Erzincan merkezden batıya doğru yaklaşık 30 km mesafede yolun altında kalmış tarihi bir han var…
         Hanın değeri hiç hesaba katılmamış olacak ki yıllar önce genişletme çalışmaları sırasında üzerinden yol geçirilmiş, kısmen asfalt kaplanmış. Yoğun araç trafiğinin yanı sıra ağır tonajlı araçlar geçmekte bu yoldan. Yapının tamamen yıkılması ise an meselesi.
         Tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan kentin birçok noktasında konaklamak için hanların olması doğal…
         Mustafa Fehmi Yavuz Ağabey’le sohbetimizde, doğu çıkışında, Erzurum’la     Erzincan’ın tam ortasında yer alan Tercan Mama Hatun Kervansarayı’nın merkezi bir konaklama yeri, yazımıza konu olan hanın ise ihtimal Erzincan Refahiye arasında mola ve konaklamak için düşünülmüş küçük bir han olduğunu belirtiyor.
         O günün şartlarında Erzincan’dan yarım günlük bir mesafede.
         Üzerindeki toprağın kaldırılarak tarihi hanın, esaretten kurtarılmasını bekliyoruz.
         Restore edildiğinde şehirlerarası yol üzerinde yer alan bu eserin yanından kente girilmesi insanlarda farklı duygular uyandıracaktır.
         Kimileri burayı değersiz bir yapı olarak görebilir.
         Erzincan depremlerin etkisiyle tarihi mirastan yoksun bir şehir. Bu nedenle, kentin tarihsel sürecini, mimarisini, yaşamını, mekânlarını anlatan her obje çok kıymetli…
         Vali Sayın Abdurrahman Akdemir kentin tarihi zenginliğine önem veriyor, çaba gösteriyor. Gelir gelmez Erzincan’da müze eksikliğini dile getirmiş, Çadırcı Hamamı’nın restorasyonunu gündemine almıştı. İnanıyoruz ki Erzincan’ın bu kültürel mirasını da koruma altına almakta istekli olacaktır.
 
 
 
METİN TOMBUL AĞABEY’E GEÇMİŞ OLSUN
 
         Metin Tombul Ağabey yaklaşık iki aydır Akdeniz Üniversitesi’nde tedavi görüyor.
         Öncesinde bypass ameliyatı olmuştu. Şimdi ise yüzde yirmi çalışan kalbinin performansını artırmak için kalp pili takıldı.
         Metin Bey’in yazdığı kitapların Erzincan için ayrı bir önemi var.
         Erzincan’a özgü deyimleri kullanıyor. Yayınladığı “Erzincan Dil Sözlüğü” bu şehrin dil zenginliğini ortaya çıkaran bir kitap.       
         Çalışmalarından istifade ettiğimiz ağabeyimize geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor, acil şifalar diliyoruz.