Tarım ve Orman Bakanlığı, üreticilere yönelik hazırladığı bilgilendirme videosunda, pestisitlerin doğru kullanımının verimliliği artırabileceğini ancak yanlış kullanımının ciddi çevresel ve sağlık risklerine yol açabileceğini belirtti. Bu konuda dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, entegre mücadele yöntemlerinin tercih edilmesi ve kimyasal mücadelelerin yalnızca son çare olarak kullanılması gerektiği.

Pestisit Nedir?

Pestisitler, endüstriyel tarımda, ürünleri böcek, ot ve hastalık etmenlerine karşı korumak için kullanılan kimyasal maddeler ya da mikroorganizmalardır. Bu maddeler, genellikle aktif bileşenlerin yanı sıra çözücüler, emülgatörler ve yapıştırıcılar gibi katkı maddeleri içerir. Ancak, çoğu pestisit içeriği itibarıyla zehirli olup, çevreye yayılma riski taşır. Tarım alanında kullanılan pestisitler, sıklıkla hava, su ve toprağa karışarak hedef olmayan canlı türlerine zarar verebiliyor.

Pestisitin Zararları

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılan pestisitlerin yanı sıra, Sağlık Bakanlığı’nın onay verdiği biyosidal ürünler de, şehirlerde haşere mücadelesinde kullanılmakta. Bu durum, pestisitlere maruz kalan alanların kapsamını genişletiyor ve halk sağlığını tehdit ediyor. 2018 yılı itibarıyla dünya genelinde pestisit ticareti 6 milyon ton ve 38 milyar dolar değerine ulaşmış durumda. Ancak pestisitlerin kısa vadede sağladığı ekonomik fayda, uzun vadede insan sağlığı ve çevre üzerinde ciddi olumsuz etkiler bırakmaktadır.

Pestisitlerin tarımda kullanımının artışı, dünya genelinde açlık sorununun çözülmesine yardımcı olmamış, aksine bu kısa vadeli çözümler, hem şu anki hem de gelecek nesillerin sağlıklı ve güvenli gıdaya erişim hakkını tehdit etmektedir.

Tarım ve Orman Bakanlığı, pestisit kullanımının sağlık ve çevre üzerindeki tehditlerine dikkat çekmek amacıyla yapılan araştırmalarda, bu kimyasal maddelere bağlı sağlık yükünün nasıl azaltılacağı konusunda çeşitli tavsiyelerde bulunmaktadır. Bu bağlamda, entegre mücadele yöntemlerinin benimsenmesi, pestisit kullanımının minimize edilmesi gerektiği vurgulanmaktadır.

Pestisitlerin kullanımı, sadece üreticilerin değil, aynı zamanda tüketicilerin de dikkat etmesi gereken bir konu haline gelmiştir. Doğru kullanım ve alternatif mücadele yöntemleriyle hem çevreye hem de sağlığımıza zarar vermeden verimlilik sağlanabilir.

Pestisitin Doğru Kullanımda Yararları

Pestisit, zararlılarla mücadele konusunda, dünyada en etkin yöntem olarak görülüyor.

Hızlı sonuç vermesi, bilinçli ve kontrollü kullanıldığında ekonomik olması ve ekinleri toksin salgılayan organizmalara karşı koruması, pestisitin tercih edilme nedenleri arasında yer alıyor.

Pestisit kullanılmadığında üretim miktarında %100’e varan kayıplar gerçekleşebiliyor. Bilinçli pestisit kullanımı yüksek kazanç, yetiştirme sezonunun ve muhafaza sürecinin uzamasını sağlıyor.

Dünya nüfusu hızla artarken tarımsal arazilerin küçülmesi, gıda yeterliliği sorununu beraberinde getiriyor. Tüm değişimler göz önüne alındığında daha fazla verim vadeden pestisitlerin kullanımı gıda teminini mümkün kılıyor.

CHP Ön Seçiminde  26 Bin 889 oy verildi CHP Ön Seçiminde 26 Bin 889 oy verildi

Geçmişte Avrupa’da yüzbinlerce kişinin kaybına neden olan çavdar mahmuzu gibi fungal hastalıkların ve aflatoksin gibi fungal toksinlerin neden olduğu kanserlerin önüne geçebilmek, pestisitler ile mümkün görülüyor. Bilinçli kullanılan pestisitler, üretimden depolamaya kadar birçok alanda görülebilen fungal sorunların çözümü oluyor.

Pestisit kullanımı sayesinde nehir havzalarına yakın yaşam alanlarındaki sinek istilası sorunları kolaylıkla çözülebiliyor. Ayrıca demiryollarındaki yabani ot mücadelelerinde de yine pestisitlerden faydalanılıyor.

Pestisitlerin aşırı ve bilinçsiz kullanımı, sağlık için zarar oluşturabiliyor. Pestisit zehirlenmeleri temelde birkaç nedene bağlı görülüyor. 

Halkın yeterli eğitime sahip olmaması ve pestisitin bilinçsiz kullanımı

Pestisitlerin uygun olmayan koşullarda depolanması.

Kaza ile saçılma.

Dikkatsiz yükleme ve taşıma.

Yıkanmamış ilaç kaplarının kullanımı.

Genel bakım ve atık değerlendirme işlemlerinin yeterli önlem alınmadan yapılması.

Editör: Merve Kiraz