AK Parti Erzincan Milletvekilleri Süleyman Karaman ve Burhan Çakır, Erzincan ekonomisinin lokomotif sektörü olan tarıma desteğin artarak devam ettiğini söylediler.

Mikroklima iklim yapısıyla Doğu Anadolu Bölgesinde özellikle sebzecilik ve meyvecilik açısından öne çıkan Erzincan seracılık alanında oldukça önemli yatırımlara imza atarken; Erzincan’da seracılık yapmak isteyenlere bir müjde de Erzincan Milletvekillerinden geldi. 

Atıl Seralar Desteklerle Yeniden Yeşerecek 

Erzincan Milletvekilleri Karaman ve Çakır ; Halihazırda seracılık yapmakta olan vatandaşlarımızı unutmadık. Tarım ve Orman Bakanlığımıza bağlı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü nezdinde yapmış olduğumuz girişimler neticesinde Erzincan’da kurulu bulunan tüm seralarımızı aktif hale getiriyoruz. Atıl durumda kalmış, çeşitli nedenlerle yırtılmış ya da ekonomik ömrü biten naylonu olan seralarda %75 hibeli naylon desteklemesi yapacağız. Bu projemizden başvuru yapan tüm seracılarımız faydalandırılacaktır. Başvurular başlamıştır, 20 Ocak 2023 tarihine kadar devam edecektir. Başvurular Tarım İl Müdürlüğünden yapılacaktır.

Son yıllarda seracılığın hızla geliştiği Erzincan’da sera varlığı 500 dekarın üzerine çıkarken, yapılacak yeni yatırımlarla kısa vadede sera varlığının kat kat üzerine  çıkarılması hedefleniyor. 

Erzincan Milletvekilleri Karaman ve Çakır konuyla ilgili açıklamalarında; "Erzincan’da yapılacak tarımsal yatırımlara hükümetimizin desteği artarak devam etmektedir. Bu kapsamda Tarım ve Orman Bakanlığımızca uygulanmakta olan Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında KDV hariç  %50 Örtü Altı Tesislere destek sağlanacaktır. 
Sanayi ve Ticaret Bakanlığımıza bağlı  DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığımızın sağladığı finansman ile Erzincan İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce yürütülen “Seracılık Projesi” kapsamında %50 hibeli 20 adet 1.000 m2 sera yapılması planlanmaktadır. Proje kapsamında çalışmalar devam etmektedir.
 

Program kapsamında, yatırımcılara modern seralar ve yüksek plastik tünel tesis olarak iki tip destek programı bulunmaktadır. Yüksek Plastik Tünellerde; sera yapımı giderleri bu destek kapsamındadır. Üst destek limiti 1.000.000 TL olup,  0,5 – 10 dekar arası yüksek plastik tünel kurulumu yapılabilecektir. Program kapsamında dekar başı 300.000 TL’ye kadar projelerin KDV hariç %50’si desteklenebilecektir. 

Seç Market 9 ilde mahalle iftarları düzenliyor Seç Market 9 ilde mahalle iftarları düzenliyor

 Son Tarih 20 Ocak 

Bu alanda yatırım yapmak isteyen vatandaşlarımız 20 Ocak 2023 tarihine kadar başvurabileceklerdir.  Modern Seralarda; vatandaşlarımız en az 3 dekar sera kurulumu yapabilecek olup, üst destek limiti 7.000.000 TL’dir. Program kapsamında dekar başına  525.000 TL’ye kadar projelerin KDV hariç %50’si desteklenecektir. Vatandaşlarımız bu alanda da 10 Şubat 2023 tarihine kadar başvuru yapabilecekler. 

Öte yandan Tarım ve Orman Bakanlığımıza bağlı Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) IPARD Programı kapsamında vatandaşlarımızın başvuru yapabilecekleri sera desteklemeleri bulunmaktadır.  Proje kapsamında % 65’e varan hibe desteği bulunmaktadır. IPARD programı kapsamında KDV muafiyeti bulunmaktadır.  Proje kapsamında; inşaat, makine ekipman ve danışmanlık desteği bulunmaktadır. 

Destek 500 Bin Avro 

Bu projeye 18 – 65 yaş arası vatandaşlarımız başvuru yapabilir. 0,1 – 20 dekar arası sera kurulumu yapılabilir. Destek miktarı en az 5.000 en fazla 500.000 Avro’ya kadardır.

Seracılarımız Erzincan Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüz Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü’ne başvurmak suretiyle bu desteklemeden de faydalanabilecektir.  

Tüm bu desteklerin çiftçilerimize sunulmasında büyük destekleri olan başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere AK Parti Genel Başkan Vekilimiz Sayın Binali Yıldırım'a, Erzincan Valimiz Sayın Mehmet Makas'a, Erzincan Tarım İl Müdürü Murat Şahin ve ekibine teşekkür ediyoruz.

Tüm seracılarımıza hayırlı olsun. Ülkemiz ve Erzincanımız için üreten çiftçilerimize ve yatırımcılarımıza şükranlarımı sunuyor, hükümetimizin gayretleriyle sunulan bu desteklemelerden en iyi şekilde yararlanmalarını diliyoruz" dediler.

Haber: Merve KİRAZ

Editör: Merve Kiraz