İşçilerden 1 Mayıs yorumu! İşçilerden 1 Mayıs yorumu!

Bu olay, Yüksek Mahkeme'nin tarihinde ilk kez Temel Yasalar içinde yer alan bir yasayı iptal etmesi olarak kayda geçti. Yüksek Mahkeme heyeti, mahkemenin eleştirdiği hükümet kararlarını engelleme yetkisini sınırlayan tartışmalı yargı reformunun ilk bölümünü 7'ye karşı 8 oyla iptal etti. Bu karar, Yüksek Mahkeme'nin İsrail tarihinde Temel Yasalar içinde yer alan bir yasayı ilk kez iptal etmesiyle önemli bir adım attığını gösteriyor.

Büyük Tartışmalara Sebep Olan Yargı Reformu!

Ülke genelinde büyük protestolara sebep olan tartışmalı yargı reformuna yapılan itiraz, Yüksek Mahkeme heyeti tarafından incelenerek karara bağlandı. Heyetin kararı, Temel Yasalar içinde yer alan bir yasanın iptali açısından önemli bir emsal teşkil ediyor. Hükümet ise Yüksek Mahkeme'nin Temel Yasaları iptal etme yetkisinin bulunmadığını savunarak karara tepki gösterdi.

Yargı reformunun ilk kısmını oluşturan yasa tasarısı, 24 Temmuz'da mecliste 3. kez oylanarak 64 "evet" oyuyla kabul edilmişti. Muhalefet, meclisi terk ederek oylamayı boykot etmişti. Bu tasarı, Yüksek Mahkeme'nin eleştirdiği hükümet kararlarını engelleme yetkisini ortadan kaldırmış ve ülkede protestolara neden olmuştu. İsrail'in yazılı bir anayasası olmamasına rağmen Yüksek Mahkeme en üst yargı organı olarak görev yapmaktadır.

Editör: Doğu Gazetesi