Yanık tencere tava mutlaka temizlenmelidir. Temizlenmeyen tencerede yapılan yemek çok çiddi hastalıklara neden olur.

Dilerseniz öncelikle kabın içerisini dolduracak kadar su ekleyerek kaynatabilirsiniz. Bir süre bu şekilde bekleterek yanık kısmın yumuşamasını sağlayabilirsiniz. Kaynar su yanık yerin yumuşamasına olanak sunsa da bazı lekelerin çıkmasını sağlamayabilir. İçerisine bir miktar karbonatta ekleyebilirsiniz

Yanmış tencereye çözüm olarak çeşitli deterjanları kullanabilirsiniz. Öncelikle bulaşık deterjanını deneyebilirsiniz. Zorlu kirlerde dâhi üstün performans sergilediği için öncelikli olarak bu yöntemi deneyebilirsiniz. Yanık üzerinde güçlü bir etki oluşturduğu için fazladan enerji harcamanıza gerek kalmaz.  Yada bulaşık makinesi deterjanı ile çıkarmayı deneyebilirsiniz. Öncelikle kabın yarısından fazlasına olacak şekilde kaynar su doldurmakla başlayabilirsiniz. Sonrasında dilediğiniz bulaşık makinesi deterjanını su içerisine ekleyerek bir gece bu şekilde bekletebilirsiniz. Böylece pişirme gerecinin yanık kısmı yumuşayacağı için sabah uyandığınızda bir sünger yardımıyla kolay bir şekilde temizleme işlemini gerçekleştirebilirsiniz. 

Bebek bezi seçerken dikkat edilmesi gereken unsurlar Bebek bezi seçerken dikkat edilmesi gereken unsurlar

Yanık tencere dibi nasıl çıkar sorusuna belki de en etkili yöntemlerden bir tanesi limon ve tuz karışımıdır. Limon ve tuzun bir araya gelmesi hâlinde zorlu lekeler bile direnme noktasında zorluk çeker. Ne yapsanız da çıkaramadığınız bir leke varsa limon ve tuz karışımını deneyebilirsiniz. Dilerseniz önce karbonatlı suda bekletebilir ve sonrasında bu karışımı uygulayabilirsiniz. Böylece daha hızlı etki edebilir. 

yanmis tencere

Limon ve tuz yöntemi için öncelikle orta büyüklükte bir pişirme gerecinin dibine 1 yemek kaşığı tuz ve 2 yemek kaşığı limon suyu ekleyebilirsiniz. Kabın büyüklüğüne bağlı olarak bu miktarı artırabilirsiniz. Bu şekilde yarım saat bekledikten sonra süngerin pürüzlü kısmı ile temizlemeye başlayabilirsiniz. Tuz ve limon yanık yerin yumuşamasını sağladığı için kirler kolay bir şekilde çıkar. 

Evinizde ayrı ayrı limon ve tuz yoksa, limon tuzu da kullanabilirsiniz. Özellikle çelik modellerde meydana gelen yanıklar üzerinde oldukça etkili bir sonuç çıkarır. Gerecin yanık kısmını geçecek kadar kaynar su ekleyebilir ve dilediğiniz kadar limon tuzu eklemesi yapabilirsiniz. Bu şekilde suyu biraz daha kaynatıp soğuması için bir kenara koymanız gerekir. Sonrasında tel veya sünger yardımı ile yanığın ortadan kalkmasını sağlayabilirsiniz.

Sirke pek çok farklı leke üzerinde kullanılmakla beraber yanmış tencerelerde de oldukça iyi bir performans sergiler. Özellikle çelik modeller için kullanılan yöntemlerden bir tanesidir. Genellikle 1 su bardağı sirkeyi kaba dökmek ve bir gece beklettikten sonra süngerle ovalamak temizlik için yeterli olur. Ürünün boyutuna göre bu miktarı azaltabilir veya çoğaltabilirsiniz. 

Granit modellerde de oldukça iyi bir performans sergilediğini söylemek mümkündür. Kabın dibine sirkeyi dökerek bir gece boyunca bekletebilirsiniz. Ertesi gün bir sünger yardımıyla ovalayabilir ve lekelerin çıkmasını sağlayabilirsiniz. Bu yanmış tencere dibi nasıl temizlenir sorusuna cevap niteliğinde bir yöntemdir. 

Editör: Saliha Kara