Merhum Başbakan Adnan Menderes, dönemin Maliye Bakanı Hasan Polatkan ve Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu, 16-17 Eylül 1961 tarihlerinde idam edilmelerinin 60. yıl dönümü nedeniyle Erzincan'da anıldı.

Menderes, Polatkan ve Zorlu'nun idam edilişinin 60. yıl dönümü dolayısıyla AK Parti Erzincan İl Başkanlığı'nda, partinin Erzincan teşkilatının gençlik ve kadın kolları başkanları ile çok sayıda partilinin katılımıyla basın açıklaması düzenlendi.

Partiler adına basın açıklamasını okuyan Melek Aydın Aksaray, Türkiye Cumhuriyeti Devletinde toplumsal ve siyasi unsurlarıyla ilk darbenin 27 Mayıs 1960 yılında gerçekleştirildiğini belirterek, bu dönemin Türkiye'de darbelerin başlangıcı olarak tarihin tozlu sayfalarında yerini aldığını söyledi.

Aksaray, Anadolu'nun yetiştirdiği çok sayıda vatan evladının yine vatanı için 27 mayıs askeri darbesi ile bedel ödemek durumunda bırakıldığını ifade ederek, şöyle devam etti:

"1950 yılında iktidara gelen Adnan Menderes ve yol arkadaşları, milletimizin milli ve manevi değerlerini Anadolu coğrafyasından silmeye çalışan CHP iktidarının antidemokratik uygulamalarını rafa kaldırmış, Türkiye'ye çağ atlatmış, milletin milli, manevi değerlerini iade-i itibar etmişlerdir. Tek parti rejiminin ülkemize yaşattığı en büyük zulüm olan Türkçe ezanı özüne döndürerek, Anadolu'nun Ezan-ı Muhammedi'ye olan özlemini gidermiştir. Takvimler 27 Mayıs 1960'ı gösterdiğinde, milli iradenin yüksek teveccühü ile dönemin tek parti zihniyetini geride bırakarak iktidara gelen Demokrat Parti, darbeci, vesayetçi zihniyet tarafından alaşağı edilmiştir."

Aksaray, 1961 yılının eylülünde dönemin başbakanı Adnan Menderes ve arkadaşlarının mizansen yargılamalar sonucu idam sehpasına çıkarılarak aileleriyle bile helalleşmelerine izin verilmeden hayata veda ettiklerini aktardı.

Türk milletinin, 27 mayısta başlayan darbelerin 12 eylül, 12 mart, 28 şubat ile devam ederek karanlığa gömülmek istendiğine dikkati çeken Aksaray, "27 Nisan E-Muhtırası, 15 Temmuz Darbe Girişimi ile uyandırılmaya çalışılan bu karanlık odaklar aziz milletimizin 15 Temmuz gecesi gösterdiği kararlılık ile sekteye uğratılmış ve ilelebet engellenmiştir. Türkiye’de darbeler tarihi bir daha açılmamak üzere 16 Temmuz sabahı itibariyle kapanmıştır. Sahneye koyulmak istenilen oyunlara, Türkiye’ye diz çöktürmek istenen her eyleme karşı milletine ve hizmete sevdalı kadrolar ile Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde Türkiye, demokrasi düşmanlarına en büyük dersi vermiştir. " ifadelerini kullandı.

Melek Aydın Aksaray, daha demokratik ve özgür bir ülkede yaşamak için canlarını feda eden Menderes, Zorlu ve Polatkan başta olmak üzere tüm demokrasi şehitlerini rahmetle andıklarını dile getirdi.

Editör: Doğu Gazetesi