kayalarla örtülü bir tepe üzerinde konumlanan Rumkale, bir yarımada üzerinde bulunuyor.

Erzincan: Göller, akarsular ve yaylalar diyarı olan Erzincan’a Fırat'ın saklı cenneti olarak da tabir edilebilir. Karanlık Kanyon, şelaleler, yürüyüş yolları, akarsular ve yaylaların bulunduğu ilde, gezilip görülecek birçok yer bulunuyor.

“Bilgi için beş duyu yetersiz” “Bilgi için beş duyu yetersiz”

Takoran Vadisi: Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde bulunan bu vadi 145 km uzunluğunda eşsiz bir güzelliğe sahip. Fırat nehrinin oluşturmuş olduğu bu vadide zengin bitki örtüsünün yanında, kaya mezarları, şelalesi yer alıyor.
 

Editör: Sena ERDOĞAN