Bebeklerde isilik anneliği tatmış olan birçok kadının  korkulu rüyası olmakta. Aslında  uzmanların önerileri ile  çok fazla panik yapmadan bebeğinizi bu durumdan kurtarabilirsiniz. 
  
Genellikle sıcak ve nemli havalarda ortaya çıkan, kırmızı ya da pembe renkli kaşıntılı kabarıklıklar olarak tanımlanan isilik çoğunlukla bebeklerde ve küçük çocuklarda görülüyor.

Bebeklerde isilik, bebeklerin cilt gözeneklerinin erişkinlere göre daha küçük ve ter bezlerinin tam olarak gelişmemesi nedeniyle oluşuyor.

Bebeklerde isilik nedir ve nasıl geçer?

Tıp literatüründe "Miliaria" olarak geçen ancak günümüzde daha çok "isilik" olarak kullanılan cilt rahatsızlığı, bebeklik döneminde en yaygın görülen durumlardan biridir. Kırmızı veya pembe noktacıklar halinde kabartıların görülmesi ile fark edebileceğiniz isilik çoğunlukla su çiçeği, kızamıkçık, kızamık ve altıncı hastalık gibi döküntülü hastalıklarla karıştırılabilir. Ancak bu tip hastalıklara göre çok daha alt seviyede bir rahatsızlık olan isiliğin bebeklerde daha sık rastlanmasının nedeni; cilt gözeneklerinin çok küçük olması ve ter bezlerinin tamamen gelişmemesinden kaynaklanmaktadır.

Bebeklerde isilik nasıl anlaşılır? Bebeklerde isilik belirtileri

Dirsek içinde, boyunda, koltuk altında ya da sırtta görebileceğiniz döküntüler sonucunda cildin pul pul dökülmesi isiliği ele veren bir diğer bulgulardandır. Bununla beraber kızarıklık, deriyle aynı renkte şişlik, deri üzerinde kırmızımsı sulu şişkinlik, kırmızı lekelenme gibi belirtiler hem bebeklikte hem de çocuklukta görülen isilik nedenlerinden birisidir.

Bebeklerde isiliğe ne iyi gelir?

Bebeğin vücudundaki isilikli bölgeye öncelikli olarak uygulanması gereken müdahale soğuk bezin o bölge üzerinde tutularak serinlik verilmesidir. İsilik olan bölgeyi daha iyi anlayabilmek için ovalamak ya da elinizle dokunmanız tahrişe neden olacağından dolayı fiziksel temasa girişilmemelidir. İsilik olan bölgedeki döküntüler de sıvı ya da irin sızması olursa yüksek ateş ya da birtakım problemlerin habercisi olacağı için böyle durumlarda vakit kaybetmeden doktora görünmelisiniz.

Bebeklerde yüzde isilik en yaygını
İsilik belirtileri bebeklerde özellikle terlemenin çok yoğun olduğu baş boyun bölgesi, yüz ve goğüste görülür. Bez değişiminin yeterli sıklıkta yapılmadığı durumlarda bez bölgesinde de isilik gözlenebilir.

Bebekte İsilik Yaşanmaması İçin...

İsilikten etkin bir şekilde korunabilmek için öncelikle aşırı kalın giyimden kaçınmak gerekir. Yaz aylarında yumuşak, hafif ve pamuklu giysileri tercih etmek etkili olur. Kış aylarında ise özellikle çocuklara sadece bir yetişkinin ihtiyacı olacak kadar kalınlıkta kıyafetler giydirilmelidir. Bununla birlikte cildi tahriş edebilecek sıkılıkta ve sertlikte kıyafetlerden kaçınılmalıdır. Sıcak havalarda, doğrudan güneş ışığının etkisinden uzakta, gölgede veya serin bir odada vakit geçirilmelidir. Oda sıcaklığı 24-25 C civarında, nem oranı ise yüzde 50 civarında tutulmalıdır. Aynı şekilde uyku alanı serin tutulmalı ve iyi havalandırılmalıdır. Gözenekleri tıkayabilen yağlı merhemler veya bebek yağları kullanmaktan kaçınmak önemlidir.

Bebek Çocuk Ergen İzlem Protokolleri kapsamında eğitimler veriliyor Bebek Çocuk Ergen İzlem Protokolleri kapsamında eğitimler veriliyor

İsiliği başka hastalıklarla karıştırmayın

İsilik özellikle yenidoğan döneminde yenidoğan aknesi, su çiçeği, bakteriyel diğer enfeksiyonlar ile karışabilirken, daha ileriki yaşlarda infantil akne, toksik deri döküntüleri ve folikülit gibi durumlarla karışabilir.

Kaşıntı ve yanma şikayetleri azalmıyorsa

İsilik yaygın olarak kol ve bacaklarda, dirsek ve diz kapağının iç bölgelerinde, sırt, göbek, göğüs, popo, burun etrafı, alın ve göz kapaklarında görülür. Çoğunlukla üç ile dört gün içinde herhangi bir tıbbi müdahaleye gerek kalmaksızın, kendiliğinden kaybolan bir rahatsızlıktır. Ancak kaşıntı, yanma ve diğer şikayetlerin sürmesi ve artması durumunda ya da enfeksiyon varlığında, hastalar isilik tedavisi için mutlaka bir doktora başvurmalıdır. İsilik tipine göre doktor tarafından serinletici losyon ve kremler, çocuğun şikayetlerinin giderilmesine yardımcı olur.
•    Sıcak yaz aylarında düzenli olarak ılık su ile duş aldırmak, isilik oluşumunu önler ve var olan isiliğin gerilemesini sağlar.
•    Cilt bakım ürünleri, krem ve yağ gibi cilt gözeneklerinin tıkanmasına sebep olan kozmetik ürünlerin, nemli ve sıcak yaz aylarında kullanılmaması isilik oluşumunu engeller.
•    Sıcak ve nemli ortamlarda uzun süre kalmak, yeteri kadar havalanmayan ortamda uyumak ve yeteri kadar su tüketmemek, isilik oluşumuna neden olacağından bunlardan sakınılmalıdır.
•    Pamuk ve benzeri doğal olan kumaşlardan yapılmış giysileri tercih etmek, dar ve koyu renkli giysilerden uzak durmak cildin rahatça nefes almasına yardımcı olur.
•    Yatak ve yastık kılıflarının pamuklu ürünlerden yapılmış olması, uyurken aşırı terlememek için önemlidir.
•    Bebekler yaz aylarında kat kat giydirilmemeli ve sık sık yıkanmalıdır. Rahat ve bol kıyafetlerin tercih edilmesi, ciltlerinin rahatça nefes almasını sağlayarak, isilik oluşumunu engeller.
•    Bebek bezleri ve terli kıyafetler sık sık değiştirilmelidir.


İsiliğe deniz suyu tedavisi

Yaz aylarında doktorlar sıklıkla “İsiliğe ne iyi gelir?” sorusu ile karşılaşırlar. Soğuk kompres uygulamak, ılık duş aldırmak, vücudu serin tutmak, sıcak ortamlardan uzak durmak, terli kıyafetleri hemen değiştirmek ve terletmeyen pamuklu kıyafetler tercih etmek, isiliğin 3-4 gün içinde yok olmasını sağlar. Duş sırasında kese, sabunluk ve lif gibi cildi tahriş edebilecek malzemeler kullanılmamalı ve banyo sonrasında vücut kurulanmalıdır. Temiz deniz suyuna girmek, ter bezlerini ve cilt gözeneklerini açık tuttuğundan, isiliğin yok olmasına yardımcı olur.Doktor tavsiyesi ile vücudu serinleten ve nem dengesini koruyan kremler tercih edilebilir.

İsilik şikayeti ile ne zaman doktora başvurulmalıdır?

İsilik olan cilt yüzeyinde sıcaklık, şişlik, kızarıklık azalmak yerine artıyor ve bu bölgelerde iltihaplanma oluşuyor ise mutlaka doktora başvurulmalıdır. İsiliğe eşlik eden halsizlik, ateş ya da lenf bezlerinde şişlik varsa vakit kaybetmeden doktora gidilmelidir.

Aslında bu konuda birçok öneriyi dikkate almanız ve uygulamanız çok önemli. Eğer bir sonuç alınamıyorsa mutlaka yukarıda ki bilgiler dahilinde bir uzmana danışmanızda büyük fayda var.
 

Editör: Merve Kiraz