Akra, Kültür Sanat ve Edebiyat Dergisi’nin  3. sayısı çıktı.  Uzun bir çalışma ve emeğin ürünü olarak yayınlanan  Akra Dergisi Erzincanlı şair yazar ve sanatçıların yoğun olduğu bir ekip tarafından yayına hazırlanıyor.

            Dört ayda bir yayınlanan  derginin  Sorumlu Yazı İşleri Müdürü, Genel Yayın Yönetmeni ve Editörü, Hemşerimiz Mustafa Özdemir.

            Derginin yayın kurulu yine erzincanlıların ağırlığını hissettirdiği Prof. Dr. Esma Şimşek, Tahir Erdoğan Şahin, Prof. Dr. Erdal Akpınar, Prof. Dr. Mustafa Alıcı, Yrd. Doç. Dr. Salim Durukoğlu, Üzeyir Gündüz, Dr. Lütfi Şehsuvaroğlu Dr. Lütfü Özşahin’den oluşuyor.

            Yrd. Doç. Dr. Can Şahin’in Sanat Danışmanlığını yaptığı dergi Her dört ayda  bir yoğun bir içerikle okuyucunun karşısına çıkıyor.

            Önceki sayıda Erzincan konulu özel dosyanın ardından  son sayıda da Elâzığ “Özel dosya” olarak ele alınmış. Belli ki ilerleyen sayılarda illerin potansiyelleri,  kültürü, sanat ve edebiyatları  dosyalar halinde  derlenip toparlanacak ve  kültür sanat ve edebiyat fotoğrafı çekilecek, geçmişi ile bugünü harmanlanıp gelecek nesillere aktarılacak.

            Dergi, “Merhaba” ile başlayan bir sunuş yazısında  son sayının hazırlanması ile ilgili ipuçları veriyor.  Gerek Türkiye gündemi, gerekse Dünya gündeminden  konular akademisyen, edip, şair ve  sanatçıların  bakış açıları ile  ele alınmış.

           Dergi, Tahir Erdoğan Şahin’in  “Felsefe ve Felsefi Düşünüşünün Tarihçesi” ile başlıyor.

            Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak’ın  “Krallardan Darbeci Generallere Mısır’ın Yakın  Siyasal Tarihi” başlıklı yazısıyla  Dünya milletlerinin kaypak  bir durum arz eden  gündemine karşı bizden bir bakış  sunuyor.

            Özel sayfa tasarımları ile  derginin sayfaları arasına serpiştirilmiş Şair Bahaettin Karakoç,  Metin Tombul,  Lütfü Şehsuvaroğlu, Şaban Çetin, Mehmet Yardımcı, Hamdi Ülker’den  enfes şiirler yer alıyor.

            Kısa bir zaman önce yayınlanan  Evrimci Politeizm Devrimci Monoteizm kitabının yazarı Prof. Dr. Mustafa Alıcı’nın  ”Dinler Tarihi Penceresinde Hz Peygamber’i anlamak” isimli bir yazısı yer alıyor.

            Dr. Lütfi Şehsuvaroğlu’nun “Karanlığın Dibi var mı?” Dr. Lütfü Özşahin’in “Medeniyet ve Modernizm”, Prof. Dr. Esma Şimşek’in  “Halk anlatılarında –Cinsiyet  Ayrımı Ötesinde-İnsan Anlayışı ve Kadının yeri”, Yrd. Doç. Dr. Gülda Çetindağ Süme’nin  “Elazığ, Urfa, Kerkük ve Azerbaycan Kültür Köprüsünde  Ortak bir Unsur: Türküler”, Yrd. Doç. Dr.  Salim Durukoğlu’nun  Bekir Yıldız’ın Romanlarını  Marksist Edebiyat Kuramı  ile okuma Denemesi,  Tarkan Zengin’in  “Belediyelerde Kültür Hizmetleri”, Prof. Dr. Ali Demirsoy’un  “Ustaca Yaşam”, Tuncay Akdoğan Sezer’in “Bizim Bağa Giderken”, Üzeyir Gündüz’ün Thierry Lenain’den bir çevirisi,  Mustafa Özdemir’in  “Çilekeştir Sokaklar” adlı denemesi,  Yrd. Doç. Can Şahin’in  “Üzüntümüz’,  Cengiz Bahşi’nin Hayaşa Bölgesi Tarihi adlı Kitap tanıtım yazıları bu sayının başlıklarını oluşturuyor.

            Derginin Elazığ dosyası bölümünde ise,  Selahattin Yazar,  Doç. Dr. Yüksel Arslantaş,  Prof. Dr. Esma Şimşek, Yrd. Doç. Dr.  Ebru Şenocak, Birol Azar,  R. Mithat Yılmaz, ve Hadi Önal’ın  Elazığ ile ilgili yazı araştırma inceleme ve değerlendirmeleri yer alıyor.

            Dergiciliğin zor bir iş olduğunu bilenlerdenim.  Piyasada çıkan dergilerin  beşine, onuna bedel bu hacimli derginin  üç ay gibi bir süre içerisinde hazırlanıyor ve okuyucuya sunuluyor olması  önemli bir başarıdır. Bir yılını geride bırakan Akra’ya nice başarılı yıllar temenni ediyorum.