Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi 15. Yıl Etkinlikleri kapsamında “Mehmet Akif’i Doğru Anlamak” konulu konferans verildi.

Prof. Dr. Erdoğan Büyükkasap Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen konferansta konuşmacı olarak Prof. Dr. Ali Kafkasyalı yer aldı. Konferansa Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. A. Ercan Ekinci, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mücahit Kağan, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Sözlerine İstiklal Marşı’nın kabul süreciyle ilgili bilgiler vererek başlayan Prof. Dr. Ali Kafkasyalı, daha sonra Akif’in ailesi ve yapmış olduğu faaliyetler hakkında bir bilgiler verdi.

Daha sonra Akif’in öğretim hayatı hakkında bilgi vererek ilkokuldan itibaren dil öğrenmeye başlayan Akif’in Arapçayı babasından öğrendiğini söyleyen Kafkasyalı, Akif’in edebiyat, yüzme, koşma, güreş gibi ilgilendiği alanlar olduğunu belirterek onun çok yönlü bir kişilik olduğunu vurguladı.

Umum müfettişliği gibi Mehmet Akif Ersoy’un devlet kademesinde yapmış olduğu idari görevler, yazılı ve sözlü edebiyatına yapmış olduğu katkılar, İttihat ve Terakki Cemiyeti ve Milli Mücadeleye vermiş olduğu desteklerden söz eden Kafkasyalı, Akif’i anlamak için onun yaşadığı dönemin özellikleri ve şartlarının iyi bilinmesinin gerekli olduğunu belirtti. Akif’i anlamanın önemine vurgu yapan Prof. Dr. Ali Kafkasyalı, konuşmasına Mehmet Akif Ersoy’un yaşadığı dönemi, Kurtuluş Savaşı mücadelesinden örneklerle anlatarak, Akif’in şiirlerinin hangi şartlarda yazıldığını, neden ve nasıl ortaya çıktığını belirtti.

Konferansın sonunda Kafkasyalı, Akif’in ancak bu şekilde doğru anlaşılacağını belirterek, İstiklal Marşımızın yazarı Mehmet Akif’i doğru anlamanın kurtuluşumuzu, özgürlüğümüzü, devletimizi ve dinimizi doğru anlamakla eş değer olduğunu belirtti.

Editör: Doğu Gazetesi