2018 yılı seçimlerine az bir süre kala seçmen işlemleri devam ede dursun partilerde de hummalı bir çalışma var seçim için.

CHP, İyi Parti MHP ve Ak parti Erzincan’da seçimler için aday belirleme çalışmalarına hız vermiş durumda. 2 milletvekilini meclise gönderen Ak parti, geçtiğimiz seçimde milletvekili çıkaramamanın verdiği burukluğu bir umuda çevirmek isteyen CHP ile Erzincan’da ki kör talihini değiştirmek isteyen MHP bu seçimde baş rolünde.

Bu yazımda Ak parti cephesinden bakacağım seçime.  

Son seçimde büyük bir oy almasına rağmen yalnızca bin 460 oy farkı ile 2. vekilini meclise gönderen Ak parti de aday adayları bazında sinirler gergin. Temayül yoklamaları yapıldı. Şimdiye kadar gerçekleşen seçimlerde temayülden çıkan sonucun dikkate alındığına ilişkin hiçbir bulgu olmaması, Erzincanlıların iradesi dışındaki bir ismin Erzincan’dan milletvekili gösterilebileceği korkusunu gözler önüne seriliyor.

           PEKİ NE DEĞİŞİR

Erzincan’da gerçekleştirilen temayül yoklaması haricinde parti içi bürokrasi aracılığıyla gerçekleşebilecek milletvekili adayı atamaları, Ak Parti’nin Erzincan’da ki iddiasını sıfırlayabilecek sonuçlar doğurabilir. Bunun için de Erzincan’ın bağrından çıkmış, Erzincan’da ki insanları tanıyor, Erzincan’ın suyunu içmiş isimlere ağırlık verilmesi gerekiyor. Tabi tek şart Erzincanlı olması değil. Bir Binali Yıldırım’ın Erzincan’dan aday gösterilmesine itiraz edecek halim yok. Ancak bu güne kadar yaşananlar, bu yıl da yaşanabilecek olanların bir göstergesi olursa durum farklılaşacaktır.

          BİR MATEMATİK YAPALIM

          1 Kasım seçimlerinde Ak Parti’nin aldığı oy 74 bin 940. MHP’nin aldığı oy 13 bin 372. CHP’nin aldığı oy ise 36 bin 740.

1 Kasım seçimlerindeki tüm değişkenler sabit kalmak kaydı şartı ile Ak partinin oyunun yarısının MHP’ye kayması 13 bin 272 olan MHP oylarını 50 bin 742’ye çıkaracak ki bu Ak Parti’nin tek milletvekili ile yetinmesine MHP’nin 2. Milletvekilini almasına sebep oluyor. CHP gene 1 Kasım seçimlerinde yaşadığı gibi küçük bir fark ile milletvekili çıkaramıyor bu fanteziye göre.

          Üst paragrafta değişkenler sabit demiştik. Sabitlik ihtimalinin zayıflığı bir tarafa bu seçimde MHP’nin de İYİ Bir problemi var. İyi Parti’nin de MHP ve Ak Parti’den oy alacak olması zaten benim biraz önce dikkate almadığım değişkenlerin sayısının iyice artması anlamını taşıyor.  

           Netice itibariyle söylemek istediğim milletvekili tellallığından öte şudur. Başkan ve milletvekili alanlarında 2 oy pusulasının kullanılacağı 24 Haziran seçimlerinin Ak Parti açısından gene 2 milletvekili ile sonuçlanması için bazı gereklilikler var. Bu gereklilikleri; Erzincan’daki insanların tanıdığı, bildiği isimlerin aday olarak gösterilmesi ve ithal milletvekili adayının gelmemesi olarak sıralayabiliriz. İlla da birisini ithal edecekseniz, Erzincan’da ki aday adaylarının tümünden birkaç gömlek üstün olmasına özen gösteriniz.