Türkiye Yazarlar Birliği Erzincan Şubesinde Konuşan Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İshak Emin Aktepe “İlahiyatı Anlamak” başlığı ile yaptığı seminerde  izleyicilerin  dikkatini çeken önemli açıklamalar yaptı. 

TYB Erzincan Şubesi Kültürevi’nde konuşan  Prof. Dr. İshak Emin Aktepe  “İslam’In esaslarına kimsenin müdahele etme hakkı yoktur. İslamın etrafında oluşan yeni değerlendirmeler ilahiyatın alanına girİyor. Kur’anın aslı dokunulmazdır. Buna iman esastır.  Ama onun meal ve tefsirleri yoruma açıktır. Son yıllarda Diyanet işleri başkanlığı  çeşitli  meal ve tefsirler yayınladı. Bir yandan da yeni tefsir ve mealler yayınlamak için  çalışmalar yapmaktadır. Bu da  insanların oluşturduğu tefsir ve meallerin tartışılabileceği anlamına gelmektedir.” şeklinde konuştu.

Aktepe konuşmasının bir bölümünde ise : “Peygamberlik bitmiştir. Kimse Allah adına konuşamaz. Kimse Allah adına yargılayamaz. Din kimsenin tekelinde değildir. Ancak ilahiyat biliminin ilkeleri de gözardı edilmemelidir. Kimse kendisini Allah’ın temsilcisi yerine koyup başkalarını cennete cehenneme koyamaz. Herkes kendi aklı ve eğitimi kadar konuşabilir.
İslam evrensel bir dindir. Bu din sığlık kaldırmaz. Bazılarının dini yorumlarını Müslümanlar bile kabul etmiyor. Bu yorumlar bütün insanlığa din diye nasıl tebliğ edilecektir? İslam adına konuşan evrensel konuşmalıdır.” Dedi.

Prof. Dr. İshak emin Aktepe konuşmasının son bölümünde ise “«Sadece biz doğruyuz» değil «Doğru düşünüyoruz ama yanılma ihtimalimiz de var» demeliyiz. Yorumlarımızı dinin asli hükmüymüş gibi takdim etmemeliyiz. Peygamberlik bitmiştir. Kimse Allah’ın vekili gibi konuşmamalıdır. İlâhiyat’ın bir bilim alanı olduğunu bilmeli ve konuştuklarımızın bilimsel ölçülere uymasına dikkat etmeliyiz. Rüya, keşif ve tecelli gibi iddialarla test edilemez bilgileri ilahiyata sokmamalıyız. İlâhiyat alanında %90 yorum esastır. İçtihat kapısı kapatılamaz. Ancak yorumların usule uygun olmasına dikkat etmeliyiz. Dini hurafelere teslim etmemeliyiz. Din istismarına karşı dikkatli olmalıyız.” dedi.

BİM'e Robomaster  S10 Akıllı Robot Süpürge/Dikey Elektrikli Süpürge, Dijital Yağsız Fritöz, Ankastre Set geliyor BİM'e Robomaster S10 Akıllı Robot Süpürge/Dikey Elektrikli Süpürge, Dijital Yağsız Fritöz, Ankastre Set geliyor

Programın sonunda TYB Erzincan Şubesi adına Teşekkür Belgesini Yazarlar Birliği Erzincan Şubesi üyesi  Prof. Dr. Köksal Pabuççu  İshak Emin Aktepe’ye takdim etti.

Merve KİRAZ

Seminerin videosu için aşağıdaki linki tıklayınız

https://www.facebook.com/100003142613315/videos/668296785048330/

TYB (2)_1400x1050-1

YYB 5_1400x1050

TYB (1)_788x1050


 

Editör: Merve Kiraz