ChatPSY, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi'nde düzenlenen proje pazarı yarışmasında sağlık ve biyoteknoloji alanında ikinci, Teknofest yarışmasında ön değerlendirmeyi geçen ve İTÜ Çekirdek Kuluçka Merkezinde Araştırma Görevlisi Hakkı Halil Babacan tarafından geliştirilen bir proje.

Uygulama hakkında bilgiler veren Erzincan Bİnali Yıldırım Üniversitesi Araştırma Görevlisi Hakkı Halil Babacan şu ifadeleri kullandı; “Teknolojinin sağlık hizmetlerindeki etkisi her geçen gün artarken, psikoloji alanında devrim niteliğinde bir yenilik sunan chatPSY, kullanıcıların hizmetine sunuldu. chatPSY, klinik psikoloji bilgisiyle donatılmış, kişiye özel analizler ve terapötik öneriler sunan ileri düzey bir yapay zeka destekli terapi aracı olarak öne çıkıyor. Şuan için ChatGPT abonelerine açılmıştır. Kısa zamanda 5 binden fazla kullanan insan bulunmaktadır ve 5 üzerinden 4.5 puan almıştır. Gerçek hasta verilerinde GPT-4'e göre yüzde 50 daha iyi performans gösteren bir yapay zekadır(Kaynak: https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=4722640). ChatPSY'nin en önemli özelliği ve başarısının altında yatan sebep, hastalıktan ziyade hastalığa sebebiyet veren bilişsel çarpıtma ifadelerinin tespitidir.

chatPSY, kullanıcılarının ruh sağlığı ihtiyaçlarına duyarlı bir şekilde yanıt verebilmek için tasarlanmıştır. Belirtiler ve yaşanan duygusal durumlar hakkında alınan bilgiler doğrultusunda, klinik psikoloji ilkelerine dayalı analizler yapar ve en uygun terapötik yaklaşımları önerir. Bu süreçte, kullanıcılara en iyi şekilde yardımcı olabilmek için bilinmezlik veya belirsizlik durumlarında eğitimli bir tahminde bulunur ve gerektiğinde ek bilgiler talep eder. Böylece, doğru ve güvenilir bir değerlendirme sağlanır.

Bu yenilikçi araç, kullanıcılarına sağladığı destekle, terapi sürecini daha erişilebilir ve etkili hale getirir. Ayrıca, klinik psikologlar için de değerli bir yardımcı olarak, bilişsel çarpıtmalar ve savunma mekanizmaları analizlerinde tutarlılık ve derinlik sağlar. Vaka formülasyonları ve terapi seans planlamaları konusunda da destek sunar, böylece psikologlar hastalarına daha iyi hizmet verebilir.

Erzincan'da kesinleşmiş hapis cezası bulunan 7 firari hükümlü yakalandı Erzincan'da kesinleşmiş hapis cezası bulunan 7 firari hükümlü yakalandı

chatPSY'nin profesyonel ve saygılı yaklaşımı, kullanıcıların kendilerini rahat ve anlaşılmış hissetmelerini sağlar. Özellikle, duygu ve düşüncelerini paylaşma konusunda tereddüt eden bireyler için güven verici bir ortam sunar. Teknolojinin sağladığı olanakları en iyi şekilde kullanan chatPSY, ruh sağlığı alanında yeni bir dönemin kapılarını aralıyor.

Bu yenilikçi yapay zeka destekli terapi aracı, hem bireylerin hem de profesyonellerin hayatını kolaylaştırarak, daha sağlıklı ve dengeli bir yaşam sürmelerine katkıda bulunuyor."

Editör: Adem Küçükkaya