14 Mayısta yapılacak olan seçimler öncesi Milletvekili aday adaylarını siyasetin içinden programında tanıtan Selçuk Ödemir,  MHP aday adaylarından Mutlu Özdemir ‘i ağırladı.

Erzincan’da çalınmadık kapı bırakmayacağından bahseden Mutlu Özdemir, Milletvekilinin görevinin bakanlıklar ile şehirdeki eksiklikler arasında köprü oluşturmak olduğunu vurguladı.
Milletvekili olup bu köprüyü kurabilmek için Erzincan’da yaşamak gerekiyor diyen Özdemir,  inşaat ve mobilya sektörü içerisinde çalışmalarını yürütmekte.

Programda öncelikle Asrın felaketi sonrası Erzincan’da sıkça gündeme gelen depreme hazır mıyız ? sorusu tartışıldı. 
 Erzincan için yapacaklarının ve şehrin durumunun da uzunca tartışıldığı programda Mutlu Özdemir’in açıklamaları şöyle;

Erzincan depreme hazır mı?

“Allah bir daha  böyle bir felaketi bu millete yaşatmasın. Bu konuda artık sadece devlet ve belediyeler değil tüm halk olarak şapkayı çıkarıp önümüze koymamız gerekiyor. Ben bizzat deprem bölgesinde gördüm,  deprem değil hakikaten binalar öldürür. 
Elazığ depremi aslınca bir uyarıydı. Böyle bir tehlikenin geleceği belliydi. Felaketin 1. Sebebi olarak çok katlı yapılan evleri görüyorum.  Mesela 11. Katlı evler yapılıyor. Ben yatay mimariden yanayım”

Güçlendirme sadece safsatadan ibaret

Bunu kim çıkarttı bilmiyorum ama güçlendirme denilen çalışma sadece göz boyamaktan ibaret. Açıkca söyleyeyim bu mütahitlere ekmek kapısıdır. Bina hafif hasarlıysa belki tedbir alınabilir ama bina çürük  ve ağır hasarlı ise o binanın yıkılıp yeniden yatay mimari olarak yapılması gerekir. 

Depremden sonra şehirleşme planını kim yaptıysa ve yönetenler o zaman kimdiyse   Allah hepsinden razı olsun. Erzincan’ın sokaklarına bakın gayet geniş. 3-4 kat yapılan binalarımızın zemine uygun yapıldığını düşünüyorum.  
Depreme hazırlık noktasında kendini yetiştirmiş en önde gelen şehir Erzincan
“İnsanların gönül rahatlığı ile evlerinde oturabileceğini düşünüyorum. Denetimlerde  hızla devam ediyor. Bence gayet iyi bir durumda Erzincan”

Nasıl bir tarım hayvancılık şehri düşünüyorsunuz?

“Köylerimizde boşalmalar oldu. Şuan genelde köylerimizde  yaşlı nüfusumuz kalmış durumda.  Bu sebeple hayvancılık yapacak insan sayısı azaldı. Devletin her gün destek açıklaması yapmasına rağmen bir türlü cazip hale getirilemedi. Köylerimize de şehirlerimizde olduğu gibi yaşanılabilir hale gelmesi için önem vermeliyiz. Merkezi kazan sistemi ile  sayıya göre toki marifetinde evler yaparak insanları köylerimize ısındırmamız lazım. Bu şekilde şehirlerdeki artışında önüne geçmiş oluruz. Hayvancılık için devlet desteği ile insanlarımıza destek olabiliriz. 

Köylerimizde kooperatifleşmeye gitmemiz lazım. Arazilerde her gelen bir farklı ürün dikiyor. Bir türlü  istikrar sağlanamıyor. Bu konuda bütünleşme gerekiyor. Tarımın ilerleyebilmesi ve ekonomiye can vermesi için bu çok önemli. 

Hayvancılık konusunda hemşerilerimizden sürekli kesimhanelerin yeterli olmadığını duyuyorum. Et ve süt üreticileri bunun en iyi uzmanı.  Hem yemin pahalı olması hem kesime giderken masraflar maalesef insanları bezdiriyor. 
Doğalgazı da mercan gibi bir çok yerimize götürmemiz gerekiyor. Bunun tarım ve hayvancılık konusunda daha da iyi bir adım olacağını düşünüyorum”

Erzincan’da eğitim 

“Belde ve ilçelerde  öğretmenlerimizin kaçmaması için çalışmalar yapmalıyız. Öğretmenlerimiz belde ve ilçelerde görevlerini tamamlamıyorlar bunun önüne geçmeliyiz. Öğretmenlerimize buraları cazip yerler haline getirmeden bunu başaramayız”

Erzincan’da turizm

“Bizim kaplıcamız var. Bu her şehrin hayali. Bu gelen giden misafirler için önemli bir avantaj. Yol kenarında 2 tane termal otel yaparsak ki bu turizm okullarına da çok faydalı olacak, bu şekilde bir çok insanı Erzincan’a çekebiliriz. Bu her Erzincanlının hayali olmalı. Her şey nüfusa bakıyor tabi. İlçelerimiz bu tarz konuda çok zengin aslında. Herkesin çok hayali var ama bu hayalleri hayata geçirebilmek için vizyon sahibi olmak gerekiyor”

Seçilirse nasıl bir yatırım yapacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Özgür Özel ile ne zaman görüşecek? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Özgür Özel ile ne zaman görüşecek?

“Organize sanayi bölgesinde tarıma dayalı tarım araçları geliştirebiliriz. Refahiye bölgesinde sunta  Mdf fabrikası yapılabilir, ayakkabı fabrikası vb. fabrikaları şehrimize kazandırabiliriz. Erzincan bu konularda geliştirilmeli”

“Millete vekil değil kardeş olmak itiyorum” diyen Özdemir,  program sonunda halktan destek isteyerek herkese teşekkürlerini iletti.
Merve KİRAZ

Editör: Merve Kiraz