Türkiye'de birçok ilde meydana gelen deprem sonrası insanlarda deprem korkusu nedeniyle psikolojik problemler ortaya çıkamaya başlıyor. Bu psikolojik sorunlarla mücadele etmenin bazı yolları var. 

Deprem korkusu, diğer pek çok fobinin aksine kişinin kendisinin tehlikeyle karşı karşıya olduğu bir meseleyle değil; ailesi, yakın çevresi, hatta dünyayı içerisine alan felaket senaryolarıyla tetikleniyor.

Hangi hormon nasıl aktifleşir? Hangi hormon nasıl aktifleşir?

Şiddeti, yeri ne olursa olsun her deprem herkesi olumsuz etkileyen ve korkuyu tetikleyen bir durumdur. Ancak kimileri için deprem korkudan öte, hayatı kabusa çeviren bir fobi. 

Deprem korkusu (Seismophobia) nasıl geçer?

Deprem korkusu, diğer pek çok fobinin aksine kişinin kendisinin tehlikeyle karşı karşıya olduğu bir meseleyle değil; ailesi, yakın çevresi, hatta dünyayı içerisine alan felaket senaryolarıyla tetikleniyor. Aslında bir çeşit ölüm ve kaybetme fobisi. Gerçekte depremin kendisinden değil potansiyel sonuçlarından, ölmekten ve sevdiklerinden kaybetme ihtimalinden dehşete düşülebiliyor. Seismophobia en çok da belirsizlikle tetikleniyor. Kişi depremden kaçamayacağını düşünerek strese ve kaygıya kapılıyor ve yaşadığı her kötü olayda bu korkusu tetikleniyor. Kişilerin deprem gibi ağır sonuçlara yol açan olaylarda birkaç hafta içinde duruma alışıp hayata devam ettiği ancak bazı kişilerde bu sürecin uzun sürmesinin Akut Stres Bozukluğu’na ve Travma Sonrası Stres Bozukluğu’na yol açabileceği unutulmamalıdır.

Hayatı ciddi anlamda etkileyecek olan bu korkunun belirtileri kişiden kişiye göre farklılık gösterse de genel olarak; uyku bozuklukları, küçük bir hareketten bile korkma durumu, ağlama isteği, yoğun bir huzursuzluk hissi, depresyon, deprem anının akıldan çıkmaması ve her harekette aynı anın yeniden hatırlanmasıdır.

 Korku Nasıl Yenilir?

Öncelikle bu korkuyu  yenme isteğine odaklanılmalı. İnanmak bu fobiyi yenmede en önemli etkendir.
Tedavi yöntemlerini araştırmalı ve hayatınız olumsuz etkiyen bu durumdan kurtulmak için bir an önce tedaviye başlanmalı. 
Deprem konusunda bir eğitime katılarak bu konuda bilinçlenmek  korkuya karşı daha güçlü kılıyor. 
Korku bastırılmamalı, anlaşılmayacağı endişesiyle yaşanılanlar içe atılmamalı. Paylaşarak ve çözüm yollarını bulmak için çevreden manevi destek alınmalı. 
Bilişsel-davranışçı psikoterapilerle olası bir depremle ilgili gerçekçi inanışları ve düşüncelerinizi test etme ve bunların yerine daha gerçekçi şekilde düşünebilmeye başlanmalı. Böylelikle deprem korkusunun duygusal, fiziksel ve zihinsel belirtileri ortadan kalkacak, kaçınma davranışları zamanla azalacak hatta son bulacaktır. En önemlisi sakin kalmayı öğrenilmeli. Deprem çantası oluşturmak kaygıyı azaltacaktır ancak deprem çantasını göz önüne koyup her saniye depremi hatırlatmaktan kaçınılmalı. Rahatlatıcı müzik dinleme, nefes egzersizleri ve gevşeme çalışmaları, anksiyete ve depresyonu hafifletmede başvurulabilecek yararlı yöntemlerdir.

Editör: Merve Kiraz