Hem kadınlarda hem erkeklerde görülebilen alışveriş bağımlılığı “oniomani” olarak tanımlanmaktadır. Alışveriş bağımlılığı kişinin hiç ihtiyacı olmadığı halde alışverişe çıkması, maddi yetersizlik yaşadığında dahi alışveriş arzusunun önüne geçememesi olarak tanımlanabilir. Kişinin bireysel kaygılarından genellikle alışveriş yaparak rahatlaması, alışveriş sonrası kendini mutlu, sakin, huzurlu ve güçlü hissetmesi söz konusudur.

Alışveriş yapma dürtüsü kişide pozitif duyguların yaşanmasına neden oluyor. Kişi kendisini kötü hissettiği zamanlarda alışveriş yapınca rahatladığını hisseder. Yaşanılan olumlu duyguların verdiği iyilik hissi alışveriş sonrası zaman içinde azalıp, kaybolmaktadır. Hasta yine aynı iyi duyguları yaşamak için tekrar alışveriş yapar. Bu süreçlerin sıklıkla tekrar etmesi ile bağımlılık döngüsüne girilmiş olur. 

Genel olarak alışveriş bağımlıları; hastalığın ilk evrelerinde durumu fark etmezler. Kişilerde bağımlılık davranışları zaman içinde yaygın olarak görülmeye başlar. Günümüzde sıklıkla alışveriş bağımlılığı belirtileri merak edilir. 
Alışveriş bağımlılığı belirtileri; 

-Alışveriş sırasında kendini mutlu ya da güçlü hissetme 
-Sık alışverişlerin yapılmasından dolayı yakın çevreden uyarılar alma 
-Bütçe olarak belirlenen alışveriş bütçesinden daha fazla alışveriş yapma 
-Kendini değersiz ya da kötü hissedince alışveriş yapma arzusunun yoğun olarak yaşanması 
-Alışveriş için harcanan paraların farkına varılmaması ya da kontrol edememe 

Son yıllarda dünya genelinde alışveriş bağımlılığının sayısının artması ile genel olarak alışveriş bağımlılığı tedavisiyle ilgili çalışmalar da artmıştır. Alışveriş bağımlıların tedavi süreçleri genellikle bireysel olarak ilerler. Çünkü alışveriş bağımlılığının en önemli sebebi psikososyal nedenlerdir. Özellikle de herkesin yaşadığı duygu birikimlerinin farklı olması tedavi süreçlerinin özel olarak yapılandırılmasını gerektirir. Pek çok kişi bağımlılığın ilerleyen evrelerinde kendisinin hasta olduğunu fark eder. Bağımlılığın ilerlemesi ise kişinin kendisini alışveriş yapmayı kontrol etme konusunda daha çok zorlanmasına sebep olur. Bu yüzden de hastalığın tedavi sürecinde tetikleyici etken olan çevresel faktörlerin davranış düzenlenmesi ile yeniden gözden geçirilmesi gerekmektedir. 

Kalp sağlığını iyileştiriyor, Bağışıklık sistemini çalıştırıyor, Kronik hastalık riskini azaltıyor! Kalp sağlığını iyileştiriyor, Bağışıklık sistemini çalıştırıyor, Kronik hastalık riskini azaltıyor!

Alışveriş Bağımlılığında Psikolojik Etkenler Tıp dünyasında onyomani olarak geçen alışveriş bağımlılığı tamamen psikolojik bir hastalıktır. Genel olarak günümüz insanı çoğu yaşadığı tetikleyici olayda değersizlik hissine kapılmaktadır. Değersizlik hissi ile mücadele eden birçok kişi, kendisini kanıtlamak, değerli ve mutlu hissetmek için kendine bir şeyler alma ihtiyacı hisseder. Eğer bu davranışını alışkanlık haline getirirse ve değerli olma hissini hep bu yolla karşılarsa, artık bağımlılık yolu açılmış olur. Bağımlılık tedavilerinde kullanılan tedavi yöntemleri Alışveriş Bağımlılığında da etkilidir. Özellikle psikososyal tetikleyiciler ön planda olduğu için kişinin baş etmekte zorlandığı durumların tespiti, bunların geçmiş mikrotravmalar ile bağlantılarının çalışılması önem arz ediyor. 

Editör: Merve Kiraz