Son dönemlerin en moda elektrikli ürünlerinden biri de özellikle kadınların yardımcı meleği olarak adlandırılan Airfryer. Bu ürün genel manada pratik ve sağlıklı olarak tanıtılıdı ve piyasaya sürüldü. Başlarda pek de ilgi görmeyen Airfryer, tiktok ve youtube tanıtım videoları ile adeta bir patlama yaşadı ve en çok satanlar arasındaki yerini aldı. Birçok kişinin özellik ve faydalarını araştırdığı bu elektirikli aletle ilgili tüm merak ettiklerinize burada cevap bulabilirsiniz. 

Diyet yapanların ya da yediklerine dikkat eden kişilerin yemeklerinde lezzetten ödün vermek zorunda kaldıklarına inanılır. Oysaki doğru pişirme teknikleriyle leziz, besleyici ve üstelik az yağlı yemekler yapmak pekâlâ mümkün olabilir. Nasıl mı? Son zamanların gözdesi ürünü Airfryer'ı ve sağladığı kolaylıkları gelin hep birlikte inceleyelim

 Öncelikle nedir bu Airfryer?

Airfryer, yiyeceklere derin kızartma işlemi yapan pişirme aracıdır. Sıcak hava fritözü olarak da tanımlayabileceğimiz airfryer, yiyecekleri yağa batırmadan kızartır. Tezgah üzerinde konumlanabilecek şekilde dizayn edilmiştir. Herhangi bir tesisat ya da kurulum gerektirmez.

Konveksiyonlu bir çeşit fırın olan airfryer, sıcak havayı yüksek hızda dolaştıran bir fana sahiptir. Bu fan, yiyecekler üzerinde çıtır ve gevrek bir doku oluşturur. Özel tasarlanmış fan ile birlikte yağ kullanmadan veya çok az yağ ile yiyecek pişirebilir; kızartabilir. Ayrıca kek, börek pişirebilir ve meyve kurutabilir.

Airfryer Sağlıklı Mı?

Airfryer sağlıklı mı sorusu birçok kişinin merak ettiği konular arasında. Bu soruya diyetisyenler sık sık yanıt veriyor. Öncelikle, kızartma işlemi için minimum ölçüde yağ harcadığı için sağlıklı bir ürün olarak mutfaklarda yerini alıyor. Yemeklerin yağ içeriğini azalttığı için kullanışlı ve doğru bir seçim olarak görülüyor. Çok sık kızartma yapılan evlerde tavada kızartma işlemi yerine airfryer tercih edilirse öğünler daha sağlıklı geçebilir.

Ayrıca, airfryerin sağlıklı olduğuna bir işaret daha eklenebilir. Sebzelerin ya da etlerin airfryerde pişmesi, kalorisini düşürmektedir. Bu nedenle düşük kaloride, yüksek lezzette, kısa zamanda yemek hazırlamak için kullanılabilir.
Yemek pişirirken potansiyel kimyasal maddelerden uzak şekilde pişirmeyi sağlar. Sadece patates kızartması için değil birçok besin grubunu daha sağlıklı yöntemlerle tüketmenize yardım eder. Sağlık açısından dikkatinizi çekecek bir şey daha ekleyelim. Patates kızartması ya da et kızartması yaparken tavadan sıçrayan yağlar cildinize gelebiliyor. Eğer airfryerde kızartma işlemi yaparsanız hiçbir şekilde hazne dışına yağ sıçrama ihtimali görünmüyor.

Airfryer Nasıl Kullanılır?

Kolay ve pratik kullanım için airfryer cihazlarının tüm parçalarını tanımanız gerekiyor. Başlatma tuşu, haznesi, ızgara teli, sıcaklık ayarlama ve pişirme modu seçme gibi özelliklerine hakim olmanız ilk koşul. Bunun için temin edeceğiniz airfryer modelinin kullanım kitapçığına göz atabilirsiniz. Genellikle aynı özelliklere sahip olduğu için birkaç tuşa dokunarak airfryeri kolayca çalıştırabilirsiniz.

Bu cihazları önceden ısıtmanıza gerek kalmıyor. Hazne içine hazırladığınız besinleri yerleştirerek ve hazneyi tamamen yuvasına oturtarak uygun programı seçebilirsiniz. Et, sebze, balık, tavuk, kek ya da manuel programları tercih edebilirsiniz. Her besin için ayrı fan özelliği olduğundan yemeğinize göre modu tercih etmelisiniz.
Birçok airfryer modelinde patates kızartması, kek, sebze közleme, balık pişirme, köfte programı mevcut. Bazı modeller ise sıcak havanın daha iyi dolaşması için pişirme arasında hazneyi çalkalamanızı uyaracak. Bu özelliklerde cihazı durdurup hazneyi yerinden çıkarıp birkaç defa sallamanız gerekiyor.

Kullanım bilgilerine bir not daha eklemek isteriz. Eğer hazne içine pişirme kağıdı yerleştirirseniz; sıcak hava besine doğrudan ulaşamayacağı için pişirme süresi uzar ve yemekler istediğiniz gibi pişmez. Bunun için pişirme kağıdı kullanmanız önerilmez. Uygun ızgara telini ya da hazne telini kullanabilirsiniz.

Airfryer Ne İşe Yarar?

Son günlerde trend bir ev aleti olan airfryer, konveksiyon sistemi ile çalışan ve yemeklerin çevresinde sıcak hava dalgası oluşturan bir sisteme sahiptir. Sebze, meyve ve diğer malzemelerin çevresinde sıcak hava belirli bir süre dolaştığında haşlanma, pişme ve kızarma meydana gelir. Bu döngü sayesinde yiyecekler en az yağ ile kızartılmış seviyeye ulaşır.
Kızartma işlemi genellikle derin ve kızgın yağ içinde gerçekleşir. Ancak airfryerde bu sistem az yağ ile uygulanır. Üstelik tavadaki yağın ya da fırının bir süre ısınması için beklerken, airfryer ile yağın ya da haznenin ısınmasını beklemenize ihtiyaç yoktur.

Cihazı çalıştırdığınız andan itibaren sıcak hava hazne içinde dolaşmaya başlar. Pişirmek istediğiniz besinler, uygun görülen süre içinde pişer ve çevresinde çıtırlık oluşarak kızarmış görünüm kazanır. Bu cihazın çalışması için elektriğe bağlı olması şarttır.

Airfryer'ın artıları-eksileri

Sağlık sitesi airfryer'ın bazı artılarını ve eksilerini şöyle sıralıyor;

Airfryer yağ içeriğini azaltmaya yardımcı olabilir. Derin yağda kızartılmış yiyecekler, diğer pişirme yöntemleri kullanılarak hazırlanan yiyeceklerden genellikle daha fazla yağ içerir. Bazı markalar derin kızartma yerine airfryer kullanmanın yiyeceklerin yağ içeriğini %75'e kadar azaltmaya yardımcı olabileceğini iddia ediyor. Healhline "Derin yağda kızartılmış ve havada kızartılmış patates kızartmasının özelliklerini karşılaştıran araştırmalar, havada kızartmanın, önemli ölçüde daha az yağ ve daha az gevrek dokuya, ancak benzer bir renk ve nem içeriğine sahip bir nihai ürünle sonuçlandığını bulmuştur" diyor. (Kaynak) Yani airfryer daha düşük yağ içeriğine sahip yiyecekler üretebilir.

•    Bir hava fritözüne geçmek kilo kaybına yardımcı olabilir. Çünkü daha kalori alımını azaltmaya ve kilo kontrolüne yardımcı olabilir.
•    Healthline haberinde "Havada kızartılmış yiyecekler yağ, kalori ve akrilamid bakımından derin yağda kızartılmış yiyeceklere göre daha düşüktür ve bu da onları daha sağlıklı bir seçenek haline getirir. Bununla birlikte, bunlar hala kızarmış yiyeceklerdir" diyor.
•    Geleneksel derin kızartma ile karşılaştırıldığında, havada kızartma, yiyecekleri pişirmek için daha uzun sürer.
Havada kızartılmış gıdalar, derin yağda kızartmaya göre biraz daha farklı bir tat ve daha az gevrek bir kıvam üretme eğilimindedir.
•    Havada kızartma, derin kızartmadan daha sağlıklı olsa da, havada kızartılmış gıdalarda zararlı kimyasallar hala daha düşük seviyelerde bulunur.
•    Bir airfryer derin kızartma gıdalarından daha sağlıklı bir seçenektir ve yalnızca et ve patatesleri değil, brokoli, patates, soya peyniri veya yumurta gibi diğer besleyici gıdaları kızartmanın yaratıcı bir yolu olabilir. Derin kızartma ile karşılaştırıldığında, bir airfryer kullanmak, yiyeceklerinizdeki yağ, kalori ve potansiyel olarak zararlı bileşiklerin miktarını azaltabilir.
•    Cleveland Clinic'e konuşan diyetisyen Ariana Cucuzza ise airfryer'ın artı ve eksilerini şöyle yorumlamış: Cucuzza, çoğu insanın airfryer kullanırken kalori alımını azalttığını söylüyor. O "Hava fritözleri de zaman açısından verimlidir. Tavuk göğsünü airfryerde fırında pişirebileceğinizden daha hızlı pişirebilirsiniz ve temizleme işlemi genellikle daha kolaydır" diyor. Ona göre havada kızartma sebzeleri gevrekleştirmenin ve daha lezzetli hale getirmenin harika bir yoludur. Bir diğer artısı ise evde kızartma kokusu olmaması.

Ona bir dezavantajı bazı insanları "Her gün kızarmış yiyecekler yiyebilirim!" diye düşünmeye sevk etmesi. Cucuzza, "Az yağlı, havada kızartılmış bir diyet kulağa cazip gelse de, sonunda avokado yağı ve zeytinyağı gibi bitki bazlı yağların harika faydalarını kaçırmış olursunuz" diyor. Bir diğer yorumu ise şöyle: Havada kızartma aynı zamanda çok hızlı bir oranda yüksek sıcaklıklar üretir, bu da yiyecekleri yakmayı son derece kolaylaştırır. Ve kömürleşmiş yiyecekler kanserojen olabilir.

Airfryer Ne Kadar Elektrik Tüketir?

Airfryer elektrik tüketimi, cihazın türüne ve watt gücüne göre değişiklik gösterir. Airfryerın elektrik tüketimini etkileyen en önemli faktör Watt (W) gücüdür.

Airfryer cihazın harcadığı elektrik tüketimi, cihazın türüne ve watt gücüne göre değişiklik göstermektedir. Air fryerın elektrik tüketimini etkileyen en önemli faktör Watt (W) gücü olarak bilinmektedir. Cihazların üzerinde, altında veya kullanım klavuzlarında W gücünün kaç olduğu bilgisi yer almaktadır. Burdan kendi cihazınızı kontrol edebilirsiniz.
Airfryerler genelde ise 1500 W ya da 2500 W gücüne sahip olmaktadır. Ancak cihazın elektrik tüketimi, pişirme süresi ve temizlik olarak fırından üstün olduğu ifade edilmektedir. Kıyaslamak gerekirse 2500watt gücündeki bir air fryer bir bulaşık makinesi kadar elektrik harcar.

Air fryer ürünleri 2500 W gücündeki bir Airf ryer, saatte 2,5 kW elektrik tüketimi gerçekleştirir. Buna göre günde 1 saatlik kullanım sonucunda bir aylık Airfryer elektrik tüketimi 75 kWh olur. 1500 W gücüne sahip Air fryerlarda ise elektrik tüketimi daha düşüktür.

Sonuç olarak Air Fryer ürünleri incelediğimizde elektrik tüketim değerleri 1400watt ile 2800 watt arası olduğunu görmekteyiz.

Fırın ve Airfryer Arasındaki Farklar

•    Fırın aynı anda birkaç tepsi yemeği pişirebilme özelliğine sahipken airfryer tek seferde daha az ölçüde yemeği pişirebiliyor. Haznesine sığabilen yemekleri uygun programda pişirebilir.
•    Fırını kullanmak için öncesinde 10 dakika kadar boş çalıştırmanız gerek; ancak airfryer buna gerek duymuyor. Besinleri hazneye koyduğunuz anda çalıştırıp pişirmeye başlar. Ön ısıtma gerekmez.
•    Fırın mutfakta özel bir yeri olan büyük boyutlu bir cihazdır. Ancak airfryer daha küçük boyutta ve portatif bir cihaz olarak mutfağınızda yerini alır. Dilediğiniz yere yerleştirip kullanabilirsiniz.
•    Fırında ne piştiğini görebildiğiniz ve son durumu takip edebileceğiniz cam vardır ama airfryerde cam yoktur. Hazne içindeki yemeğin durumunu, cihazı durdurup görebilirsiniz.

Airfryer ile Hangi Yemekler Pişirilir?

Cihazın modeline göre birçok yemek pişirme özelliği dikkatlerden kaçmıyor. Bazı ürünlerde 9 program varken bazılarında daha az pişirme modu bulunuyor. Yemek hazırlarken airfryer kullanmak isterseniz aklınıza gelebilecek birçok tarifi bu aletlerde deneyebilirsiniz. Airfryerde neler yapılır diyorsanız; birkaç fikir verebiliriz:

•    Öncelikle, airfryer patates kızartması için çok kullanışlı bir ürün. 1 kaşık yağ ve biraz tuz ile çıtır patatesler elde edebilirsiniz.
•    Biber, patlıcan, kabak, havuç gibi sebzeleri de tıpkı patates gibi kızartarak sağlıklı şekilde tüketebilirsiniz.
•    Yumurta haşlama özelliği olan airfryer düşük derecede ortalama 10 dakikada istediğiniz kıvamda yumurta sunabiliyor. Üstelik kabuğu çatladı stresine de girmiyorsunuz.
•    Böreklerin çıtır kıvam alması için airfryer kullanabilirsiniz. Aynı şekilde kurabiye ve poğaça da yapılıyor.
•    Kek programı olan airfryer modellerinde kek pişirebilirsiniz. Manuel ayarda uygun derecede yine kekleri kısa sürede pişirebilirsiniz.
•    Et ve balık yemekleri için az ölçülü öğünlerde tercih edebilirsiniz. Özellikle de balığı sağlıklı tüketmek adına airfryerde en az yağla pişirebilirsiniz. Etlerin lokum kıvamında, tavukları yakmadan, balığı kokutmadan yemekler sunabilirsiniz.
•    Köfteleri bol yağda kızartmayı sevmeyenler airfryer kullanarak lezzetli köfteler elde edebilir.
•    Kahvaltılar için omlet karışımı hazırlayıp uygun derecede omlet pişirebilirsiniz.
•    Meyve kurutma modu için uzun süreli modu açarak meyveleri kurutabilirsiniz. Çürümeye yakın olan meyveleri bu şekilde kurtarabilirsiniz.
•    Kış aylarında severek tüketilen kestane, airfryerde kolayca pişmekte.
•    Ayrıca soğan halkası, hazır börek, dondurulmuş gıda, pizza, mangal lezzetleri için de airfryer tercih edebilirsiniz.

Airfryer Alırken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Henüz airfryer almadıysanız karşınıza çıkan modelleri arasında kendiniz ve bütçeniz için en iyisini seçmelisiniz. Bu konuda bilinçli bir alışveriş yapmak adına bazı detaylara dikkat etmelisiniz. Öncelikle, hazne kapasitesine odaklanabilirsiniz. Eğer kalabalık bir ev için airfryer alacaksanız en geniş hazneli modeli alabilirsiniz.

Küçük ev aletlerinizin uyum içinde görünmesini istiyorsanız diğer ürünlere uyumlu olan rengi seçebilirsiniz. Programları tek tuşla ayarlayabilen ya da her program için ayrı tuşu kullanma imkanı sunan modelleri inceleyebilirsiniz.
Temizlik konusuna da dikkat çekmek gerekir. Birçok airfryer parçası makineye girme özeliğine sahip. Eğer yağlı parçaları tertemiz yıkamak istiyorsanız; mutlaka bulaşık makinesine uyumlu olan modelleri incelemeniz önerilir. Parçaları kolay çıkabilen ve silinen modeller; airfryer alışverişinizde her açıdan ilk tercihiniz olabilir.

Airfryer’ı Ne Sıklıkla Temizlemelisiniz?

Airfryer sıcak hava fritözleri, mutfak aletleri arasında çok yönlü ve kolay kullanımı ile bilinir, ancak temizlenmesi bazen zor olabilir. Fritöze, fırına ve mangala sağlıklı bir alternatif sunan airfryer az da olsa  kızartma yağı kullanıldığı için kirlenir. Ayrıca yiyecekler sepete ve damlama tepsisine yapışır ve sıçrayan yağ, ısıtma elemanını kirleterek kullanım sırasında hoş olmayan kokuların oluşmasına neden olur. Bununla birlikte airfryer pişirme esnasında biraz dumana maruz kalabilir. Duman yemeğin tadını etkilemez, ancak sağlığa zararlı maddeler içerir. Bu nedenle, en lezzetli ve en sağlıklı yiyecekler için airfryer’ı düzenli olarak temizlemek gerekir. Günlük temizlik tüm mutfak eşyalarında olduğu gibi en iyi seçeneklerden biridir. Böylece sıçrayan yağların yerleşmesi önlenir ve daha kolay bir temizlik rutini ile airfryer ilk günkü gibi görünebilir. Bu nedenle unutulmaması gereken en önemli nokta sepet, damlama tepsisi ve haznenin her seferinde gerçekten temizlenmesi gerektiğidir.

Hava Fritözü(airfyer) Derinlemesine Nasıl Temizlenir?

MALZEMELER

-  Nemli mikrofiber bez veya aşındırıcı olmayan sünger
-  Bulaşık sabunu
-    Karbonat
-    Yumuşak kıllı ovma fırçası
-   Temiz, kuru bez

A101'de Satışa Sunulan JBL Bluetooth Kulaklık alınır mı? Gerçek kullanıcı yorumları A101'de Satışa Sunulan JBL Bluetooth Kulaklık alınır mı? Gerçek kullanıcı yorumları

Hava Fritözünüzü Temizlemek İçin:

1.    Kullandığınız hava fritözünün fişini çekip yarım saat soğuması için bir kenara alın. 
2.    Daha sonra sepeti ve tavayı çıkarın ve sıcak sabunlu suyla yıkayın. Bu parçalardan herhangi birinde fırınlanmış yağ veya yiyecek varsa, aşındırıcı olmayan bir süngerle ovmadan önce parçaları en az 10 dakika sıcak sabunlu suda bekletin. Bazı parçalar bulaşık makinesinde yıkanabilir olabilir, bu nedenle temizlemek için bulaşık makinesini kullanmayı tercih ediyorsanız kılavuzunuza bakın.
3.    İçini silmek için nemli bir mikrofiber bez veya biraz bulaşık sabunlu aşındırıcı olmayan sünger kullanın. Makineyi sabunlu temiz nemli bir bezle silin.
4.    Cihazı ters çevirin ve ısıtma elemanını silmek için nemli bir bez veya sünger kullanın.
5.    Ana cihaz üzerinde herhangi bir pişmiş veya sert kalıntı varsa, su ve kabartma tozu kullanarak bir macun yapın. Yumuşak kıllı bir sert fırça kullanarak macunu kalıntıya sürün ve temiz bir bezle silin.
6.    Dış yüzeyi silmek için nemli bir bez kullanın. Sabunu temiz nemli bir bezle silin.
7.    Yeniden monte etmeden önce tüm çıkarılabilir parçaları ve ana üniteyi kurulayın.

Birçok kadının pratik olması dolayısıyla ilk tercihleri arasında olan Airfryer ile ilgili olarak şunu söyleyebiliriz. Bu elektirikli mini aletin avantajlarının  ve  dezavantajlarının kişiden kişiye kesinlikle değiştiği bir gerçek. 2 kişilik aileler için ideal olan bu alet büyük aileler için pek de uygun görülmüyor. Çünkü bu mini aletlerin hacimleri bir fırın kadar geniş değil. İşin lezzet boyutuna  gelince kişiden kişiye değişen lezzet farkı beğenenler kadar beğenmeyenleri de içerisinde barındırıyor. Bu elektirikli aleti alırken avantaj ve dezavantajlarını kendi aile yapınız ve yemek kültürünüze göre değerlendirirseniz doğru kararı vermenizde yardımcı olacaktır.
 

Editör: Merve Kiraz