Son dönemde ülkemizdeki savunma sanayi şirketleri de dünyadaki muadillerine benzer şekilde, ürettikleri ürün ve teknolojilerle dikkat çekiyor. Öyle ki ülkemizdeki bazı şirketler dünyanın en önemli 100 savunma sanayi şirketi arasında gösteriliyor. Peki, Türkiye’nin en büyük savunma sanayi şirketleri hangileri? Elbette, herhangi bir şirketin büyüklüğü, pek çok değişkene bağlı. Ancak şirketlerin gelir ve giderleri, bu hususta oldukça önemli bir gösterge. İşte, ciro bazında Türkiye’nin en büyük 10 savunma sanayi şirketi.

1. ASELSAN

Savunma sanayi, kabaca silah ve askerî teknolojinin üretim ve satışının gerçekleştiği bir alan olarak tanımlanabilir. Bu doğrultuda savunma sanayi şirketleri ürettikleri ürün, hizmet ve teknolojilerle ülkelerin askeri savunma sistemlerinin oldukça önemli bir parçası konumunda. İşte, 1975 yılında kurulan ASELSAN da ülkemizdeki en önemli savunma sanayi şirketleri arasında yer alıyor. Bununla birlikte ASELSAN, ciro bazında Türkiye’nin en büyük savunma sanayi şirketi konumunda.

1975 yılında Türk Silahlı Kuvvetlerinin askeri haberleşme ihtiyacını karşılamak için kurulan ve savunma elektroniği ile haberleşme sistemleri konusunda uzmanlaşan ASELSAN, günümüzde savunma elektroniği, radar ve elektronik harp, elektro-optik, aviyonik, insansız sistemler ve kara, deniz, hava sistemlerine yönelik ürettiği ürün ve teknolojilerle dikkat çekiyor.

ABD merkezli Defense News dergisinin uluslararası çalışmaları referans alarak oluşturduğu dünyanın en büyük 100 savunma sanayi şirketi listesinde 47. sırada yer alan ASELSAN ülkemizde, bu alanda faaliyet gösteren öncü yapılardan bir olmaya da devam ediyor.

Piyasa değeri 217,24 milyar Türk Lirası olan ASELSAN, 9 binden fazla çalışanı, 9.995 milyon TL’lik ar-ge harcaması, 11,9 milyar TL’lik net kârı ile rakamlar söz konusu olduğunda da Türkiye’deki en büyük savunma sanayi şirketleri listesinin zirvesinde yer alıyor.

2. Baykar

savunma sanayi şirketleri

Türkiye’deki en büyük savunma sanayi şirketleri sıralaması incelendiğinde, Baykar’ın ikinci sırada yer alması pek şaşırtıcı değil. Çünkü savunma, havacılık ve insansız hava araçları alanlarında uzmanlaşan şirket, 1986 yılından bu yana ilgili alanlarda öncü çalışmalara imza atıyor. Şirketin 2022 yılında elde ettiği ciro ise 26.15 milyar Türk Lirası.

Reklam durdurulduğunda video gösterecek Reklam durdurulduğunda video gösterecek

3. Roketsan

Ciro bazına Türkiye’nin en büyük savunma sanayi şirketleri listesinin üçüncü sırasında bulunan Roketsan, çeşitli savunma sanayi sistemlerinin yanı sıra roket ve füze sistemleri alanındaki ürün ve hizmetleri ile tanınıyor. 2023 yılında, Defense News dergisinin dünyadaki en büyük 100 savunma sanayi şirketinin 80. sırasında yer alan Roketsan, 2022 yılında 22 milyar TL’lik gelir elde ederek önemli bir başarıya imza atmıştı. Şirket, ihracat gelirlerini 2025 yılında 1 milyar dolara çıkarmayı hedefliyor.

4. TUSAŞ

Türk Uçak Sanayii Anonim Ortaklığı (TUSAŞ), 1973 yılında ülkemizin savunma sanayindeki dışa bağımlılığını azaltmak amacıyla Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından kuruldu. Ağırlıklı olarak havacılık ve uzay sanayi alanında faaliyet gösteren şirket haberleşme uydularında, taarruz jetlerine, saldırı helikopterlerinden insansız hava araçlarına kadar geniş bir ürün yelpazesine sahip. 2023 yılında dünyanın en büyük 100 savunma sanayi şirketi arasında 80. sırada yer alan TUSAŞ 2022 yılı itibarıyla 25,1 milyar TL’lik bir ciro elde ederek Türkiye’nin en büyük savunma sanayi şirketleri listesinin üst sıralarında yer alıyor.

5. Otokar

savunma sanayi şirketleri

Zırhlı araç üretimi konusunda Türkiye’deki önemli yapıların başında gelen Otokar, ciro bazında ülkemizdeki beşinci büyük savunma sanayi şirketi olarak da dikkat çekiyor. 1963 yılından bu yana özgün ürün, teknoloji, hizmet ve uygulamalarıyla öne çıkan şirket, Türk Silahlı Kuvvetlerinin en önemli kara aracı tedarikçileri arasında yer alıyor. 2022 yılındaki 8 milyar TL’lik cirosu ise Otokar’ı ülkemizin en büyük savunma sanayi şirketleri listesinin doğal üyesi haline getiriyor.

6. MKE

savunma sanayi şirketleri

Makine ve Kimya Endüstrisi Anonim Şirketi veya yaygın olarak kullanılan kısaltmasıyla MKE, ülkemizin en köklü savunma sanayi kuruluşlarından. Silah ve mühimmat üretimi alanında Türkiye’nin öncü kuruluşu konumundaki MKE, savunma sanayi alanına önemli katkılarda bulunmaya devam ediyor. 1950 yılında Türk Silahlı Kuvvetlerinin her türlü silah, mühimmat, roket, araç ve gereç ihtiyacını karşılamak üzere faaliyetlerine başlayan MKE, 6,8 milyar TL cirosu ile Türkiye’nin en büyük 6. savunma sanayi şirketi olarak dikkat çekiyor.

7. HAVELSAN

savunma sanayi şirketleri

1982 yılında Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı bünyesinde kurulan HAVELSAN o tarihten bu yana savunma sanayi ağırlıklı bilgi ve iletişim teknolojileri alanında faaliyet gösteren bir şirket. Öte yandan HAVELSAN, kendi bünyesinde geliştirdi ileri teknoloji ürün ve hizmetlerin yanı sıra savunma, güvenlik ve bilişim sektörlerindeki farklı firmalarla ortak çalışmalara da imza atıyor. Şirketin 2023 yılındaki cirosu ise 3,9 milyar TL.

8. ASMAŞ

savunma sanayi şirketleri

1978 yılında ağır sanayi makinaları imal eden bir tesis olarak faaliyete başlayan ASMAŞ, Çelik ve enerji sanayii ekipmanları üretimi alanında uzmanlaşan, önemli bir savunma sanayi şirketi. Yüksek üretim kapasitesi ile dikkat çeken şirket demir-çelik ve çimento sanayinin öncü kurumlarından.

9. NETAŞ

savunma sanayi şirketleri

Bugün, savunma sanayii, telekomünikasyon ve dijital dönüşüm alanlarında geliştirdiği önemli ürün ve hizmetlerle dikkat çeken NETAŞ 1967 yılında, Türkiye’deki iletişim altyapısını tamamen yerli üretim ile inşa etmek hedefiyle kuruldu. Şirketin bugünkü ağırlıklı faaliyet alanı ise nesnelerin interneti, veri analitiği, bulut bilişim, siber güvenlik ve savunma iletişimi olarak öne çıkıyor. Bununla birlikte şirketin savunma sanayi dışında finans, eğlence ve ulaşım gibi sektörlerde de önemli projeler imza attığı biliniyor. NETAŞ, 4 milyar TL’nin üzerindeki cirosu ile ülkemizdeki en büyük savunma sanayi şirketleri arasında yer alıyor.

10. ALP Havacılık

Türkiye’deki en büyük savunma sanayi şirketleri listesini son sırasında 1998 yılında Eskişehir’de kurulan ve havacılık ile uzay sanayi alanlarında etkinlik yürüten ALP Havacılık isimli şirket yer alıyor. Dünya genelinde müşterilerine hizmet veren özel bir teşebbüs firması olan şirket, havacılık ve uzay sanayisindeki yüksek standartlarda üretim kalitesi ile adından söz ettiriyor. Titanyum, alüminyum, çelik, paslanmaz çelik, bakır alaşımlar ve süper alaşımların işlenmesinde öncü bir şirket olarak öne çıkan ALP Havacılık, savunma sanayi alanına ise ürettiği helikopter parçaları ve uçak sistemleri ile önemli bir katkı sunuyor. 

Editör: Saliha Kara