İHA-

Erzincan'daki tüm camilerde Ramazan ayında Mukabele geleneği yaşatılıyor. Erzincan'daki camileri süsleyen ve İslam dünyasında 14 asırdır süren mukabele geleneğini, yaşları 11 ile 15 arasında değişen genç hafızlar sürdürüyor. “Toplu yerlerde yüksek sesle hatim okunurken bilenlerin gözleriyle Kur'an-ı Kerim'i takip etmesi, bilmeyenlerin dinlemesi" anlamına gelen mukabele geleneği, Camilerde sabah ve ikindi namazlarından önce ve sonra hafızlar tarafından ezbere okunan mukabeleye çok sayıda vatandaş katılıyor. Sabah ve ikindi namazlarından önce yerlerini alan cemaat, 2 veya 4 hafızın ezbere okuduğu Kur'an-ı Kerim'den her gün 1 cüz takip ediyor. Erzincan Cami-i Kebir’de ikindi namazından önce mukabele okuyan genç hafızlar geleneğin kendileri tarafından yaşatılacağına dikkat çekiyor.

Mukabele sayesinde hafızlığını da tekrar ettiğini ve bu geleneği arkadaşlarıyla birlikte sürdüreceklerini belirten genç hafız Abdulhamit Zirek, “2018 yılında hafızlığa başladım. 2020 yılında da mezun oldum. Pandemiden dolayı 2 sene hafızlığıma ara vermiştim. Geçen sene Kandilli Camisi’nde mukabele okudum. Geçmişten günümüze kadar hafızların okuyacağı mukabeleyi sürdürmeye çalışıyoruz. Bu sene de Allah’ın izniyle Cami-i Kebir’de okuyorum. Hem hafızlığımı tekrar edip hem de Arapça mı yapıyorum. Haftanın her günü burada bir cüz mukabele okuyoruz” dedi.

Yaylabaşı Beldesi sakinleri doğalgaz sözlerinin yerine getirilmesini istiyor Yaylabaşı Beldesi sakinleri doğalgaz sözlerinin yerine getirilmesini istiyor

Cami-i Kebir İmamı Adem Kocatürk ise mukabele geleneğinin nasıl ortaya çıktığını ve günümüzde nasıl yapıldığını anlatarak, “Cenab-ı Allah idrak ettiğimiz Ramazan ayını İslam alemine ve ülkemize hayırlı eylesin. Camilerimizde mukabele geleneği Peygamberimiz (s.a.v) Cebrail Aleyhisselam ile karşılıklı Kuran-ı Kerim’i okumaları noktasında vuku bulan, Peygamberimizin (s.a.v) en güzel sünnetlerinde biridir. Günümüze kadar devam etmiş güzel bir sünnettir. Bunu camilerimizde hafızlığını tamamlamış genç kardeşlerimiz okumakta ve yine cami görevlilerimiz de bu sünneti güzel bir şekilde idrak etmektedirler. Her camide hemen hemen yapılmakta. Hafızlığını tekrar etmek, unutmamak adına da yapılan bir uygulama. Bu geleneğin cemaatimiz nezdinde şöyle bir faydası var; Kuran okumayı geliştirme, tecvit hataları olanlar onları görüyorlar, kendilerini düzeltiyorlar. Biz de Peygamberimizin (s.a.v) bu güzel sünnetini her yıl Ramazan ayında camilerimizde devam ettirme gayreti içerisindeyiz” dedi. 
 

Editör: Merve Kiraz