.

Terzi Baba Mezarlığına yeni düzenlenmeler, yeni parsel numaraları yapılıyor ve temizliğiyle daha görsel hale getiriliyor. Lakin mezarlar tahsisi edilen alanlara sığmaz oldular, yeni mezarlık alanları açılıyor, etrafındaki tarlalar istimlâk ediliyor, Terzi baba mezarlığı yıllarca kendi sınırları içerisinde kifayet ederken bu son 20,  30 yılda sınırlarını aştı. Diğer taraftan Piri Sami h.z. mezarlığı da sınırlarını aşmak üzere. Çünkü her gelen bir mezar yeri parselledi, sıklıkla geniş araba yolları açıldı. O geniş yolların altında yüzlerce mevtalar yatıyor veya başka yere taşınırdı. Neymiş efendim, arabalar, mezarın başına kadar gidecekmiş.

Mezarlık alanlarında yolları olsun ama arabaların değil insanlar için olsun, beklide o geniş yolların yerinde yüzlerce mezar alanları olacaktı. Diyeceksin ki, yaşlılar nasıl ziyarete gidecekler, sakat arabaları bulundurulsun onlarda öyle gitsin.
Mezarların başlarına ölenin kimliği ve ayak başlarına da bir taş dikiniz uyarısı yapılmışken neden mezar alanları geniş beton, mermer alanlarla çevriliyor. Yoksa ne kadar büyük ve mermerden, süslü mezarlık yapılırsa o kadar çok mu, Allah’ın indinde makbul olacaklar. Hatta içinde bir mevta olmayan geniş aile mezar alanları artmaya başladı. Yol kenarlarındaki boşlulara yeni mezarlar açılacak kadar boşluklar var. Evvelce ölen yakınlarımızın bir kıyısına mevtalarımızı defin ederdik.  

Süregelen bir ananemiz vardı. Cenaze yıkanıp hazırlandıktan sonra evinin önüne getirilip halellik alınır, omuzlarda caminin musalla taşına kadar taşınırken yayalar durur hatta resmiler selama dururdu. Camiden arabayla mezarlık dış kapısına gelen mevtalar, cenaze arabasından alınarak tekrar omuzlarda taşınarak defin yerine kadar götürülürdü, bu kısa yaya yürüyüşünden ayrı bir manevi hava yayılırdı. Yaşayanlar için bu yürüyüşler bir ikaz niteliğindeydi.  
Acelemizin sebebini anlamadım, zira açılan araba yollarından herkesten önce gelen cenaze arabasından henüz yakınları dahi gelmeden defin işlemi başlanır. Çünkü fani dünya acele bizi bekliyor. Mevtamız toprağın altında ne halde olduğunu bilmediğimiz halde, döner dönmez hemen dünya kelamları hatta siyaset başlar, ardından pideler ayranlar dağılır. Bu kadar mı çok dünyaya bel bağladık. 

Bundan böyle Terzi Babada yapılan külliyede cenaze namazları kılınıp mevtalar defnedilecekmiş. Hastaneden alınan cenazeler külliyede namazı kılınıp doğru mezarlığa. Sanki bir an önce gözümüzün önünden gitsin, dercesine. Artık Camii Kebir ve Terzi Baba camilerinde yüzlerce insanların iştirak ettiği cenaze namazları olmayacak, yakınlarından başkasının haberi olmayacak, keza oraya sadece arabası olanlar gidecek ve üç beş kişiyle cenaze namazı kılarak defnedecekler. Yoksa bu külliyeye taşımalı sistemle mi cemaat götürülecek.