Yurt dışı tatilini İtalya’da geçirmek isteyenlerin rağbet ettiği Roma, yılın her dönemi dünyanın dört bir yanından gelen turistlerle dolup taşıyor. Bunun altında yatan en önemli sebep ise Roma’nın sahip olduğu zengin tarihi, mimarisi, dokusu ve atmosferi. Peki bunları keşfedebilmek için Roma tatilini tam olarak nasıl planlamak gerekli? Bu sorunun cevabını sizlere Roma gezi notları başlığı altında teker teker sıralayacağız. Böylece Roma’yı tam olarak hak ettiği gibi keşfedecek ve geriye unutulmaz hatıralar bırakmış olacaksınız. Eğer hazırsanız Roma tatili hakkında bilinmesi gereken detaylardan başlayalım.

Roma Gezisi Hakkında Ön Bilgi Edinin!

Birçok Avrupa kenti gibi Roma’nın da kendine özgü bir dinamiği ve şehir hayatı var. Tabii bu şehirler arasında aşırı derecede farklılıkların bulunduğu söylenemez ancak Roma’yı diğerlerinden ayıran birçok özelliğin olduğunu da yok saymamak gerek. İtalya’nın başkenti Roma; otantik sokakları, butik kafeleri, tarihi çeşmeleri, kiliseleri, bazilikaları ve zengin mutfağıyla öne çıkan bir kent. Sahip olduğu bu özelliklerinden ötürü Avrupa’nın en güzel şehirlerinden biri olduğu söyleniyor. Buna Roma’ya gittiğinizde kendiniz de hak vereceksiniz. Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki aklınızda “Roma’ya ne zaman gidilir?” gibi bir soru işareti varsa bunu unutun. Çünkü Roma, yılın her dönemi turistik geziler için uygun bir şehir.

Roma’da Tarihi Yerler İçin Bu Günlere Dikkat Edin!

Roma gezileriniz sırasında bol bol müze ve tarihi yapı keşfedebileceksiniz. Bu konuda bilmeniz gereken en önemli detay ise her ayın ilk pazar günü, tüm müze ve tarihi yerlere girişler ücretsiz yapılmakta. Bununla birlikte bütün bu yerler, her pazartesi günü maalesef ziyarete kapalı. Roma’daki gezi planlamalarınızı bu doğrultuda yaparsanız zamanı çok daha verimli kullanabilirsiniz. Örneğin pazartesi günlerinizi Roma’nın sokaklarını keşfetmeye veya parklarında yürüyüş yapmaya ayırabilirsiniz. Ertesi gün ise Roma’nın dilediğiniz müzesini keşfedebilir, gezilerinize son sürat devam edebilirsiniz.

Vatikan’a Mutlaka Uğrayın!

Hristiyanlığa ait Katolik mezhebinin merkezi olan Vatikan, Roma sınırları içerisinde bulunuyor. Evet yanlış duymadınız! Roma tatilinizde böylece İtalya dışında farklı bir ülkeyi görebilme fırsatına sahip olacaksınız. Vatikan’a girer girmez karşınızda Aziz Petrus Meydanı ile göz göze geleceksiniz. 1656 yılında inşa edilen meydanın ortasındaki dikilitaşı sakın es geçmeyin! MÖ 1. yüzyılda inşa edildiği bilinen dikilitaş Vatikan açısından son derece değerli.

Vatikan, tıpkı Roma gibi ziyaretçilerine bol bol müze ve tarihi yer görebilme fırsatı sunuyor. Bu arada Vatikan’da bulunan müzelerin, dünyanın en pahalı müzeleri olduğunu da belirtmek gerek. Meydandan ilerlerken görebileceğiniz Aziz Petrus Bazilikası karşısında hayranlığınızı gizlemekte epey zorlanabilirsiniz. Toplamda 10 müzeye ev sahipliği yapan Vatikan’da görmeniz gereken bir başka yer ise Sistina Şapeli. Bunun yanı sıra Raphael Odaları da Vatikan Müzeleri kapsamında ziyaret etmeniz gereken önemli yerlerden biri konumunda.

Roma’nın Tarihi Yerlerini Keşfetmeden Dönmeyin!

Roma’nın bu denli turistik olmasının altında yatan en önemli sebep, sahip olduğu zengin tarihi. Roma İmparatorluğu’nun izlerini sürmek isteyen herkesi ağırlayan bu kadim şehri gezmek için ne kadar süre ayırsanız az kalır. Ancak siz yine de elinizden geldiğince şehrin geçmişine ışık tutan destinasyonları keşfetmeye bakın. Hiç vakit kaybetmeden Roma’da gezilecek tarihi yerlere göz atalım;

Kolezyum (Colosseo)

2024 Volkswagen Tiguan fiyatı ve özellikleri 2024 Volkswagen Tiguan fiyatı ve özellikleri

Kolezyum, Roma’nın tarihi yerleri arasında belki de en önemlisi. Eskiden gladyatör dövüşleri, idamlar, tiyatrolar ve çeşitli sanatsal aktivitelerin gerçekleştirildiği bu devasa yapı günümüzde büyük bir ilgiyle ziyaret ediliyor. Tabii arena kısmı her ne kadar günümüze ulaşmasa da emin olun Kolezyum’u görmeden Roma’dan dönmek büyük bir hata olabilir! Kolezyum’a girer girmez içinizi oldukça gizemli ve bir o kadar da heyecanlı bir his kaplayacak. Geçmişte 55.000 izleyiciye ev sahipliği yapmış olan bu devasa yapının MS 72 yılında inşa edildiğini düşününce ziyaretçilerin böyle hissetmeleri son derece normal.

Roma Forumu (Foro Romano)

Geldik şehrin bir başka meşhur tarihi yapısına: Roma Forumu. Kolezyum yakınlarında bulunan Roma Forumu, tek bir yapıyı ifade eden bir isim değil aslında. Büyük bir antik kent misali, 1-2 saatlik bir gezi deneyimi sunabilecek kapasiteye sahip olan Roma Forumu, geçmişte şehrin idare edildiği bir merkezmiş. Tabii günümüzdeki görüntüsü bundan her ne kadar uzak olsa da buranın, Roma’nın temellerinin atıldığı bir merkez olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Dünyanın en büyük arkeolojik alanlarından biri olan bu destinasyona mutlaka sabahın erken saatlerinde gitmenizi tavsiye ederiz.

Vittorio Emanuelle II Abidesi

Piazza Venezia Meydanı’na geldiğinizde devasa görünümüyle sizleri karşılayacak olan Vittorio Emanuelle II Abidesi, Roma’nın ünlü tarihi yapılarından biri konumunda. 1885 yılında inşasına başlanan yapı, özellikle Neoklasik tarzıyla dikkat çekmekte. Adından da anlaşılacağı gibi Kral II. Vittorio Emanuelle için inşa edilmiş. Yapımında kullanılan beyaz mermerler, günümüzdeki görüntüsünün en önemli sebebi olarak biliniyor. Roma gezileriniz sırasında Vittorio Emanuelle II Abidesi’nin önünde bir fotoğraf çektirmeyi sakın unutmayın.

Editör: Mücahit Özdemir