2022 ‘de dünya genelinde hızla yayılan maymun çiçeği virüsünün "uluslararası düzeyde endişe uyandıran bir halk sağlığı acil durumu" ilan edildiğini hatırlatan Tedros Adhanom Ghebreyesus, Maymun çiçeği virüsünün 111 ülkeden 87 bin vaka ve 140 ölüme neden olduğu Dünya Sağlık Örgütüne bildirildiğini açıkladı.

Bahar alerjisine karşı Anadolu propolisi Bahar alerjisine karşı Anadolu propolisi

Ghebreyesus, maymun çiçeği virüsünde son üç ayda, önceki üç aya kıyasla yüzde 90 daha az vaka görüldüğünü kaydetti.

DSÖ Acil Durum Komitesi'nin dün maymun çiçeği virüsü gündemiyle toplandığını hatırlatan Ghebreyesus, "Komite bana birden fazla ülkede görülen maymun çiçeği virüsünün artık uluslararası öneme sahip bir halk sağlığı acil durumunu temsil etmediği yönünde tavsiyede bulundu. Ben de bu tavsiyeyi kabul ettim ve maymun çiçeği virüsünün artık küresel bir sağlık acil durumu olmadığını açıklamaktan memnuniyet duyuyorum. Ancak Covid-19 salgınında olduğu gibi, bu, hastalığın bittiği anlamına gelmiyor" dedi.

Etkisi devam ediyor
Diğer yandan maymun çiçeği virüsünün, proaktif ve sürdürülebilir bir yanıt gerektiren önemli sağlık sorunları oluşturmaya devam ettiğini söyleyen Ghebreyesus, virüsün Afrika dahil tüm bölgelerde etkisini sürdürdüğünü de belirtti.

Maymun çiçiği virüsü

Kongo ve Batı Afrika türü olmak üzere 2'ye ayrılan endemik bir virüsün neden olduğu nadir hastalıklardan biri olarak bilinen maymun çiçeği, genellikle hayvandan insana ve nadiren insandan insana yakın temasla bulaşan bir virüs olarak tanımlanıyor. Virüsün vücutta yüksek ateş ve kaşıntılı kabarcıklara yol açtığı biliniyor.
 

Editör: Sena ERDOĞAN