Erzincan Seracılıkta Yükselişte: Hedef 1300 Dekar

Erzincan tarımsal üretimde büyük bir ivme kazanıyor. 2016 yılında yalnızca 90 dekar olan sera varlığı, 2025 itibarıyla 600 dekara ulaştı. Hedef ise 2026 yılı sonuna kadar bu alanı 1.000 dekara çıkarmak. Toplamda 1300 dekarlık alana ulaşması beklenen Erzincan, seracılıkta Doğu Anadolu’nun üretim üssü olmaya hazırlanıyor.

Toplu Sera Bölgesi Kuruluyor

İl Özel İdaresi tarafından Beybağı Mahallesi’nde kurulması planlanan 500 dekarlık Toplu Sera Bölgesi için çalışmalar sürüyor. Bu alanda Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından 24 yatırımcıya toplam 247 milyon TL hibe desteği sağlandı.

Büyük Ekonomik Katkı

Mevcut üretimle Erzincan’da yıllık yaklaşık 350 milyon TL’lik bir ekonomik döngü sağlanıyor. Yeni yatırımlarla birlikte bu rakamın daha da artması bekleniyor.

Jeotermal Seralarla 11 Ay Üretim

Seracılığın geleceğini şekillendiren jeotermal yatırımlar da Erzincan’da hız kazanmış durumda. Merkez Akyazı-Aktoprak Mahallesi’nde yer alan 145/18 nolu parselde 1000 dekarlık alanda jeotermal kaynak arayışı için sondaj çalışmaları devam ediyor.

2021 yılında bölgede faaliyet gösteren özel bir firma tarafından yapılan sondaj çalışmaları sonucunda 40-45 derece sıcaklıktaki jeotermal suya ulaşıldı. Bu kaynakla kurulan 30 dekarlık topraksız sera alanında yılda 11 ay boyunca üretim yapılmakta; yıllık 1.500 ton domates yetiştirilerek yaklaşık 90 milyon TL’lik ekonomik katkı sağlanmakta. Bu yatırım aynı zamanda 45 kişiye istihdam kapısı açtı.

Jeotermal Seralarda Hedef 393 Dekar

2024 yılında Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) tarafından yürütülen jeofizik etütler sonucunda bölgede 300 dekarlık ek jeotermal sera alanı için planlamalar başladı. Böylece Erzincan’daki toplam topraksız jeotermal sera alanı 393 dekara ulaşacak.

Bu yatırım tamamlandığında:

  • Yılda 19.650 ton domates üretilecek,

  • 600 kişilik istihdam sağlanacak,

  • 1 milyar 179 milyon TL’lik ticaret hacmi oluşturulacak.

Erzincan Parlayan Yıldız Oluyor

Tüm bu gelişmelerle birlikte Erzincan’ın toplam sera varlığı 1300 dekara ulaşacak. Hem ekonomik katkısı hem de istihdam olanaklarıyla Erzincan, tarımsal üretimde bölgenin parlayan yıldızı olma yolunda emin adımlarla ilerliyor.

Muhabir: Adem Küçükkaya