Damak zevkine göre yoğurt yapmak artık çok basit! Pasteur Yoğurt Makinesi kıvam ayarı sayesinde işinizi kolaylaştıracak! Damak zevkine göre yoğurt yapmak artık çok basit! Pasteur Yoğurt Makinesi kıvam ayarı sayesinde işinizi kolaylaştıracak!

Tüm o tehlikeli atlayışların, yaratıkların, uzayların, savaşların ve daha pek çok şaşırtıcı olayın sadece bir stüdyo içinde çekildiğini biliyor muydunuz?  Greenscreen teknolojinden bahsediyoruz. Peki, Greenscreen nedir? Neden kullanılır? –

Greenscreen teknolojisi nedir?

Greenscreen, en basit anlamda tek renk arka plan kullanarak iki farklı görüntüyü birbirinin üstüne oturtmaya yarayan bir sinema teknolojisidir. Düz yeşil bir arka planda, çekilmesi gereken sahneler çekilir, ardından montaj programları aracılığıyla bu yeşil renk silinerek yerine istenen görüntü koyulur Bu yöntem günümüzde birçok reklamda, klipte, haber bültenlerinde, hava durumlarında ve neredeyse her filmde kullanılıyor.

Greenscreen kullanırken yeşil giyinmemek gerekiyor.

Bu teknoloji kullanıldığında yeşil perdenin yani greenscreen’ in dışında başka yeşil kullanılmamalıdır. Aksi taktirde montaj aracılığıyla yeşil silindiğinde tüm yeşiller silinir. Ve görünmesi istenen görüntü de yok olur. Örneğin yeşil perdenin önünde duran bir sunucunun üzerinde yeşil bir kravat olursa görünmez olur!

Kısaca Greenscreen’in ilk kullanımı

-Greenscreen teknolojisi, ilk olarak 1940 yılında "Bağdat Hırsızı (The Thief of Bagdad)" adlı filmde Larry Butler tarafından kullanılmıştır. Larry Butler "Bağdat Hırsızı" adlı filmde kullandığı bu teknik ile Oscar ödülü kazanmıştır. Larry Butler'den sonra bu teknik Petro Vlahos, Linwood Dunn, Arthur Widmer, Richard Edlund gibi çeşitli isimler tarafından geliştirilmiş ve bir çoğu yaptıkları çalışmalarla Oscar sahibi olmuştur. Bu teknik günümüzdeki halini alana kadar pek çok aşamadan geçmiştir. Daha önceleri sadece hareketsiz görüntülerde yardım alınabilen bu teknik artık hareketli çekimlerde de rahatlıkla kullanılabiliyor.

Editör: Yasemin Dülgeroglu