Özellikle et yemekleri için genel olarak tercih edilen düdüklü tencereler yaptığımız birkaç hata yüzünden patlayabilir. Birçok kadının başına gelen bu durum büyük tahribatlara yol açabilir. Daha önce haber kanallarında sıkça gördüğümüz yanık vakalarının bazılarının düdüklü tencerelerin patlaması sonucu meydana geldiğini defalarca gördük. Bu konuda yeteri kadar bilgi sahibi olmak düdüklü tencere kullanımını size kolaylaştıracak ve bu tencereyi mutfağınızın vazgeçilmezi kılacaktır. O halde başlayalım.

Düdüklü tencere, yemekleri hızlı pişirmek için buhar gücünden yararlanma prensibi ile çalışıyor. Basınçla suyun kaynama derecesi arasındaki ilişkiden hareketle ortaya çıkan düdüklü tencereler, yemekleri yüksek ısıda ve tamamen kapalı halde pişirdiğinden, yemeklerin pişme süresini en aza indiriyor. Düdüklü tencereler, subap ile belirli bir kaynama noktasına ayarlanıyor. Patlama tehlikesine karşı, basınca, dolayısıyla pişme derecesine göre ayarlanabilen bu subap, basınç artınca hava kaçırarak tencerenin patlamasına engel oluyor. Bu sırada çıkan ses nedeniyle de bu tencerelere düdüklü tencere adı veriliyor.

Düdüklü Tencere Nasıl Patlar?

Düdüklü tencerenin patlamasının çeşitli sebepleri olabilir:

1. Aşırı doldurulması: İçinde basınç oluşacağından buhar için boşluk gerekir. Bu sebeple içindeki maksimum çizginin üzerine çıkılmamalıdır. Düdüklü tencere çok fazla doldurulursa ve maksimum çizgi aşılırsa içerisindeki basınç patlamaya neden olur.

2. İçindeki gıda: Düdüklü tencere içindeki gıda suyunu fazla çekerse patlar. Bu sebeple pişirilecek yemeğin içine eklenen suyun ayarı iyi ayarlanmalıdır. Tencerenin içine az su koymak, sadece yemeğin yanmasına değil düdüklü tencerenin patlamasına da neden olabilir. Bu yüzden su dengesinin iyi ayarlanması gerekir.

3. Kapağının erken açılması: Düdüklü tencere kullanımıyla ilgili en yaygın yapılan hata düdüklü tencerenin kapağını hemen kapatmak. Düdüklü tencerenin kapağını asla ve asla ocaktan alır almaz açılmamalıdır. Eğer düdüklü tencerenin havasını almadan ve tencereyi birazcık soğutmadan açmaya çalışırsanız patlar. Bu yüzden en az 1 dakika beklemenizi öneriyoruz.

Düdüklü Tencere Patlarsa Ne Olur?

1. Basınç yüzünden kapak ve tencere aksi yöne fırlar. Bu yüzden ocağınız ve dolaplarınız zarar görür.
2. Fakat asıl tehlikeli olan tencere içindeki aşırı sıcak yemeğin dışarı fırlamasıdır. Eğer bu sıcaklıktaki yemek malzemeleri bir insana değerse 1. derece yanığa sebep olabilir.

Düdüklü Tencereden Korkmanız Gerekiyor mu?

1. Modern düdüklü tencere modelleri yüksek güvenlik standartlarına uyularak üretilmektedir. Çoğu basınç uygun değilse açılmaz.
2. Eğer kurallarına uyarak düdüklü tencere kullanırsanız patlamasından korkmayın. Çünkü düdüklü tencere hem pratik, hem hızlı hemde sağlıklı yemekler pişirmeniz için oldukça önemli bir mutfak ürünüdür.
3. Buharla pişirme yaptığı için besinlerin vitaminlerini korur.

Peki Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır?

Yemeklerin pişirme süresini kısaltan, daha lezzetli olmasını sağlayan düdüklü tencere, patlayabilir korkusuyla tedbirli kullanılan eşyalardan biridir. Yemeklerin kokusunun eve yayılmasını engelleyen düdüklü tencere, aynı zamanda besin değerlerini de koruyor. Yemek yapmayı kolaylaştıran bu tencere, diğer tencere türlerine göre daha zor kullanılıyor. Ancak püf noktalarını öğrenerek hem dikkatli bir şekilde yemeklerinizi hazırlayabilir, hem de lezzetten ödün vermeyerek nefis yemekler hazırlayabilirsiniz. Peki, düdüklü tencere nasıl kullanılır? Düdüklü tencere ne zaman açılır ve patlar mı? İşte, püf noktalarıyla ideal düdüklü tencere

1. Düdüklü tencereyi tamamen doldurmayın.

Düdüklü tencerede yemek yaparken, tencerenin tamamını doldurmayın. Bu durum buharın sıkışmasını ve dışarı çıkmasını engeller. Bu nedenle tencerenin 1/3 oranını boş bırakmaya özen gösterin.

2. Düdüğü dik konuma getirin.

Eski model düdüklü tencerelerde, tencerenin düdük kısmı elle ayarlanıyor. Hava çıkışının doğru bir şekilde sağlanması için, tencerenin kapağını kapattıktan sonra düdüğü mutlaka dik konuma getirin. Yeni model tencerelerde bu işlem otomatik olarak yapılıyor.

3. Düdüğü bir dakika sonra indirin.

Otomatik düdüklü tencerelerde, düdük kendiliğinden inmektedir. Fakat daha önce bahsettiğimiz gibi düdüğü elinizle ayarlıyorsanız, çaldıktan 1 dakika sonra indirin. Düdüklü tencereden ses çıkmaya başladığında hava çıkmaya devam eder. Bu nedenle 60 saniye beklemek, daha güvenli sonuç almanızı sağlar.

4. Tencereyi ocaktan almayın.

En çok yapılan hatalardan biri de yemek piştikten ve ocak kapandıktan sonra tencereyi ocaktan hemen almaktır. Ancak ocağı kapattığınızda tencerenin içindeki basınç ve kaynama işlemi devam eder. Düdükten çıkan hava tamamen gittiğinde yemeğinizi ocaktan alabilirsiniz.

5. Kapağı hemen açmayın.

Yukarıda bahsettiğimiz gibi yemek pişse de, içindeki havanın çıkması için bir müddet geçmesi gerekir. İçindeki basınç kapağın açılmasını zorlaştırır. Bu nedenle ılımaya başladığında kapağı daha kolay bir şekilde açılacaktır.

6. Hava çıkışını mutlaka temizleyin.

Tencerenin düdük bölümüne özellikle küçük parçalı yemekler sık sık kaçmaktadır. Bu da düdüğün tıkanmasına ve hava çıkışını azaltmasına neden olur. Bu yüzden herhangi bir yemek yaptıktan sonra, düdük kısmını dikkatlice temizleyin.

7. Her yemeğin pişme süresi farklıdır.

Normal tencereye göre üçte bir oranında daha kısa sürede yemekleri pişiren düdüklü tencere, yemek yapmayı daha zevkli bir hale getirir. Ancak unutulmaması gereken nokta, her yemeğin pişme süresinin farklı olduğudur. Düdüklü tencerenin üzerinde yer alan zamanlayıcıyı, pişireceğiniz yemeğe göre ayarlayın.

8. Bakliyatları ıslatmayın.

Bakliyatları normal tencerede pişireceğiniz zaman bir gece önce ıslatmanız gerekir. Düdüklü tencere kullanacağınız zaman nohut, fasulye gibi bakliyat ürünlerini ıslatmaya gerek yoktur. Ancak ıslattıysanız yemeğin normalden daha kısa sürede pişeceğini hesaba katmayı unutmayın.

9. Yemeğin suyunu iyi ayarlayın.

Düdüklü tencerede yemek pişirirken mutlaka su ekleyin. Hiç su eklememek, tencerenin çatlamasına yol açabilir. Az su kullanmak ise su bittiğinde yemeğin dibinin tutmasına neden olur. Bununla birlikte yemeği pişirirken kapağı açıp kontrol edemeyeceğiniz için, su miktarını uygun şekilde ayarlayın.

10. Donmuş besinlerin mutlaka çözülmesini bekleyin.

ÇAYKUR 1072 işçi alımı yapıyor! ÇAYKUR 1072 işçi alımı yapıyor!

Donmuş gıdaları pişirmeden önce oda sıcaklığında veya suda çözülmesi için bekletin. Aynı zamanda donmuş gıdaların normalden daha kısa sürede piştiğini de unutmayın.

Yemeklerin Düdüklü Tencerede Pişme Süresi

1. Nohut: Önceden ıslatılmış nohut, düdüklü tencerede 25, ıslatılmamış nohut ise 35 dakikada pişer. 
2. Kemik suyu: Kemik suyu normal tencerelerde 6-12 saat sürerken, düdüklü tencerede yalnızca 2 saatte pişer. (Kemik suyu çorbası)
3. Kuru fasulye: Nohutta olduğu gibi bir gece önceden ıslatılan kuru fasulye 25, ıslatılmayan fasulye ise 35 dakikada pişer.
4. Süt mısır: Mısır düdüklü tencerede 15 dakikada pişer. (Kuru fasulye)
5. Taze fasulye: Taze fasulyeyi kısık ateşte ve düdüklü tencerede 15 dakika pişirebilirsiniz. (Zeytinyağlı taze fasulye)
6. Tavuk tandır: Tavuk parçaları ufaksa 15, büyükse 25 dakika pişirmek yeterli olacaktır.
7.  Barbunya: Islatılmış barbunya 15, kuru barbunya ise 20 dakikada pişer. (Zeytinyağlı barbunya)
8. Patates: Eğer patates salatası için kullanacaksanız 8, patates püresi için kullanacaksanız 15 dakika pişirmeniz yeterlidir. (Patates salatası)
9. Bezelye: Bezelyeyi pişirmek için düdüklü tencereyi 5 dakikaya ayarlayın.
10. Pırasa: Pırasanın kısık ateşte ve düdüklüde pişme süresi 15 dakikadır. (Zeytinyağlı pırasa)
11. Büyük dana eti: Büyük parçalara ayrılmış dana eti 30 dakika pişmelidir.
12. Dana biftek: Dana bifteği düdüklüde pişirmek için 10 dakikaya ayarlamanız gerekir.
13. Ufak kuşbaşı: Ufak parçalara ayrılmış kuşbaşı kırmızı et 15 dakikada pişer.
14. Kemikli et: Kemikli parçalara ayrılmış eti, 45 dakikada pişirebilirsiniz.

Yukarıdaki  bilgiler dahilinde düdüklü tencere kullanımının püf noktalarını öğrendiğinizde işlerin nasıl kolaylaştığını göreceksiniz. 

Editör: Merve Kiraz