.

Baş dönmesi aslında vertigo diye bilinen hastalığın adıdır. Periferik ve santral diye iki gruba ayrılır. Periferik vertigo kulak kaynaklıdır genellikle. 

Hava ve basınç değişikliklerinde semi sirküler kanallarda peri lenfa denilen sıvının hareketindeki bozulma sonucu oluşur. Bu aşamada kişilerde etraf döner baş dönmesi ile mide bulantısı kusma meydana gelebilir.   

Acil servise müracaat eden hastalarda santral kaynaklı vertigo yani beyincik ve beyinde patoloji saptanmadığında kulağa yönelik patolojilere bakılır. Bu aşamada hastalara pırasetam, betahistin gurubu ilaçlar başlanır. Hastalar baş dönmesinin en çok ne zaman geçeceğini merak eder. Bu zaman kişiden kişiye değişir. Bazen 2 hafta ,bazen 6 ay kadar sürebilir. Nöroloji uzmanı takibiyle hastaya çeşitli serum tedavileriyle beraber bu iyileşme süreci hızlandırılmaya çalışılır. Santral vertigo da ise sorun beyincikte bir kitle, kanama, damar tıkanıklığı olabilir. Bazen ise şah damarı ve vertebrobaziller sistem dediğimiz arka sistemdeki tıkanıklardan da baş dönmesi kaynaklanabilir. Bu durumda bulunan hastalığa göre cerrahi, stent veya ilaç tedavileriyle hasta iyileştirilmeye çalışılır. Burada hastanın en kısa sürede normalleşme sürecine girmesi sağlanır. Baş dönmesi aynı zamanda bazı besin zehirlenmelerinde, bazı ilaç kullanımları sırasında da olabilir. Burada hastadan alınan anamnez önemlidir. İntihar girişimi bile olmuş olabilir. Böyle bir durumda zehir danışmayla görüşülerek kişiye doğru tedavi başlanır. Yani küçüklüğümüzde lunaparkta balerin gibi aletlere binerek başımızın dönmesini isterken büyüdüğümüzde bu durum çok başka bir hal alır. Ve çeşitli hastalıkların sinyalleri olabilir. Baş dönmesinde yaşın da çok önemli bir faktör olduğunu unutmamak gerekir. Kulak içindeki kemiklerde de yaşlanmayla beraber sklerotik bir görünüm gelişir. Bir nevi yıpranma başlar. Ve sonucunda bu da baş dönmelerini tetiklenebilir. Çoğu insan kafa dağıtmak için aldığı alkol sonrasında da meydana gelen hafif baş dönmesinden hoşnuttur. Ancak bu sırada beyincik uzun süreli alkol kullanımlarında küçülmeye başlar. Titreme ve baş dönmesine bağlı yürümede bozulmalar görülmeye başlanır. İyi bir teklif alındığında da mutluluktan başım dönüyor der insanlar. Ancak burada da rahatsız olmazlar. Ve hastaneye gelmezler. Yani baş dönmesi de hayattaki birçok olay gibi bir denge içindedir. Buradaki sapmalar hastalıklara çıkabildiği gibi mutluluk verici de olabilir. Mutluluktan havalara uçtuğunuz baş dönmeleri dışında baş dönmeniz olmaması dileğiyle…