1939 ve 1992 depremlerinin anlatıldığı fotoğraflar Erzincanlıları bir kez daha o günlere götürdü. Düzenlenen sergide Gazeteci Yazar Halil İbrahim Özdemir’in 1992 depremine ait fotoğrafları da yer aldı. 

Düzenlenen program Deprem fotoğrafları sergisinin açılışı ile başladı. Protokol mensupları ve vatandaşlar sergiyi gezdikten sonra açık oturum programına katıldılar. 

İmam Gazeli’nin sana bir kaç nasihati var! İmam Gazeli’nin sana bir kaç nasihati var!

Açık oturum programda Erzincan Kent Konseyi Başkanı Hikmet Köksal, EBYÜ Rektörü Prof. Dr. Akın Levent, Erzincan Milletvekilleri Burhan Çakır ve Süleyman Karaman, Erzincan Valisi Mehmet Makas günün anlam ve önemine dair birer konuşma yaparak depremlerde hayatlarını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet dilediler.

Düzenlenen programda Erzincan Belediye Başkanı Bekir Aksun’da bir konuşma yaptı. Başkan Aksun konuşmasında şunları ifade etti; “1939 Depreminin yıl dönümü münasebeti ile Kent Konseyimizin düzenlemiş olduğu bir toplantı, bu minvalde sayın Kent Konseyi başkanımıza ve ekibine teşekkür etmek istiyorum. 

83 yıl önce yaşadığımız acıları bir daha yaşamamak için 92 depreminde yaşadıklarımızı yaşamamak için benden önceki Belediye Başkanlarımızın  belirlediği bir yol haritası var. Deprem yönetmeliğine sadık kalarak yapılan icraatların devamını sağlamak üzere denetimler yapılmış bu güne kadar getirmişler onlara şükranlarımı sunuyorum. Bizde aynı yol haritasını devam ettirmekteyiz. Erzincan deprem kuşağı üzerinde ama yaptırdığımız araştırmalarda Erzincan’ımızın 1992 depreminden sonra %42 si yenilenmiş, %58 i de yenilenmeye muhtaç olan bir yapı stoğuna sahip.”

Burada en çok dikkat edilmesi gereken konunun tesbitini yaptık. Bu %58 lik dilimin Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız tarafından uygun krediler verilerek pilot bölge seçilmesi noktasında da hazırladığımız raporu 2 yıl önce ilgili bakanlığımıza gönderdik. 

Biz Erzincan’ımızın %58 lik dilimini yıkılmadan uygun kredilerle vatandaşlarımızın yenilemesini arzu ediyoruz. Makyajlanmış binalarımızın böyle bir deprem riskine karşı yenilenerek yapı stoğumuzun sağlıklı olması niyetiyle gönderdik bu raporu. İnşallah Sayın Milletvekillerimizden de talebimiz pilot bölge olarak seçilip bunun uygulanması.” diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından Dr. Öğr. Üyesi Fahriye Akar Moderatörlüğünde programa konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Ayşegül Askan Gündoğan ve Prof. Dr. Ercan Aksoy deprem konusunda bilgiler vererek vatandaşların sorularını cevaplandırdılar. 

Erzincan Belediyesinde Kent Konseyi’nin ev sahipliğinde, Erzincan Valiliği, Erzincan Belediyesi, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi, AFAD İl Müdürlüğü, Türk Kızılay Erzincan Şubesi  organizasyonu Belediyemizde düzenlenen programlara;  Erzincan Valisi Mehmet Makas, Erzincan Belediye Başkanı Bekir Aksun, Erzincan Milletvekilleri Süleyman Karaman ve Burhan Çakır, EBYÜ Rektörü Prof. Dr. Akın Levent, AK Parti İl Başkanı Mehmet Cavit Şireci, MHP İl Başkanı Salih Aksu, Kamu Kurum ve Kuruluşların yöneticileri, Siyasi Parti ve STK temsilcileri ile vatandaşlar ve öğrenciler katıldı. 

Merve KİRAZ

Editör: Mücahit Özdemir