Erzurum Şeker Fabrikası Genel Müdürü Necati Karavaizoğlu, Albayrak Grubu tarafından 2018'de devir alınarak "Sukkar" ismiyle şeker üretimine devam edilen Erzurum ve Erzincan Şeker Fabrikalarında pancar üreticilerine sunulan desteklerin rekolteye olumlu yansıdığını kaydetti.

Önceki dönerlerde iki fabrikada(Erzurum ve Erzincan) 320 bin ton pancar işlendiğini hatırlatan Karavaizoğlu, üretimle yaşanan artışa dikkat çekti. Son sezonda üretimin 510 bin ton pancarın işlendiğini hatırlatan Necati Vaizoğlu, üretilen şeker miktarının da 77 bin 300 ton olduğunu belirtti.

Geçen yıl üretimin, beklentilerinin çok üzerinde gerçekleştiğini ifade eden Karavaizoğlu, "Pancar veriminde yaklaşık yüzde 20 - 25, şeker varlığında ise yaklaşık yüzde 1 - 1,2 artışımız oldu." dedi.

 "Mazot desteğini de ekledik"

Rakamların üretim ve bölge için önemini vurgulayan Karavaizoğlu, "Biz çiftçimize damlama sulama, parasal, tohum, alt ve üst gübre desteği veriyorduk. Mazot fiyatlarının yükselmesiyle sıkıntıya girmeleri nedeniyle bu sene mazot desteğini de ekledik. Bu çiftçimizi rahatlattı. En azından mazotçuya borçlu kalmadılar." diye konuştu.

Karavaizoğlu, çetin kış şartlarının yaşandığı bölgede çiftçilerin pancar sökümlerini kolay yapabilmesi için makine, ekim yapabilmeleri için de sulama ekipman desteği verdiklerini belirtti.

Erzurum ve Erzincan'daki şeker fabrikalarının üretim kapasitelerinin arttığını dile getiren Karavaizoğlu, şöyle devam etti:

"Erzurum'da önceki dönemlerde 200-220 bin ton şeker pancarı zor alıyorduk. Fabrika olarak verdiğimiz destekler ve mevsimin etkisi ile her iki fabrikamızda beklentinin üzerine çıkarak, 510 bin ton şeker pancarı hasadı yapıldı. Dolayısıyla 77 bin ton kotamızın üzerine çıkarak 77 bin 300 ton da kristal şeker üretmeyi başardık. Erzurum'daki fabrikanın işlediği net pancar 320 bin ton. Önceden iki fabrikanın işlediği pancar 320 bin tondu. Şimdi her iki fabrikada işlenen net şeker pancarı toplam 510 bin ton oldu. Yani hem pancar hem de şeker kotamızın üzerinde üretim oldu."

 "Pancar ekimine heves arttı ve çiftçimiz ekmeye başladı"

Çiftçilere verilen desteklerin karşılığını aldıklarını anlatan Karavaizoğlu, şunları kaydetti:

Tüketici güven endeksi 80,5 oldu Tüketici güven endeksi 80,5 oldu

"Kotanın düşmemesi için Sivas'tan pancar alıyoruz. 400 kilometre uzaktan pancar getiriyoruz ki kotamız düşmesin. Yaptığımız destek ve diyaloglarımızla pancar ekimine heves arttı ve çiftçimiz ekmeye başladı. Özellikle Bayburt bölgesinden daha önce 30 bin ton pancar alıyorduk, 2022'de ise 60 ton pancar aldık. 2023'te 80 bin ton pancar almayı tahmin ediyoruz. Çiftçimize destek veriyoruz onlar da karşılığını veriyor her geçen gün ekim alanlarımız artıyor."

Bu yıl ciddi yatırımlar yapacaklarını ve kapasitelerini daha çok artırmak için çalışacaklarını belirten Karavaizoğlu, gerekli programları hazırladıklarını, çevre, enerji ve kalite yatırımlarını yükseltmeye çalışacaklarını sözlerine ekledi.

Kaynak: aavideo