Nisan ayında kaç kadın öldürüldü? Türkiye'nin utanç raporu Nisan ayında kaç kadın öldürüldü? Türkiye'nin utanç raporu

Murat Şahin_1280x853

1 Haziran Dünya Süt Günü olması münasebetiyle, Erzincan İl Tarım ve Orman Müdürü Murat Şahin yaptığı açıklamada:  “Bir ülkenin gelişip kalkınması; fiziksel ve zihinsel yönden gelişmiş, yetenekli kişilerin varlığına bağlıdır. Sağlıklı, fiziksel ve zihinsel yönden gelişmiş bir gelecek nesil için bugünden yapılan yatırımların en önemlisi beslenme üzerine yapılan yatırımlardır” dedi.

Şahin: ‘Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) almış olduğu bir karar ile 1 Haziran tarihi Dünya genelinde ‘’Dünya Süt Günü’’ olarak kutlanmaktadır. Sütün önemini vurgulamak ve bu konuda farkındalık oluşturmak amacıyla her yıl 1 Haziran Dünya Süt Gününde farklı ülkelerde çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir. Bu gün aynı zamanda süt ürünlerinin sağlıklı beslenme, duyarlı gıda üretimindeki yeri ile istihdama, üretime olan katkısı hatırlatılıyor.

FAO verilerine göre süt ürünleri dünya genelinde 6 milyar kişi tarafından tüketiliyor.

Doğanın “Beyaz Mucizesi” olan süt, başta gelişme çağındaki çocuklar olmak üzere, 7 den 70 e her bireyin bünyesi için elzem olan tüm besinleri dengeli olarak içinde barındıran, vazgeçilmez tek besin maddesidir. Yeterli ve dengeli beslenme için gerekli olan bazı besin öğeleri hayvansal ve bitkisel gıdalarda değişik oranlarda bulunurken süt birçok besin öğesini tek başına bünyesinde barındırmaktadır. 1 Litre sütte ortalama 36 gram süt yağı, 38 gram protein, 52 gram laktoz diye tabir ettiğimiz süt şekeri, 7 gram da vitaminler ve mineral maddeler bulunmaktadır. Örnek vermek gerekirse yarım litre sütte bulunan kalsiyum; 5 kg et, 2,6 kg ekmek, 6,3 kg patates, 8,5 kg elma, 1,6 kg marul, 1,7 kg havuçta bulunan kalsiyuma eşdeğer miktardadır.

Doğumdan ölüme kadar hemen her gün direk veya çeşitli ürünlerini ürettiğimiz sütün beslenmemiz ve sağlığımız açısından çok önemli bir besin olduğunun bilinciyle;  Sağlıklı bir gelecek için süt ve süt ürünleri tüketin. Dünya Süt Günü Kutlu Olsun’ denildi.

Saliha Kara

Editör: Saliha Kara