Mide ağrısına iyi gelen sirkengebin şerbeti padişahlara içiriliyordu. Hazımsızlığa da birebir olan bu şerbetin faydaları neler? İşte detaylar.

Tükettiğimiz her besin vücuda fayda veya zarar getirir. Bu sebeple tüketilen besinlere dikkat edilmeli, bazen şifa kaynağı olanlar özellikle tüketilmeli. İşte yüzyıllardır faydası konuşulan mucize etkisi olan Osmanlı şerbetlerinden biri; sirkengebin şerbeti veya diğer adıyla sirkencübin şerbeti.

ORGANLARI VE VÜCUDU TEMİZLEYEN ŞERBET

Osmanlı'dan günümüze kadar gelen ve Osmanlı döneminde de çok sık tüketilen sirkencübin veya sirkengebin şerbeti, insan sağlığını ciddi derecede destekleyen içeceklerden biri. Bu şerbet, organları ve vücudu temizleyip tamamen sağlıklı hale getirmeye yardımcı oluyor. Adı fazla duyulmamış olsa da oldukça kolay yapılmasıyla birlikte içenin vazgeçemeyeceği şifa kaynağı bir içecek.

Psikolojik Danışmanlar Karatepe ve Arı, disleksiye dikkat çektiler Psikolojik Danışmanlar Karatepe ve Arı, disleksiye dikkat çektiler

MEVLANA'NIN DA EN SEVDİĞİ İÇECEK

Bazı anlatılara göre Mevlana'nın da bu şerbeti çok sevdiği hatta içmeden uyumadığı söyleniyor. Peki bu şerbetin yapılışı nasıl?

SİRKENGEBİN ŞERBETİ

1 litre su, bir su bardağı elma sirkesi, 2-3 yemek kaşığı çiçek balını karıştırın. Karışım 2 saat dinlendirildikten sonra içmeye hazır hale geliyor.

SİRKENGEBİN VEYA SİRKENCÜBİN ŞERBETİNİN FAYDALARI

Bu şerbet içerisinde bulunan vitamin ve mineraller sayesinde sindirim sistemine iyi gelir ve hazımsızlığı ortadan kaldırır. Sindirim sisteminin daha sağlıklı çalışmasına yardımcı olan bu şerbet kan şekerinin düzenlenmesinde de büyük rol oynar. Kan şekerini düzenleyen şerbet aynı zamanda tokluk hissi yarattığı için diyet yaparken de size yardımcı olur. Öte yandan şerbetin en önemli özelliklerinden biri vücuda enerji vermesi.

Ancak alerjik reaksiyon göstermesi gibi bir duruma karşı istenmeyen durumlarla karşılaşanların uzmana başvurması gerekir.

Editör: Yasemin Dülgeroglu