Çoğu kişi grip sezonunu soğuk havalarla özdeşleştirse de yazın da gribe yakalanılabilir.  Yazın havadaki ozon miktarının artması nedeniyle grip meydana gelir. Bilindiği gibi soğuk havalar ve buna bağlı olarak kapalı alanlarda daha çok vakit geçirilmesi, virüsün yayılımını kolaylaştırır.

Yaz Gribi Nedir?
Yaz gribi, saman nezlesine benzer şekilde ve havadaki parçacıklara karşı gelişen bir çeşit alerji şeklinde ortaya çıkar. Soğuk algınlığı veya grip benzeri bir tür enfeksiyon hastalığı olan  yaz gribi birçok farklı virüs aracılığıyla ve dış etkenler nedeni ile meydana gelebilir. Havadaki alerjik reaksiyona sebep olabilen faktörler; kişinin vücut direncinin düşmesi, klima tozları, plajlar ve toplu yaşanılan yerlerde zaman geçirilmesi örnek gösterilebilir. Kişiden kişiye bulaşma riski olmayan yaz gribi daha çok su tesisatlarında, soğutma kulelerinde ve havalandırma sistemlerinden geçen su zerreciklerinin solunması veya istem dışı nefes yollarına kaçması ile bulaşır.

Kahve, Yaşam Süresine Yıllar Ekliyor! Kahve, Yaşam Süresine Yıllar Ekliyor!

Belirtileri Nelerdir?
Yaz gribi semptomları hızlı bir şekilde görülmeye başlanıp şiddetlenebilir. Yaşanan semptomların şiddeti ve süresi kişinin bağışıklık sistemine göre değişiklik gösterir. Kişi günler içinde yavaş yavaş hastalanmaya başlar. 
Yüksek ateş
Titreme
Terleme
 Ses kısıklığı
Öksürük
Burun akıntısı
Baş ağrısı
Yorgunluk
Baş dönmesi
Boğazda kuruluk
Kas ağrısı 
Balgam,
Derin ve hırıltılı nefes alma,
Bu belirtiler çoğu virüs ve bakteri enfeksiyonu da benzer olarak ortaya çıkar. Bu nedenle semptomları takip etmek erken müdahale için son derece önem arz ediyor.

Tedavi süreci:
Çoğu yaz gribi vakası herhangi bir tedavi gerektirmeden geçer. Yeterli beslenme ve dinlenme ile bir hafta içerisinde kişi yaz gribinin tüm semptomlarından kurtulabilir. Fakat hem hastalığın şiddeti hem de kişinin altta yatan farklı hastalıklarına bağlı olarak yaz gribi semptomlarının giderilmesine yönelik çeşitli ilaçlar tedavi sürecinde kullanılabilir. Öte yandan yaz gribinin ortaya çıkma nedeni farklı olduğundan tedavi için normal soğuk algınlığı ilaçları kullanılamaz.

Yaz gribinden korunma yöntemleri:
1.    Dengeli beslenin
2.    Hava kirliliğine neden olan etkenlerden uzak durun
3.    Bu dönemde diyet yapmayın,
4.    Bol su ve sıvı tüketin,
5.    Çok soğuk/buzlu su vb. içecekler tüketmeyin,
6.    Meyve ve sebze ağırlıklı beslenin,
7.    Uyku ve istirahate dikkat edin,
8.   Güneş etkisinde fazla kalmayın,
9.    Vücut direncini artırmak için spor yapmayı ihmal etmeyin,
10.  Şikayetler arttığı takdirde zaman kaybetmeden bir uzmana başvurun.

 
 

Editör: Sena ERDOĞAN