Güneş ve Ay’ın gökyüzünde muhteşem bir dansı olarak adlandırılan bu olayı yakından inceleme fırsatını kaçırmayın.

“Ateş Çemberi” Halkalı Güneş Tutulması Nedir?

Sonraki görüleceği tarih 2046 Ateş Çemberi Güneş tutulması (1)_1280x720

Af Kararı Resmi Gazetede! Af Kararı Resmi Gazetede!

Her yıl belirli tarihlerde Güneş tutulmaları gerçekleşirken, “Ateş halkası” veya “Ateş çemberi” olarak adlandırılan Güneş tutulması, nadir bir gökyüzü olayıdır. Bu nadirliğin sebebi, belirli uydu dinamiklerinin her zaman mükemmel bir şekilde hizalanmamasıdır.

Halkalı Güneş tutulması, Dünya’nın uydusu Ay’ın Güneş’e en uzak noktada bulunduğu anlarda meydana gelir. Bu sıra dışı olayda, Ay Güneş ile Dünya arasına girdiğinde, ateş çemberi gibi görünen bir halka şeklinde ortaya çıkar.

NASA İncelemesi: İyonosfer’e Etkiler

NASA, tutulma sırasında Güneş ışığının Dünya’nın “iyonosfer” adı verilen atmosfer tabakasını nasıl etkilediğini detaylı bir şekilde inceleyecektir. Bu inceleme için üç adet sondaj roketi fırlatılması planlanmaktadır.

NASA yetkilisi Kelly Korreck, CNN’e yaptığı açıklamada, NASA’nın tutulma günü yerel saatle 11.30’dan itibaren Albuquerque, New Mexico, Kirbyville, Texas ve White Sands üzerinden canlı görüntüleri paylaşacağını açıkladı. Ancak bir sonraki halkalı Güneş tutulmasının 2046’dan önce gözlemlenemeyeceğini belirtti.

Halkalı Güneş Tutulması Nereden İzlenecek?

Sonraki görüleceği tarih 2046 Ateş Çemberi Güneş tutulması (1)_1280x758

ABD’de, Güneş tutulması Pasifik zaman dilimine göre saat 09.13’te başlayacak ve Oregon, Nevada, Utah, New Mexico ve Texas eyaletlerinden izlenebilecek. ABD’de gözlemlendikten sonra, Meksika, Belize, Honduras, Panama ve Kolombiya’dan da izlenebilecektir. Son olarak, Brezilya’nın Atlantik kıyısında bulunan Natal kentinde sona erecektir.

Türkiye’den bu olayı canlı olarak gözlemlemek mümkün olmayacak. Ancak, NASA’nın resmi web sitesi üzerinden ABD ile aynı anda bu muhteşem gözlemi izlemek mümkün olacaktır.

Editör: Saliha Kara