İlk olarak “Feng shui nedir?” kısaca bununla başlayalım. Su ve rüzgar anlamına gelen Feng Shui, doğadaki yaşam enerjisini mekanlarda harekete geçirmeyi hedefleyen bir Çin öğretisidir. Beş bin yıllık bir geçmişe sahip olan bu öğretide insanların varoluş özelliklerine göre yaşam alanlarınız düzenlemeleri öğretilir.

Daha sağlıklı bir yaşam için doğanın enerjisinden faydalanmanız oldukça önemlidir. Bitki seçimi ise bu felsefenin önemli adımları arasında yer alır. Bitkilerin bazı özelliklerine dikkat etmeniz size oldukça yardımcı olacaktır:

A-101 İnternete Özele KİWİ Robot Süpürge, Airfryer Fırın, TAÇ Tencere/ Tava geliyor. A-101 İnternete Özele KİWİ Robot Süpürge, Airfryer Fırın, TAÇ Tencere/ Tava geliyor.
  • Yaprak şekilleri: Enerjinin yaşam alanına yayılması için büyük yapraklı ve yuvarlak uçlu biktiler daha çok tercih edilmelidir.
  • Bitki boyutu: Büyük ev bitkileri küçük olanlara göre daha fazla enerji yaymaktadır. Bu nedenle olabildiğince büyük bitkiler tercih edilmelidir.

Peki, bitkileri nasıl yerleştirmelisiniz?

Bitkileri konumlandırdığınız yerin zihinsel netliğiniz üzerinde etkisi olabilir. Bu nedenle evinizin bagua haritasını yani Feng Shui’nin evinize iyi niyetler getirmek için kat planı almanız faydalı olabilir. Pozitif enerji yayan bitkiler, zenginlik ve ferah köşenize yerleştirdiğinizde size özel bir enerji alanı oluşturacaktır. Evinizin günetdoğu köşesi veya sol arka köşesi (ön kapıya bakan) yer bu köşedir. Büyük ve enerjisi yüksek bitkileri bu alandan başlayarak farklı bölgelere yerleştirebilirsiniz.

1-) Barış Çiçeği – Spatifilyum

Feng shui ve bitki - barış çiçeği

Eve bereket ve şans getiren bitkilerin başında gelen barış çiçeği, oldukça güzel bir bitki olmanın yanı sıra bakımı da kolay bir türdür. Ayrıca temizlik ürünlerinde ve çoğu klimada bulunan alerjenlerin ve uçucu organik bileşikleri doğal ortadan kaldırır. Bu nedenle arındırıcı etkisi bulunmaktadır. İç mekanın enerjisini yükseltmek ve ferah bir ortam oluşturmak için barış çiçeğinin kesinlikle tercih edebilirsiniz.

2-) Para Ağacı – Pachira

Feng shui ve bitki - para ağacı

Madeni paraya benzeyen tatlı yapraklarıyla eve bolluk ve bereket getireceğine inanılan pachira, sadece maddi bereket anlamına gelmez. Bilişsel üretim ve yaratıcılığın bereketlenmesini de sağlar. Evin içerisinde ya da ofisinde kurduğunuz bereket köşesine bol bol pachira yerleştirebilirsiniz. İyi bir Feng Shui zenginliği için pachira veya Crassula ovata gibi türleri bulunan bu özel bitkiyi tercih edebilirsiniz.

3-) Orkide

Feng shui ve bitki - orkide

Zarif görüntüsü ve güzelliğiyle herkesin favori bitkileri arasında yer alan orkide, huzur ve iyilik için oldukça önemli bir türdür. Renklerine göre orkideler özel alanları korur ve enerji yayar. Örneğin; mor orkide para ve bereket köşesi için idealdir. İş hayatınızda ve genel enerjinizde size yardımcı olur. Sarı orkide sağlık köşesinde faydalıdır. Beyaz orkide ise huzur ve dinginlik açısından faydalıdır.

4-) Şans Bambusu

Feng shui ve bitki -  şans bambusu

Feng shui felsefesinin en gözde bitkilerinden olan şans bambusu, isminden de anlaşılacağı üzere şans getiren bir türdür. Bir vazoya koyduğunuz tatlı içindeki şans bambuları sayılarına göre farklı amaçlara hizmet edecektir. Akademik başarı ve yaratıcılık için bir vazoya beş sap (yaratıcılık alanınıza), sağlık ve aile bölgenize yedi sap, servet alanınıza sekiz sap ve genel şans için dokuz sap yerleştirebilirsiniz. Bu bitkileri yaşam alanlarının diğer bölgelerine de istediğiniz sayıda yerleştirebilirsiniz. Ancak suyunu sık sık değiştirmeyi ihmal etmemelisiniz.

5-) Portakal Ağacı

Feng shui ve bitki - portakal ağacı

Görüntüsüyle enerji saçan portakal ağacı, kokusu ve çiçekleriyle de yaşam alanlarına özel bir hava katar. Şans getiren bitkiler arasında yer alan bu özel bitki aynı zamanda bereketi de temsil etmektedir. Manevi açlığı doyurmak için yaydığı enerji ile destek sunan portakal ağacı, aile ve arkadaşlık ilişkilerinin güçlenmesi açısından da yardımcıdır.

6-) Aşk Merdiveni – Eğreltiotu

aşk merdiveni

Aşk merdiveni, görüntüsüyle oldukça hoş görünen ve bakımı oldukça kolay olan bir türdür. Feng shui felsefesinde ise “zehirli oklar” olarak düşünülür ve köşeli yerlere yerleştirilerek o alanın daha hoş görünüp enerjisini temizler. Gördüğünüz nesne veya köşeleri yumuşatmak ve enerjisini yükseltmek için yaşam alanlarınızın her köşesine aşk merdiveni asabilirsiniz.

7-) Adaçayı Bitkisi

adaçayı

Her ortamda rahatlıkla yetişen adaçayı bitkisi, neşe ve enerji yükseltmek için harika bir tercihtir. Arındırıcı etkisi ile yaşam alanlarının enerjisini temizlerken aynı zamanda patojenlerden kurtulmanızı sağlar. Salonlar başta olmak üzere dilediğiniz her alanda bu güzel bitkiyi kullanabilir, büyükçe yapraklarından kurutup çay yaparak da faydalanabilirsiniz.

8-) Aloe Vera

aloe vera

Nemli ortamları oldukça seven aloe vera, banyo ve tuvalet gibi alanlar için oldukça uygun bir türdür. Oldukça faydalı bir bitki olan aloe vera, havayı temizlemenin yanı sıra yapraklarındaki özel jel sayesinde cilde oldukça iyi gelmektedir. Sağlık konusundaki enerjisi ile ortamı güzelleştiren bu bitkiyi yaşam alanlarınızda kesinlikle bulundurmalısınız.

Listemizde yer alan bitkiler dışında şakayık, kasımpatı, biberiye, greyfurt ağacı gibi bitkileri de yaşam alanlarınızda Feng Shui felsefesine uygun şekilde kullanabilirsiniz. Tüm bitkiler ve bakımları için gerekli malzemeleri ise Çiçeksepeti’nde uygun fiyatlarla bulabilirsiniz.

Editör: Saliha Kara